Le Figaro, festival öncesi Eruh'ta

Le Figaro'nun muhabiri Laure Marchand, "Kürt Açılımı" tartışmalarının yoğunlaştığı bu dönemde ve Abdullah Öcalan'ın 15 Ağustos'ta beklenen açıklamaları öncesi PKK'nin 25 yıl önce ilk baskın gerçekleştirdiği Eruh'u gezdi.

Yayınlanma: 12.08.2009 - 10:50
Abone Ol google-news

"Kürt Açılımı" tartışmalarının yoğunlaştığı bu dönemde ve Abdullah Öcalan'ın 15 Ağustos'ta beklenen açıklamaları öncesi Le Figaro'nun muhabiri Laure Marchand, PKK'nin 25 yıl önce ilk baskın gerçekleştirdiği Eruh'u gezdi. Eruh için "25 yıl önce PKK'nin, ilk saldırısı lanse ederek Türk devletine savaş açtığı yer burasıdır. Ancak artık (Eruh) bu kanlı soruna çözüm bulmak istiyor" diyen gazete, 15 Ağustos'ta Eruh'da DTP tarafından binlerce kişinin biraraya geleceği bir festival düzenleneceğini de duyurdu.

Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Figaro'nun muhabiri Laure Marchand, "Kürt Açılımı" tartışmalarının yoğunlaştığı bu dönemde ve Abdullah Öcalan'ın 15 Ağustos'ta beklenen açıklamaları öncesi PKK'nin 25 yıl önce ilk baskın gerçekleştirdiği Eruh'u ziyaret etti. Gazete, "Eruh, PKK'nin 25 yıl önce Türk devletine savaş ilan ettiği yer. Halkı her zaman Kürt gerilla ile dayanışma içerisinde oldu ancak artık bu kanlı soruna barışçıl bir çözüm bulmak istiyor" diye yazdı. Gazete şu görüşlere yer verdi: "10 bin nüfuslu Eruh, Kürt gerilla ile dayanışma içerisinde. Burası, 25 yıl önce PKK'nin, ilk saldırısı lanse ederek Türk devletine savaş açtığı yerdir. Çeyrek yüzyılından ve 45 bin insanın ölümünden sonra bu kale, ilk defa sorunun çözülmesi yönünde bir umut görüyor."

 

'Eruh'daki festivalde Ankara'ya mesaj verilecek'

Le Figaro, Temmuz sonunda Türk hükümeti bir "barış planı" hazırladığını açıklarken Abdullah Öcalan'nın, 15 Ağustos'ta Kürt sorununun çözümü için bir "yol haritası"nı yayımlayacağını bildirdiğini belirterek, "O gün, Eruh, lideri arkasında olacak. PKK'nin kontrolü altındaki parti DTP (demokratik toplum partisi) orada, binlerce destekçinin katılması beklenen bir festival düzenliyor" diye yazdı.

Eruh'da gerçekleşecek festival sırasında Ankara'ya "çok net bir mesaj" verilmesinin öngörüldüğünü kaydeden gazeteye konuşan ve "bir kardeşi PKK ile birlikte, diğeri de cezaevinde" olduğu belirtilen Belediye Başkanı Melihan Oktay da, "Yeterince kan aktı. Siyasi bir yanıt bulunması zamanı geldi. Ancak barış iklimi, milletvekillerimiz ile müzakerelerden ve Öcalan'ın tecridine son vermesinden geçiyor" şeklinde konuştu.

Gayri resmi olarak Eruh halkının festivalinin, daha çok "gerillanın yıl dönümünün kutlamasının vesilesi olacağını kabul ettiği"ni de yazan Le Figaro, 23 yaşındaki bir "militan"ın "Civarı köyler de dahil, 25 yılda 2 bin kadar kişi, mücadelede yer aldı" sözlerine de yer verdi.

Le Figaro, DPT Eruh İlçe Başkanı İbrahim Şen'in "Eğer haklarımız masaya konulursa dağda insan kalmayacak" ifadesini de aktardığı haberinde Şen'in dile getirdiği "uzun talep listesi"nde "genel af, Kürtçe eğitim ve Kürt halkının varlığının Anayasada tanınması" bulunduğuna da dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler