İran'da seçimin ardından

Muhalefete göre İran'da 12 Haziran'da yapılan seçimden sonra patlak veren olaylarda 69 kişi öldü.

Yayınlanma: 11.08.2009 - 09:14
Abone Ol google-news

İran'da 12 Haziran'da yapılan seçimde cumhurbaşkanı adaylarından Mir Hüseyin Musevi'nin yakınındaki isimlerden Ali Rıza Hüseyni Beheşti, seçimden sonra patlak veren olaylarda 69 kişinin öldürüldüğünü iddia etti. Sarmaye gazetesinin haberine göre Beheşti, olaylarda öldürülen 69 kişinin isimlerinin soruşturma açılması için Meclise de sunulduğunu söyledi. Beheşti, olaylarla ilgili olarak Meclise sundukları raporda, gösteriler sırasında gözaltına alınan yaklaşık 220 kişinin isimlerinin de bulunduğunu belirtti.

İranlı yetkililer, seçim sonuçlarına itirazlarla birlikte çıkan olaylarda yaklaşık 26 kişinin öldürüldüğünü ifade ediyor. Adli sözcü Ali Rıza Cemşidi de bugün yaptığı açıklamada, seçim sonrası ülke çapında 4 bini aşkın göstericinin gözaltına alındığını, bunlardan 3 bin 700'ünün gözaltına alınmalarından bir hafta sonra serbest bırakıldığını söyledi. İran'da seçim sonrası gözaltına alınanlar ve tutuklananlar arasında reformcu üst düzey siyasiler, gazeteciler, eylemciler ve avukatlar da bulunuyor.

Bu arada, İran Meclisi bugün, seçimden sonraki olaylara karıştıkları gerekçesiyle gözaltına alınanlara kötü muamele uygulandığı yönündeki iddiaları araştırmak için cezaevleri ve gözaltı merkezlerinde incelemelerde bulunulacağını bildirmişti.

Meclis Adalet ve Hukuk Komisyonu, gözaltına alınanlara kötü muamelede bulunulduğu iddialarını araştırmak üzere oluşturulan özel komisyonun, tüm tutukluları ziyaret edeceğini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı adaylarından Mehdi Kerrubi de dün internet sitesinde yayımladığı açıklamada, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından çıkan olaylarda gözaltına alınan bazı kişilerin tecavüze uğradığı iddialarının soruşturulmasını istemişti.

Kerrubi, İran Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Başkanı Ayetullah Ali Ekber Haşimi Rafsancani'ye 10 gün önce yazdığı bir mektupta, bazı üst düzey yetkililerin kendisine "gerçekten utanç verici" konuları anlattıklarını, buna göre bazı genç erkek ve kadın tutuklulara tecavüz edildiğini kaydetmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler