Tayland'da olağanüstü hal

Tayland'ın başkenti Bangkok'ta hükümet taraftarlarıyla karşıtları arasında çıkan sokak çatışmasında 1 kişinin ölmesi üzerine Başbakan Samak Sundaravej, Bangkok'ta olağanüstü hal ilan etti. Demokrasi yanlısı göstericiler Başbakanlık binasını işgal etti. Bazı Asya ülkeleri ise yuttaşlarını Tayland'a gitmemesi konusunda uyardı.

Yayınlanma: 02.09.2008 - 06:54
Abone Ol google-news

Tayland'daki tüm televizyonlardan yerel saatle 07.00'de yayınlanan haberde, Başbakan Samak Sundaravej'in başkent Bangkok'ta olağanüstü hal ilan ettiği ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Anupong Pachinda'nın olağanüstü hal süresince barışı koruma görevinden sorumlu olduğu belirtildi.

Bangkok'ta uygulamaya konulan olağanüstü hal kentte çok sayıda sivil hakların askıya alınmasını ve ordunun kentte polisin görevlerini üstlenmesini öngörüyor.
Öte yandan, başkent Bangkok'taki Başbakanlık bürosunu işgal eden göstericiler kentte ilan edilen olağanüstü hale karşın işgal ettikleri Başbakanlık bürosunu terk etmeyi reddetiler.

Göstericilerin lideri Chamlong, Başbakanlık bürosunun içinde kendisini dinleyen binlerce Demokrasi İçin Halk İttifakı partisi taraftarının önünde yaptığı konuşmada ''Hepimizi almaya yetecek kadar hapishane yok'' diye konuştu.

Öte yandan; olağanüstü hal ilan edilen Tayland'ın Genelkurmay Başkanı, başbakanlığı işgal eden göstericilere karşı güç kullanılmayacağını söyledi. General Anupong Paochinda, yaptığı basın toplantısında, ordunun "halkın yanında olduğunu" söyledi. Paochinda, göstericileri asker ve polis müdahalesiyle dağıtmanın daha çok soruna yol açacağını düşündüklerini belirtti.

Genelkurmay Başkanı, askeri darbenin ülkedeki siyasi krizi sona erdirmeyeceğini, sorunun yasal ve demokratik yollarla çözülmesi gerektiğini kaydetti.
Bir gazetecinin ordunun darbe yapıp yapmayacağını sorması üzerine Paochinda, "Kuvvet kullanma kapısı kapalı. Yasal ve parlamenter sistemle bir çözüm bulmalıyız" dedi.

Siyasal kriz

Tayland Seçim Komisyonu, iktidardaki Halk İktidarı Partisi'nin seçim yolsuzluğu nedeniyle kapatılmasını istedi.Komisyonun Genel Sekreteri Suthiphon Thawichaikan, yaptığı açıklamada, 5 üyenin, Halk İktidarı Partisi'nin aralık ayında yapılan genel seçimlerde oy satın alarak suç işlediğine karar vererek oy birliğiyle feshedilmesini istediğini belirtti.
Kararın savcılara bildirileceği ve savcıların da nihai karar için dosyanın anayasa mahkemesine sunulup sunulmayacağına karar vereceği ifade edildi.

Mahkemenin, partinin feshedilmesiyle ilgili nihai kararı vermesinin aylar alacağı kaydediliyor. Partinin feshedilmesine karar verilmesi durumunda, aralarında Başbakan Samak Sundaravej ve Maliye Bakanı Surapong Suebwonglee'nin de bulunduğu 33 parti üyesi görevden alınacak ve 5 yıl siyasetten uzak kalacak.

Tayland'a gitmeyin uyarısı

Bazı Asya ülkelerinin siyasi kriz nedeniyle vatandaşlarına, Tayland'a gitmemeleri yönünde uyarıda bulunması üzerine bu ülkenin turizm sektörü, yoğun rezervasyon iptalleriyle karşı karşıya bulunuyor.

Güney Kore ve Singapur, vatandaşlarına ''elzem olmayan'' bir Tayland yolculuğuna çıkmamaları, Avustralya ve Tayvan ise ''fazladan ihtiyatlı'' olmaları önerisinde bulundu.
Tayland, Asya ve daha uzak yerlerden gelen ziyaretçiler açısından popüler bir turistik ülke olarak görülüyor. Ülke ayrıca her yıl yüz binlerce iş adamının ziyaret akınına uğruyor.
Tayland'ın başkenti Bangkok'ta hükümet taraftarlarıyla karşıtları arasında çıkan sokak çatışmasında 1 kişinin ölmesi üzerine Başbakan Samak Sundaravej, kentte olağanüstü hal ilan etmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler