Kapat

Son Haberler

A+ A-

Ekmek yiyin, kolesterolünüz düşsün

AÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Durak'ın formüle ettiği ''Halk Çeşni Bahar'' adlı ekmek, halk ekmek büfelerinde satışa sunuldu. Prof. Dr. Durak: "Bu ekmekten günde bir adet yiyenler, kalp damar hastalıklarına karşı daha dirençli olacak, kolesterol seviyelerinin düşmesine katkı sağlayacak, kabızlığı önleyecek, şeker hastalarında glikoz emilimini azaltacak"dedi.
Yayınlanma tarihi: 1 Eylül 2008 Pazartesi, 08:01

Son yıllarda artan kalp-damar hastalıkları, tansiyon, şeker, yüksek kolesterol ve obezite gibi ciddi sağlık problemleri artık ''ekmekten uzak kalarak değil, doğru ekmek yiyerek'' kontrol altına alınabiliyor.
Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. İlker Durak'ın çalışmaları sonucu formüle edilen ''Halk Çeşni Bahar'' isimli ekmek, Büyükşehir Belediyesi'ne ait Halk Ekmek büfelerinde satışa sunuldu.

Prof. Dr. Durak, kötü huylu yüksek kolesterolün kalp-damar hastalıklarına zemin hazırladığına ve nişastalı gıdaların sık tüketilmesinin obeziteye yol açabildiğine dikkati çekti.
Durak, düzensiz beslenme, genetik özellikler, hareketsiz yaşam, hormonlu, ilaçlı ve aşırı gübreleme ile azdırılmış ve genetiğiyle oynanmış gıdaların tüketilmesiyle birlikte orta yaşlarda başta kalp krizi ve damar tıkanıklığı olmak üzere ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşıldığını söyledi.

Bu tür hastalıkların oluş nedenleri üzerine yaklaşık 20 yıldır araştırma yaptığını belirten Durak, oksidan ajanların damar yapısını bozduğunu ve antioksidan özellikli doğal gıdaların buna karşı koruma sağlayabildiğini kaydetti.

Durak, yapılan çalışmalarda özellikle baharatların, soya proteininin, sarımsağın, bazı bitki ve tahıl türlerinin oksidan etkiyi azalttığını belirlediklerini dile getirdi.
Doğal antioksidanların çok tüketilen gıdalara katılarak tüketilebileceğini ifade eden Durak, ''Türkiye'de en çok tüketilen gıda ekmek olduğu için, bu gibi gıdaların ekmeğe katılarak tüketilmesi faydalı sonuçlar verebilir'' dedi.

Durak, kalp ve damar hastalıkları ile yüksek tansiyonu olan hastalar için tedavilerini destekleyici olduğu tespit edilen ekmeğin içerisinde, tam buğday unu, yulaf, arpa ve çavdar unları ile soya proteini, soyalı çeşni bileşenleri, 21 çeşit baharat, maya, tuz ve ekmek katkıları bulunduğunu söyledi.

Ekmekte ayrıca kekik, nane, kırmızı biber, çemen otu, çörek otu, karabiber, tarçın, havlıcan, kimyon, zencefil, biberiye, rezene, zerdeçal, karanfil ve fesleğen gibi baharatların bulunduğunu anlatan Durak, bu baharatların bileşiminden oluşan çeşni bahar ekmeğinden günde bir adet tüketilmesinin kalp ve damar hastaları için faydalı olabileceğini ifade etti.

Yan etkisi yok

Halk Çeşni Bahar ekmeğinin, hiçbir yan etkisinin bulunmadığını, sağlıklı bireyler tarafından da tüketilmesinin uygun olduğunu belirten Durak, ''Bu ekmekten günde bir adet yiyenler, kalp damar hastalıklarına karşı daha dirençli olacak, kolesterol seviyelerinin düşmesine katkı sağlayacak, damar yapısının düzelmesine yardımcı olacak, kabızlığı önleyecek, toksik maddelerin bağırsaktan atılmasını hızlandıracak, şeker hastalarında glikoz emilimini azaltacak, nişastanın sindirimi ve emilimi daha az olduğu için obeziteyi önleyebilecek'' dedi.

Durak, ekmeğin faydalarını şöyle sıraladı:

-Kolesterol seviyelerinin düşmesine katkı sağlıyor,

-Vücudun antioksidan savunma sistemini güçlendiriyor,

-Damar yapısının düzelmesine yardımcı oluyor,

-Bağırsak hareketlerini artırdığı için kabızlığı önleyebiliyor,

-Bağırsaktan bazı toksik maddelerin atılmasını hızlandırıyor,

-Lifli yapısından dolayı da şeker hastalarında glikoz emilimini azaltabiliyor,

-Posalı yapısından dolayı nişasta sindirimini ve emilimini azalttığı için için obeziteyi önlüyor,

-Beyaz ekmekteki nişasta ve enerji yerine daha fazla mineral ve vitamin alınıyor.


Prof. Dr. İlker Durak, Halk Çeşni Bahar ekmeğinin kalp-damar hastalarının tedavilerine yardımcı olduğunu belirterek hastaların medikal tedavilerini kesinlikle aksatmamaları gerektiğini vurguladı.
Doktor kontrolünde verilen ilaçların kullanılması ve sağlıklı yaşam önerilerine harfiyen uyulması gerektiğini kaydeden Durak, ''Kalp ve damar hatalıkları ile yüksek kolesterolü olan hastalar ürünü kullandıkları bir ay içinde ciddi rahatlama hissedecekler'' dedi.

Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, üniversite-sanayi iş birliği ile ikinci ekmeklerini ürettiklerini, daha önce de fenilketonüri ve çölyak hastaları tedavisinde kullanılan glutensiz ''tıbbi ekmek'' imal ettiklerini söyledi.
Ekmeğe yoğun talep olduğunu ancak üretimde zorlandıklarını anlatan İlkbahar, ''Üretimi zor bir ekmek. Talebi 5 bin civarında bekliyorduk. 10 bin talep var, yetişemiyoruz'' dedi.
Bu ekmeğin satışında kar amaçlanmadığını belirten İlkbahar, ''Özel bir firma 3 YTL civarında satacaktı ancak biz her kesimin faydalanabilmesi için 300 gramlık ekmeği 70 kuruştan satışa sunduk'' diye konuştu.

Cumhuriyet İMECESİ

En Çok...

okunanlar

yorumlananlar

beğenilenler