Radikal dinciler kazan kaldırdı

Ürdün'de, radikal dinci gruplar, hükümeti, kadınlara yeni haklar tanıyarak "aileyi yok etmekle" suçladı. "Kadının yeri evi ve kocasının yanıdır" diyen bu gruplar hükümete kazan kaldırdı.

Yayınlanma: 22.08.2009 - 08:51
Abone Ol google-news

Ürdün'de hükümetin, kadınlara yönelik ayrımcılığın kaldırılmasına ilişkin kararı, Kral 2. Abdullah tarafından onaylanınca, radikal gruplar ayağa kaldırdı.

Ürdün'ün 1980 yılında kabul edip 1992'de onayladığı kadın ayrımcılığına ilişkin BM sözleşmesinin 15. maddesindeki çekince hükümet tarafından geçenlerde kaldırıldı. 15. maddede, "devletlerin erkek ve kadınlara kalacakları veya yaşayacakları yerleri seçme ve serbestçe dolaşma konularında aynı hakları tanıyacağı" belirtiliyor.

Radikaller, hükümetin bu çekinceyi kaldırarak, "anayasa ve İslam'ı ihlal ettiğini" düşünüyor. "İhvan-ı Müslimin" (Müslüman Kardeşler) örgütünün lideri Hammam Said, AFP muhabirine, "Bu madde iptal edilmeli. Kadına kocasının evini terk edip istediği yerde yaşama hakkı verilmesi, aileyi ortadan kaldırır" dedi.

Yüksek Fetva Kurulu da, hükümetin kararına tepki gösterdi. Kurul tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, "BM sözleşmesinde şeriata aykırı bütün unsurlar yasaklanmalı. Kadın istediği gibi çalışıp yaşayamaz. Zira, bu, şer'i hükümlere dayalı aile kavramını yok eder" denildi. Hükümetse bu konuda geri adım atmayacağını açıkladı.

Enformasyon Bakanı Nebil Şerif, "Kararımızdan vazgeçmek gibi bir niyetimiz yok. Kılı kırk yararak yaptığımız incelemeler sonucu, sözleşme metninin, şeriat hükümlerine ters düşmediği kanaatine ulaşıldı" dedi.

Müslüman Kardeşler ve onun siyasi kolu "İslami Hareket Cephesi" (İHC) de, Başbakan Nadir Dehabi'ye yazdıkları mektupta, Şerif'in sözlerini "felaket" olarak yorumladı.
İHC meclis grubu başkanı Hamza Mensur, "Hükümet, kadın haklarını savunma bahanesiyle değerlerimizi ve kimliğimizi yok etmeye çalışan yabancıların baskılarına boyun eğmiştir" diyerek tepki gösterdi.

İnsan hakları savunucuları ise hükümetin kararını memnuniyetle karşıladı.
Ürdün'de her sene 15-20 kadın, "ailenin namus ve şerefi" için erkekler tarafından öldürülüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler