'Ülkeler bağımsızlığımızı tanımalı'

Güney Osetya Lideri Eduard Kokoeti, Rusya topraklarındaki Kuzey Osetya ile aralarında herhangi bir fark olmadığını belirtti. Kokoeti, Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'ye gelen yabancı gazetecilere yaptığı açıklamada "Rusya topraklarındaki Kuzey Osetya zaten kardeşimiz ve aramızda hiçbir fark yok. Rusya ile birleşmek gibi bir hedefimiz yok değil" dedi.

Yayınlanma: 01.09.2008 - 14:36
Abone Ol google-news

Güney Osetya Lideri Eduard Kokoeti, Rusya ile çok yönlü ikili görüşmelerin devam ettiğini, söz konusu anlaşmaların gelecek günlerde imzalanacağını söyledi.
Kokoeti bir soru üzerine, Rusya'nın kendilerini tanıdığını ancak başka ülkelerin de tanıyacağını belirterek "Avrupa kıtasının yanı sıra Amerika kıtasındaki bazı ülkelerin de bağımsızlığımızı tanımasını bekliyoruz. Bunların hangi ülkeler olduğu konusunda bir şey söylemek istemem kendileri açıklasın" dedi.

Bir gazetecinin sorusu üzerine, Gürcistan lideri Mihail Saakaşvili'nin 8 Ağustos'ta ateşkes ilan ettiğini ancak 4 saat sonra saldırı başlattığını belirterek, "AGİT'i de suçluyorum. Çünkü saldırının olduğu akşam sınır hattında bulunan AGİT gözlemcileri ne bize ne de Abhazya'yla haber vermeden bölgeden ayrıldılar; bu da bize onların saldırıdan haberdar olduklarını gösteriyor" dedi.

Gürcü yönetimini faşistlikle suçlayan Kokoeti, SSCB'nin dağlmasından sonra Gürcistan'daki tüm yönetimlerin ya darbe ya da ihtilal yoluyla belirlendiğini dolayısıyla da bunun Gürcistan'ın ne kadar demokratik bir yapıya sahip olduğunu ortaya koyduğunu kaydetti.

Başkent Tshinvali girişindeki Gürcülere ait evlerin yakılmasıyla ilgili bir soru üzerine Kokoeti şunları söyledi:
"Savaş başlamadan önce Gürcü kökenlilere eşit davranıyorduk. Ancak olaylar başladıktan sonra sırtımızdan vurdular ve bizlere saldırdılar. Rus askerleri gelince onlar da saldırgan Gürcülerle birlikte kenti terkettiler. Komşusuna ateş eden biri evine dönebilir mi bilemiyoruz ancak 24 saatte onların güvenliğini sağlama konusunda güvence veremem. Çatışmaya karışmayan Gürcüler yerlerine dönebilir. Osetlerin onlarla hiçbir sorunu yok. Onların bizimle barış içinde yaşayabilmesinin güvencesi de benim."

Kokoeti bir başka soru üzerine, Kosova'nın suni bir devlet olduğunu belirterek "Biz mücadele ederek bağımısızlığımızı kazandık onların bağımsızlığını tanımayı düşünmüyoruz. Onlardan da bir beklentimiz yok" dedi.

Gazetecilere daha sonra, Gürcü güçlerinin bombaladığı belirtilen tamamen yıkılan evler gezdirildi. Kremlin'in düzenlediği geziye katılan gazeteciler bu akşam Şoçi'de kaldıktan sonra yarın Abhazya'ya geçecekler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler