Barış Harekatı'nın 35. yıl dönümünde törenler düzenlendi

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 35. yıl dönümü dolayısıyla yurdun çeşitli yerlerinde tören ve etkinlikler düzenlendi.

Yayınlanma: 20.07.2009 - 09:25
Abone Ol google-news

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Konya Şube Başkanı Yaşar Öner, şubede Kıbrıs Barış Harekatı'nın 35. yıl dönümü nedeniyle düzenlediği basın toplantısında, Kıbrıs'ta Türk varlığını yaşatmanın, gelecek nesillere ve şehitlere namus borcu olduğunu söyledi.

Yunanistan'ın 15 Temmuz 1974'te darbe yaparak Kıbrıs'a kan ve göz yaşı getirdiğini, bu darbenin Kıbrıs'ta Türk varlığını bitirmek için yapıldığını ifade eden Öner, bu gelişme üzerine Londra ve Zürih Anlaşmaları gereği garantör ülke olan Türkiye'nin olaylara müdahale ettiğini, 20 Temmuz 1974'te Türk ordusunun, başarılı bir harekat yaptığını anımsattı.

Kıbrıslı Türklerin 20 Temmuz 1974'ten beri vatanlarında hür ve korkusuzca yaşadıklarını belirten Öner, şöyle dedi:

''Kıbrıs'ta Türk varlığını yaşatmak, gelecek nesillere ve bu topraklar uğruna şehit düşenlere karşı bir namus borcudur. Kıbrıs'ta geri dönüş asla düşünülmemelidir. Türkün gücü, Yunan Megola İdeası'nı Akdeniz'in karanlık sularına bir daha geri dönmemek üzere gömmüştür.''

Öner, aradan geçen 35 yılın ardından halen bu ülkeye savaş meydanlarında hizmet etmiş olmanın gururunu yaşadıklarını ifade etti.

 

Çanakkale

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 35. yıl dönümü dolayısıyla Çanakkale Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Muharip Gaziler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Necdet Erdinç, Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından yaptığı konuşmada, Türk ordusunun 35 yıl önce Kıbrıs'a getirdiği barış ve huzurun hala devam ettiğini söyledi.

Daha sonra, Kıbrıs Barış Harekatına katılan Tevfik Urgancı, Ahmet Tükel, Erol Kurt ve Mehmet Aksoy'a plaket verildi.

Törene, Çanakkale Vali Yardımcısı Ali Partal, Boğaz ve Garnizon Komutan Vekili Deniz Kurmay Kıdemli Albay Seyhun Ural, Belediye Başkan Vekili Muharrem Erkek, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Varol Tok, gaziler ve yakınları katıldı.

 

Malatya

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Malatya Şube Başkanı Bayram Akdemir, Kıbrıs Barış Harekatı'nın amacının, bir savaş veya toprak işgali değil, Türk toplumunun öldürülmesini engellemek olduğunu bildirdi.

Bayram Akdemir ve derneğe üye gaziler, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 35. yıl dönümü dolayısı Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.

Bayram Akdemir, burada yaptığı konuşmada, Kıbrıs Barış Harekatı'na katılan gazilerin barış için cennet bahçelerine gidercesine yardıma koştuklarını, Kıbrıslı Rumların başlattığı vahşete dünya ülkeleri seyirci kalırken Türk askerinin seyirci kalmadığını söyledi.

Harekatın amacının bir savaş veya toprak işgali olmadığını vurgulayan Akdemir, ''Amaç, Türk toplumunun öldürülmesini engellemekti. Türk ulusu olarak kardeşlerimizin yardımına koştuk. Bu savaşa gidenler düğüne gider gibi gitti, ölmeyi düşünmeden atalarımız gibi Türk'ün asker olduğunu yiğitçe gösterdi'' diye konuştu.

Gaziler, daha sonra Atatürk Anıtı önünde toplu fotoğraf çektirdi.

 

Hatay

Hatay'ın İskenderun ilçesinde bulunan 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 35. yıl dönümü dolayısıyla şehir merkezindeki panolara dönemin gazete sayfalarını yerleştirdi.

İskenderun sahilinde bulunan ''reklam panoları''na, 1 Temmuzdan itibaren tugayın tarihçesi, Türk Ordusu'nun Hatay'a girişiyle ilgili afişler bastıran 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı, bu kez de Kıbrıs Barış Harekatı'nın yıl dönümü nedeniyle o dönemde çıkan gazetelerin ilk sayfalarını yerleştirdi.

 

Gül'den mektup

Öte yandan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kıbrıs Barış Harekâtı'nın 35'inci yıldönümü dolayısıyla KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'a gönderdiği mektupta, "Kıbrıs'ta adil, kalıcı ve kapsamlı bir çözüme yönelik olarak Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin iyiniyet misyonu çerçevesinde devam eden müzakere sürecini ve Zat-ı Devletlerinin yapıcı çabalarını destekliyoruz" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler