"Açılımın ardından Türkiye ekonomide sıçrama yapacaktır"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''demokratik açılım''ın gerçekleştirildiğinde ''Türkiye ekonomisinin de sıçrama yapacağını'' söyledi.

Yayınlanma: 19.08.2009 - 16:42
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Didim Yat Limanı'nın açılışında yaptığı konuşmada, ''demokratik açılım'' çalışmalarına da değinerek, ''Demokratik açılım sürecini çalıştırıyoruz. Demokratik açılım sürecinin hedefi nedir? Bu demokratik açılım başarı ile neticelendiği zaman, bununla beraber at başı yürüyen bilesiniz ki ekonomidir. Demokratik açılımı gerçekleştiğimizde bilesiniz ki Türkiye ekonomisinde de sıçrama yapacaktır'' dedi.

Türkiye'nin batısı ile kuzeyi ve güneyinin bir bölümünde yatırımların devam ettiğini anlatan Erdoğan, ''Ama Güneydoğu ve Doğu... Bu bölgelerde maalesef girişimci yatırımda bulunmamışsa, bulunamıyorsa... Oradaki, ne yazık ki demokratik açılımın, istikrarın güvenin olamayışı sebebiyledir. Şunu bilmemiz lazım, para istikrarın ve güvenin olduğu yere gelir. İstikrarın ve güvenin olmadığı yere para gelmez bunu bilmemiz lazım'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, güven ve istikrarla ülkenin 20 yılda buralara geldiğini ifade ederek, gayri safi yurt içi hasılaya ilişkin rakamlar aktardı.

''Bundan sonraki süreçte de durmayacağız, bunu artırarak devam ettireceğiz ama birbirimizi seveceğiz'' diyen Erdoğan, bu sağlandığı takdirde Türkiye'nin muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkacağını ifade etti.

 

Yıldırım: Hedefimiz 3 yılda 25 bin 500 yat kapasitesine ulaşmak

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, hedeflerinin 3 yılda 25 bin 500 yat kapasitesine ulaşmak olduğunu belirterek, ''Bu, Akdeniz havzasındaki kapasitenin yüzde 9-10'una tekabül ediyor'' dedi.

Didim Yat Limanı'nın açılışı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, eski devlet bakanları Mehmet Aydın, Kürşat Tüzmen, ilgili bürokratlar ve milletvekillerinin katılımıyla yapıldı.

Açılışta konuşan Yıldırım, Didim'in Türk Turizmi için çok önemli olduğunu söyledi.
Yap-işlet-devret modeliyle Doğuş Grubu tarafından inşa edilen Didim Yat Limanı'nın kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük marinalarından biri olduğunu ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:
''Dünyada irili ufaklı 10 milyon tekne var. Bunlardan bir milyonuna yakını Akdeniz havzasında. Ancak, Akdeniz'deki 20 ülkenin toplam yat bağlama kapasitesi sadece 315 bin. Ülkemizde toplam 45 adet yat limanının bağlama kapasitesi ise 14 bin civarında. Hedefimiz, 3 yılda 25 bin 500 yat kapasitesine ulaşmak. Bu, Akdeniz havzasındaki kapasitenin yüzde 9-10'una tekabül ediyor.''

Türkiye'de turizmin içinde deniz turizminin payının yüzde 20-25 arasında olduğunu dile getiren Yıldırım, Avrupa ülkelerinde ise bu oranın yüzde 40-50 oranında bulunduğuna işaret etti ve ''Bizim hedefimiz, yüzde 40 seviyelere ulaştırmak'' dedi.

Denizcilik sektöründe ÖTV'yi indirip, yakıtı ucuzlattıklarını ve sektöre 1 milyar 450 milyon TL destek verdiklerini anlatan Yıldırım, kabotaj hattında 151 milyon yolcu ile 8 milyon 800 bin aracın, deniz yoluyla taşındığını söyledi.

Türk limanlarına 2008'de gelen kruvaziyer gemi sayısının bin 612'ye, bu gemilerle gelen turist sayısının 1 milyon 600 bine ulaştığını vurgulayan Yıldırım, ''2003 yılına göre yolcu sayısındaki artış yüzde 275 ve gemi sayısındaki artış yüzde 82 oldu'' dedi.
Yıldırım, Didim Yat Limanı'yla 650 kişinin iş ve aş sahibi olacağını da söyledi.
 

Türkiye 2009'un en başarılı turizm ülkelerinden

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Didim'in çevresi, ören yerleri, iklimi ve koyları ile önemli turizm mekanlarından biri olduğunu anlattı. Didim'de turizm alanında istenilen hedefe şu ana kadar ulaşılamadığını ifade eden Günay, yat limanı ve hava limanı bağlantılarının güçlendirilmesinin Didim'in dünya tarafından tanınmasına katkı yapacağını söyledi.

İlçenin son yıllarda dünya turizminin parlayan yıldızlarından biri olduğuna işaret eden Günay, ''2003'te 13 milyon olan yabancı ziyaretçi sayısı geçen yıl 26 milyona ulaştı. Bu hafta, London Times gazetesinde Türkiye 2009'un en başarılı turizm ülkelerinden seçildi'' dedi.

Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk de Didim Yat Limanı'nın inşaatına Ekim 2006'da başladıklarını ve limanı 30 ay gibi rekor bir sürede tamamlayarak hizmete açtıklarını anlattı.

Yaklaşık 75 milyon dolara mal olan limanın 400 deniz, 650 kara kapasitesi, 70 bin metre karelik kara sahası ve iki büyük hangarıyla teknelere park olanağı sağladığını ifade eden Şahenk, limancılığın yan sektörleri de tetikleyerek gelişen ve geliştiren bir yapı olduğunu ifade etti.

Şahenk, ''Dünyadaki koşullar ne kadar zor olursa olsun Türkiye, kendi ortak aklı sayesinde yeni yatırım ve iş imkanları yaratabiliyor. Biz bu ülkenin insanına ve geleceğine güveniyoruz. Dünyadaki koşullar ne kadar zor olursa olsun, moral gücümüzü en yüksek seviyede tutarak, yeni yatırımlar ve yeni iş imkanları yaratmak için gayret gösteriyoruz'' diye konuştu.

Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş da Didim'in turizm potansiyelinin çok fazla değerlendirilemediğini belirterek, yat limanının yeni birçok turizm yatırımı yapılmasını teşvik edeceğini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler