Gülpınar gölleri keşfedilmeyi bekliyor

Aksaray'ın Gülağaç ilçesine bağlı Gülpınar beldesindeki birbiriyle bağlantılı 3 göl, doğal güzellikleriyle keşfedilmeyi bekliyor. Gülpınar Belediye Başkanı Nizamettin Uğur, yaptığı açıklamada, beldelerinin kazı ve temizlik çalışması sürdürülen Çukurören yer altı şehriyle tanındığını, yanı sıra beldelerindeki birbirine bağlı üç gölün doğal güzellikleriyle keşfedilmeyi beklediğini söyledi.

Yayınlanma: 31.08.2008 - 10:28
Abone Ol google-news

Gülpınar Belediye Başkanı Nizamettin Uğur, Kapadokya bölgesinde çok fazla bilinmeyen göllerin görülmeye değer güzelliğe sahip olduğunu ifade ederek, ''Birbirine bağlantılı Gölaltı, Çipirgen ve Kayı gölleri, yaklaşık 100 dönüm alanı kaplıyor. Doğa harikası bu göller, Gülağaç ile çevredeki kasaba ve köylerde yaşayanlar tarafından tanınıyor ve kullanılıyor'' diye konuştu.

Sazlıklarla kaplı göllerin kuşlar için de önemli bir alan olduğunu kaydeden Uğur, şunları söyledi:
''Göllerin çevresi sazlıklarla kaplı. Kışın göle kaz, ördek, kuğu, balıkçıl ve sakarmeke kuşları geliyor. Bazı ördekler sazlıklarda yuva yapıyor. Göller kışın birer kuş cennetine dönüşüyor. Göllerde sazan ve kadife balığı ile ıstakoz da bulunuyor. Piknik yapmak isteyenler için de güzel bir mesire alanı olan göllerimizde vatandaşlar, balık tutarak zaman geçiriyor. Göllerimiz kuraklıktan çok fazla etkilenmedi. Sadece gölleri besleyen kaynaklardan biri kurudu.''

Kayı gölünün en fazla ilgi gören göl olduğunu belirten Uğur, ''Gölün kıyısında oluşturduğumuz plaj, özellikle gençlerin ilgisini çekiyor'' dedi.

Çamaşır yıkama geleneği

Kayı gölünde kadınların çamaşır yıkamasının yüzlerce yıllık bir gelenek olduğunu belirten Uğur, şöyle konuştu:
''Anadolu'da geçmişte akarsu boylarında çamaşır yıkama geleneği yok olurken Gülpınar'da bu gelenek devam ediyor. Burada kadınlar halı, battaniye gibi büyük eşyalarını yıkıyor. Her gün yüzlerce kadın göle gelerek çamaşır yıkarken bazen kalabalık nedeniyle sıra bile bekliyor. Göldeki bu geleneğin devam etmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Çamaşır yıkamaya gelen kadınların da daha rahat olması için düzenleme yaptık ve çamaşır yıkanan kısmın etrafını ördük.''

Çukurören yer altı şehrinin turizme açılmasıyla bölgeye binlerce turist geleceğini belirten Uğur, turistlerin gelmesiyle göllerin de değerlendirileceğini, turizme açılacak göllerin ilgi göreceğini sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler