AB liderleri olağanüstü toplanıyor

AB liderleri, dönem başkanı Fransa'nın çağrısı üzerine bugün Brüksel'de olağanüstü zirve için bir araya geliyor. Zirvede, birliğin Rusya ile ilişkileri gözden geçirilecek. Avrupalı liderlerin, Brüksel zirvesinde Gürcistan'ın toprak birliğine destek vermeleri ve bu ülkeye ekonomik yardımda bulunmaları bekleniyor.

Yayınlanma: 01.09.2008 - 07:38
Abone Ol google-news

Brüksel’de gerçekleştirilecek olağanüstü zirvede; Rus askerlerinin ateşkes ihlali sürerken, Rusya ile ilişkilerin düzelmesinin mümkün olmadığının dile getirilmesi de beklenen konular arasında... Avrupa Birliği kaynakları, Rusya’yı izole etmek amacıyla diplomatik baskı yoluna gidebileceğini söylüyor.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown da Rusya’ya karşı sert bir tavır takınılması gerektiği görüşünde...

Brown, The Observer için kaleme aldığı makalede, Avrupa Birliği’nin, Rusya’ya enerji bağımlılığının azaltılması gerektiğini vurguluyor. Brown, bu çerçevede, Hazar bölgesi enerji kaynaklarının, Avrupa’ya ulaştıracak Türkiye geçişli projeye daha fazla fon ayrılması için liderlere baskı yapacağını da belirtiyor.

Bu arada Fransa'da yayımlanan Liberation gazetesi ise, bugün Brüksel'de toplanacak AB liderlerinin, Kafkasya politikasını değiştirme konusunda Rusya karşısında çaresiz olduğu yorumunu yaptı.

Gazete, "AB içindeki farklı görüşlerin ve Avrupalı ülkelerin Rusya doğal gazına bağımlılığı yüzünden AB'nin, Moskova'ya karşı etkili bir müeyyide uygulamasının imkansız olduğunu" yazdı.

AB'nin ortak bir dış politika geliştirme konusundaki başarısızlığına da değinen gazete, AB'nin hiçbir zaman ABD gibi diplomasi alanında güç teşkil edemeyeceği iddiasında bulundu.

AB ülkelerinin, Rusya ile yapacağı yeni stratejik ortaklık anlaşmasında bile şimdiye kadar ortak bir uzlaşma sağlayamadığını yazan gazete, belki de Moskova'ya yapılabilecek en fazla yaptırımın bu ortaklık anlaşmasıyla ilgili müzakerelerin ertelenmesi olabileceği yorumunu yaptı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler