Tarımda AKP cinliği

Hükümetin uyguladığı politikalar, fındıktan sonra pamuk, buğday ve narenciyeyi de vuracak. Bu ürünlerin mazot maliyetinden dolayı ekonomik olmayacağını söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Günaydın, 'Hükümetin tarımsal mazottan aldığı ÖTV ve KDV'nin toplamı, tarıma ayırdığı desteğe eşit' dedi.

Yayınlanma: 19.07.2009 - 08:59
Abone Ol google-news

Fındıkta yeni açıkladığı stratejiyle üreticiyi zor duruma sokan, buna karşın aracı tüccarlarla çokuluslu fındık ihracatçılarını ihya eden AKP hükümetinin politikaları pamuk, buğday ve narenciyeyi de bitme noktasına getiriyor. ZMO Başkanı, maliyeti arttırıp bu ürünleri ekonomik olmaktan çıkaran unsurun hükümetin tarımsal mazottan aldığı vergi olduğunu belirterek, Dünyanın en pahalı mazotunu Türkiye kullanıyor. Mazotun üzerindeki dolaylı vergi yükü ve bunun üreticinden alınan KDV, ÖTV kısmı, AKP hükümetinin tarıma ayırdığı desteğe eşit. Destek miktarı da bu kadar diye konuştu.

 

Havza modelinde eksiklikler

Günaydın, hükümetin Türkiyeyi 30 havzaya ayırarak 16 ürün bazında geliştirdiği havza bazlı destekleme modelini de şöyle değerlendirdi:

Üretim planlaması mantığı açısından teknik olarak doğru ama eksikler var. Şeker pancarı, tütün desteklenmeyecek. Bazı havzalarda fındığı yazmamışlar. Bunların destekleme kapsamı dışına çıkartılacağı anlaşılıyor. Ülkede daha 4.5-5 milyon hektar alana sulama getirilmemişken havza bazında verimlilik ve üretim artışı beklemek çok doğru değil. Ayrıca bir havzada ürünü desteklediniz, üretim arttı. Ama piyasa buna ihtiyaç duymuyorsa, talep yoksa, ekonomik değilse bu sonuç vermez. Dolayısıyla bu tür modellerde hem yatırım ayağının, hem de piyasa ve ekonomik koşulların birlikte düşünülmesi lazım. Bu modelle birbirine yakın havzalar arasında desteklenecek ürünler çok farklılaşacağı için gelir transferlerinde ciddi sorunlar, haksızlıklar oluşturabilir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler