Babacan, Lavrov ile görüştü

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin hangi koşullar altında olursa olsun sorunların barışçıl yöntemlerle ve diyalog yoluyla çözülmesi için elinden gelen gayretleri sürdüreceğini belirterek, "Türkiye, Gürcistan'da son dönemlerde meydana gelen gelişmeleri endişeyle takip etmektedir" dedi.

Yayınlanma: 02.09.2008 - 12:27
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü. Babacan, Kafkaslardaki gelişmelerin gündemlerinde önemli bir yer tuttuğunu söyledi.

Kafkasya'daki barış ve istikrarın sağlanmasının bölgenin sınır komşusu olan Türkiye açısından hayati önemi taşıdığını belirten Babacan, şunları kaydetti:
"Ülkemizin aynı zamanda bu çerçevede büyük sorumlulukları da bulunmaktadır. Türkiye, hangi koşullar altında olursa olsun sorunların barışçıl yöntemlerle ve diyalog yoluyla çözülmesi için elinden gelen gayretleri sürdürecektir. Türkiye, Gürcistan'da son dönemlerde meydana gelen gelişmeleri endişeyle takip etmektedir. Daha önce de açıkladığımız gibi Gürcistan'ın bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğüne Türkiye önem vermektedir. Türkiye'nin bölge ülkeleriyle yakın ve dostane ilişkiler içinde olmasının verdiği sorumluluk duygusuyla hareket ettiği ve şu ana kadar gerçekleştirdiğimiz temaslar konusunda da yine bakan Lavrov ile görüş alışverişinde bulunduk. Kafkaslardaki barış ve güvenliğin tesis edilmesinin önemine işaretle ihtilafların sıcak çatışmalara sebebiyet vermeden uluslararası hukuk çerçevesinde, diyalog ve uzlaşı yoluyla çözülmesini arzu ettiğimi de vurguladım."

Kafkasya istikrar ve işbirliği platformu

"Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu" önerisi hakkında da kapsamlı görüş alışverişinde bulunma imkanı bulduklarını anlatan Babacan, şöyle devam etti:
"Bu önerimizin bölgede kalıcı barış ve istikrarın sağlanması için bölge ülkeleri arasında güven tesis etmeyi hedefleyen, geleceğe ilişkin vizyonu bulunan inisiyatif olduğu konusunda mutabık olduğumuzu memnuniyetle öğrendim. Söz konusu inisiyatifin geliştirilmesi ve hayata geçirilmesi yakın istişarelerimizi ve işbirliğimizi sürdürme kararını da beraberce aldık. Önümüzdeki yıllarda Türkiye ile Rusya Federasyonu arasındaki ilişkinin ve aynı zamanda işbirliğinin çok boyutlu ortaklık temelinde daha da geliştirilmesi ve güçlendirilmesi için gerekli koşulların mevcut olduğuna inanmaktayım."

Bu arada, Rusya'nın Ankara Büyükelçiliğinden yapılan açıklamaya göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Andrey Nesterenko, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Türkiye ziyaretine ilişkin gazetecilerin soruları üzerine Türkiye-Rusya ilişkilerinin bugünkü durumunu şöyle değerlendirdi:
"Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler son dönemde son derece dinamik bir şekilde gelişmektedir. 2004 yılının aralık ayında ikili ilişkileri çok boyutlu ve yoğunlaştırılmış ortaklık düzeyine taşıyacak olan ortak Siyasi Deklarasyonun imzalanmasından bu yana en üst düzeyde on görüşme yapılmıştır. Ülkelerimizin Dışişleri Bakanlıklarının ve diğer kurumlarının düzeylerinde de işbirliği aktif bir şekilde gelişmektedir.
Rusya ile Türkiye arasındaki enerjik siyasi diyalog, iki ülke arasındaki işbirliğinin özellikle bu dönemde son derece yoğun bir şekilde geliştirilmesinin ve her iki tarafın, Rus-Türk ortaklığının pekiştirilmesi ve derinleştirilmesine verdikleri önemin göstergesidir."

Nesterenko, Rusya ve Türkiye'nin ticaret ve ekonomi alanlarında yeni işbirliği olanaklarını keşfettiklerini belirterek, bu yıl sonunda 25 milyar dolarlık ticaret hacmine rahatlıkla ulaşılacağını ve yatırım rakamlarının Rusya'nın Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı haline geldiğini gösterdiğini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler