"Zere'nin hastanede kalması tedavisini kolaylaştırıyor"

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, kanser hastası olan terör örgütü üyesi hükümlü Güler Zere'nin hastanede kalıyor olmasının tedavisini kolaylaştırdığını belirterek, bakım koşullarıyla ilgili iddiaların gereksiz ve hastaya zarar verici olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 07.08.2009 - 11:04
Abone Ol google-news

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, terör örgütü üyesi hükümlü Güler Zere'nin tedavisinin sürdüğü Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde incelemelerde bulundu. Başhekim Prof. Dr. Behnan Alper'den hastanın durumuyla ilgili bilgi aldıktan sonra, başhekimlikte TAYAD'lı bir grup ile görüşen Üskül'e grup üyeleri, Zere'ye sağlıksız koşullarda bakıldığı, hükümlünün çarşafının değiştirilmediği iddialarını ifade etti.

Grup üyelerinin iddialarını dinleyen Üskül, daha sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, şunları söyledi:
''Zere'nin durumunu yerinde izlemek için Adana'ya geldim. Kendisi hastanenin mahkum koğuşunda kalıyor. Ben geldiğimde yanında kız kardeşi vardı. Tedavisiyle ilgili gerekenler yapılıyor. Kendisi şubat ayından beri hastanede doktorların gözetimi altında. Zaten Zere'nin hastanede kalıyor olması tedavisini kolaylaştırıyor. Aksi takdirde her gün dışarıya çıkıp, buraya ışın tedavisi için gelmesi gerekirdi.''


"Bodrum katta değil, zemin katta kalıyor"

Zere'nin bodrum katta kaldığı yönünde iddialar olduğunu da hatırlatan Üskül, şöyle devam etti:
''Gerçeklerin farklı bir biçimde yansıtılmasının hiç kimseye bir yararının olmayacağını düşünüyorum. Bir kere son derece açık bir gerçek var: Bodrum katta kaldığı söyleniyor, kendisi zemin katta kalıyor. Siz, zemin katta kalan bir hasta için 'bodrum katta kalıyor' derseniz, ondan sonra söyleyecekleriniz konusunda inandırıcı olmanız zorlaşır. Öbür hastalara hangi işlem yapılıyorsa Zere ile diğer tutuklu ve hükümlülere de o yapılıyor. Her gün çarşafları değiştiriliyor, her gün temizlik yapılıyor. Bu yapılan işlemler de güvenlik kameraları tarafından kayıt altına alınıyor.''

Zere'nin şubat ayında geldiği hastanede iki ameliyat geçirdiği belirten Üskül, ışın tedavisinin devam ettiğini bildirdi.

Üskül, Zere'nin yanında sürekli refakatçi bulunmasına izin verildiğini belirterek, bu durumun büyük bir iyi niyet göstergesi olduğunu ifade etti.

Zere'nin yanında kalan refakatçilerin 4 günde bir değiştiğini kaydeden Üskül, ''bu sayede tüm yakınlarını görebiliyor. Aslında refakatçi dışarda kalıp, yalnızca ihtiyaç zamanında içeri girmesi gerekirken, 24 saat hastanın yanında kalmasına izin veriliyor. Bu ilk uygulamadır Türkiye'de, ama doğru bir uygulamadır. Bütün bu esneklikler gösterilmişken bu haksız iddialarda bulunulması doğru değil'' dedi.

Üskül, Zere'nin bulunduğu hastanede tutuklu hasta Eyüp Coşkun'un (45) da tedavi gördüğünü belirterek, ''durumu daha ağır bu hastanın ailesi herhangi bir af veya ceza erteleme talebinde bulunmadı. Belki de yakınları hastanede tedavi görmesinin çok daha uygun olacağını düşünüyorlardır'' diye konuştu.

Üskül, Zere'nin sağlık durumuyla ilgili raporun Adli Tıp Genel Kurulu'nda görüşüldüğünü belirterek, buradan gelecek karara göre cezasının ertelenmesi durumuyla ilgili Elbistan Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yetkili olduğunu söyledi.

Üskül, bir gazetecinin TAYAD'lı grubun Zere'ye gıda verilmediği yönündeki iddialarını hatırlatması üzerine, ''Sağlık koşulları neyi gerektiriyorsa o şekilde gıda veriliyor. Durumu elverdiği ölçüde dışardan talebi de karşılanıyor. Dün sütlaç istemiş ve getirilmiş. Hastanedeki bakım koşullarıyla ilgili iddiaları gereksiz ve hastaya zarar verici iddialar olarak değerlendiriyorum'' şeklinde cevap verdi.

Üskül, incelemeleriyle ilgili bir rapor hazırlayarak TBMM İnsan Hakları Komisyonu'na sunacağını belirttikten sonra Adana'daki bazı cezaevlerinde incelemelerde bulunmak üzere hastaneden ayrıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler