"Sel sonrası fare ve yılana dikkat"

Türk Tabipleri Birliği (TTB), son günlerde ülkenin çeşitli yerlerinde görülen sel felaketlerinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini bildirdi. Yapılan açıklamada, sellerin fare, yılan ve akrep yuvalarını yıkmaları nedeniyle de sağlık sorunlarına neden olabileceği vurgulandı

Yayınlanma: 17.07.2009 - 09:05
Abone Ol google-news

Türk Tabipleri Birliği (TTB), son günlerde ülkenin çeşitli yerlerinde görülen sel felaketlerinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini bildirdi.

TTB'den yapılan yazılı açıklamada, "Sele bağlı ölümlerin yüzde 93'ü boğulma nedeniyle olmaktadır. Seller ayrıca çeşitli travmalar, emosyonel ve fiziksel stres sonucu miyokard enfarktüsü, elektrik çarpmalarına bağlı ölümler ve bulaşıcı hastalıklara da yol açabilmektedir. Bunun yanı sıra doğal gaz hattı ve yer altı ya da yer üstü benzin ve toksik madde depolarının hasarı sonucu önemli sağlık sorunları yaşanabilir" denildi.

Sel sonrasında suyla bulaşan hastalıkların yaygın olarak görülebildiğine dikkat çekilen TTB açıklamasında, bu hastalıklar arasında E-Coli enfeksiyonları, Şigellozis, Hepatit-A, Leptosprozis ve Giardiazis de sayıldı.

Açıklamada, sellerden sonra yuvaları bozulan fare gibi kemiricilerin ve yılan, akrep gibi canlıların da sağlık riskleri oluşturduğu vurgulandı, şunlar kaydedildi:

"Fare gibi kemiriciler sel ortamında artar ve enfekte fare idrarı ile temas eden sel suları Leptospirozis hastalığına yol açabilir. 1995 yılı Kasım ayında İzmir'de yaşanan ve 62 kişinin öldüğü selden sonra toplam 7 kişide Leptospirozis saptanmış ve bu hastalardan biri ölmüştür. Sel sonrasında sivrisinek üreme alanlarının artması ve sıtma olgularının artması da mümkündür. "

TTB açıklamasında, sel bölgelerinde çeşitli hastalıklara karşı aşılama çalışmaları yapılması, sağlıklı su ihtiyacının vakit geçirilmeden karşılanması, hastalanan kişilerle yakından ilgilenilip tedavilerine vakit geçirilmeden başlanması da istendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler