Altın Portakal 45. yılında

Antalya, 10-19 Ekim arasında 45. Altın Portakal Film Festivali, 4. Uluslararası Avrasya Film Festivali ve 3. Uluslararası Film Pazarı olarak üç yoğun etkinliğe yine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Kırkbir yıldır ulusal boyutta düzenlenen festival kırkikinci yılında Avrasya bölümünü bünyesine katarak uluslararası oldu.

Yayınlanma: 01.09.2008 - 06:57
Abone Ol google-news

 Altın Portakal, Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) ve Antalya Kültür Sanat Vakfı nın (AKSAV) ortak çalışmasıyla 88 ülkenin filmlerinin katılımıyla gerçekleştiriliyor. Etkinliğin sponsorları Kültür ve Turizm Bakanlığı, Digitürk, Urart, THY ve Yurtiçi Kargo. Festivalin uluslararası taşıma sponsoru Yurtiçi Kargo, 30 bin dolarlık Dr. Avni Tolunay Jüri özel ödülünü de veriyor. Etkinliğin altı farklı bölümünde 44 önemli isim seçici kurul üyeliği yapacak.

Uluslararası Avrasya Film Yarışmasının jüri başkanlığını Kara Kitap, Robocop, Temel İçgüdü, Geleceğe Çağrı filmlerinin ünlü yönetmeni Paul Verhoeven üstleniyor. Avrasya açılışını önce Venedikte yarışacak Ferzan Özpetekin Un Giorno Perfetto (Mükemmel Bir Gün) filmiyle yapacak. Yarışmadaki en iyi filme 75 bin, en iyi yönetmene 25 bin dolar ödül veriliyor. Bölümde 61. Cannes Altın Pamiye ödüllü The Class (Laurent Cantet), Belirli Bir Bakış Bölümünün birincisi Tulpan (Sergey Dvortsevoy), Waltz with Bashir (Ari Forlman), 24 City (Jia Zhangke), Gomorrah (Matteo Garrone), Seven Days (Ronit-Shlomi Elkabetz), Dream (Kim Ki-Duk), Genova (Michael Winterbottom), Love Live Long (Mike Figgis), The Burning Plain (Guillermo Arriaga), I am Because We Are (Nathan Rissman), Ponyo on the Cliff by the Sea (Hayao Miyazaki), One Day You ll Understand (Amos Gitai) gibi önemli yapımlar izlenecek. Amos Gitaiye sinemaya katkılarından ötürü ödül verilecek, 24 Citynin oyuncusu (Son İmparator) yönetmen Joan Chenin (New Yorkta Sonbahar) etkinliğe katılması bekleniyor. Avrasyanın ve Film Pazarının bir parçası olarak Avrasya Yapım Platformu yine ulusal ve uluslararası yapımcıları Türk ve Avrasya sinemasının önde gelen sinemacılarıyla buluşturacak. 44. Altın Portakalda 25 proje, 50 yabancı yapımcı bu platformun bünyesinde toplanmışlardı.

Geçen yıl başlayan, Türk sinemasını ortak yapımlara yönlendiren Senaryo Geliştirme Fonu bu yılda senaristleri desteklemeyi sürdürüyor. Başvurular 30 Eylülde bitiyor. Geleneksel senaryo atölyesini Fransız Yazarlar Birliği Başkanı Olivier Lorelle gerçekleştirecek.

Etkinliğin sinema sektörünce belirlenen ödüllerinden onur ödülü SESAM başkanı, yönetmen Yılmaz Atadenize, Yıldırım Önal: Anı ödülü tiyatro ve sinema oyuncusu Müşfik Kentere, SİNESENin belirlediği emek ödülü ise ışık şefi Aydın Mesut Yurteriye veriliyor. ÇASOD ve SODER tarafından saptanan, her yıl verilecek sinema başarı ödülünün ilki oyuncu Hülya Avşarın olacak.

Festivalin tanıtım filmleri sinema sektörünün desteğiyle gerçekleştirildi. Altın Portakal afişlerinin tasarımcısı Emrah Yücel bu yıl yeni bir içerik geliştirdi: 44. Festivalin en iyi kadın oyuncusu Özgü Namalla (Mutluluk) Digitürk genç yetenek ödüllü Saadet Işıl Aksoy (Yumurta) yeni afiş tasarımlarının modelleri oldular.

Uluslararası oluşundan beri Francis Ford Coppola, Norman Jewison, Taylor Hackford, Shekar Kapur, John Irvin, Leos Carax, Kim Ki-Duk, Samira Makhmalbaf gibi yönetmenleri, Hellen Mirren, Peter O Toole, Faye Dunaway, Woody Harrelson, Michael Madsen, Christophe Lambert, Sophie Marceau gibi oyuncuları konuk eden Antalya 45. yılında da dünya sinemasının önemli adlarını ağırlayacak.

45. Antalya Altın Portakal Film Festivali Jürileri:

Ulusal Uzun Metraj: Tuncel Kurtiz (Oyuncu), Ali Akdeniz (Yapımcı), Serdar Akar (Yönetmen), Ayda Aksel (Oyuncu), Fadik Sevin Atasoy (Oyuncu), Ömer Faruk Sorak (Yönetmen), Sevin Okyay (Sinema Yazarı), Çetin Tunca (Görüntü Yönetmeni), Güven Kıraç (Oyuncu)

Avrasya Uzun Metraj: Paul Verhoeven (Yönetmen), Berkun Oya (Yazar-Yönetmen)

Belgesel: Güneş Karabuda (Yönetmen), Demet Evgar (Oyuncu), Oğuz Makal (Öğretim Görevlisi), Hasan Özgen (Yönetmen), Tayfun Talipoğlu (Gazeteci)

Kısa Film: Selim Demirdelen (Yönetmen), Zafer Algöz (Oyuncu), Ulaş İnaç (Yönetmen), Leyla Özalp (Yapımcı), Özge Özberk (Oyuncu)

Avrasya Eleştirmenler Ödülü: Engin Ertan (Sinema Yazarı), Aslı Selçuk (Sinema Yazarı), Burcu Aykar Şirin (Sinema Yazarı), Ceylan Özçelik (Sinema Yazarı)

Avrasya Netpac: Tuna Erdem (Sinema Yazarı)

Avrasya Yapım Platformu: Lilette Botassi (Yapımcı), Mehmet Demirhan (Eurimages Türkiye Görevlisi), David Silber (Yapımcı), Guy Lee Thy (Yönetmen-Yapımcı), Deniz Ziya Temeltaş (Platform Yöneticisi)

Senaryo Geliştirme Fonu: Kenan Işık (Oyuncu-Tiyatro Yönetmeni), Elif Dağdeviren (Yapımcı), Tevfik Başer (Yönetmen)

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler