Yangın kontrol altında

İzmit merkeze bağlı Akpınar köyü yakınlarında dün öğlen saatlerinde başlayarak rüzgarın da etkisiyle yayılan orman yangını tamamen kontrol altına alındı. Yalova'nın Armutlu ilçesinde çıkan yangı ise söndürüldü.

Yayınlanma: 24.08.2009 - 06:44
Abone Ol google-news

İzmit'e bağlı Akpınar köyü yakınlarında dün öğlen saatlerince çıkan, rüzgarın da etkisiyle Göller, Kızılcıktarla, ardından da Çenedağı mevkileri ile Derince ilçesine bağlı Çınarlı ve Mersincik mahallelerinin üst kısımlarına sıçrayan orman yangınına, karadan ve havadan müdahale edildi.

Dün öğlen saatlerinde başlayan ve bugün devam eden çalışmalara, 2 amfibik uçak, 5 THK uçağı, 2 helikopter, aralarında Ankara, İstanbul, Bolu, Sakarya'nın da bulunduğu çok sayıda ilden 45 yangın söndürme aracı, 10 dozer, 25 teknik eleman ve 200'ü aşkın yangın işçisi katıldı.

Alevlerin şiddetli rüzgar etkisiyle Akpınar köyü ve Kocatepe Mahallesi'ndeki yerleşim yerlerine doğru ilerlemesi üzerine, çalışmalarda öncelik buralara verildi.

Dün havanın kararmasıyla havadan müdahale sonlandırıldı. Karadan yapılan söndürme çalışmalarında, yangın, gece yarısı itibariyle kontrol altına alındı. Sabah saatlerinden itibaren de 2 THK uçağı ve 1 helikopter söndürme ve soğutma çalışmalarına destek verdi. Bazı bölgelerde yangın tamamen söndürüldü, soğutma çalışmaları sürdürülüyor. Küçük çaplı alevlenmelere ise karadan orman işletme ve itfaiye ekipleri, havadan ise 2 uçak ve 1 söndürme helikopteri ile müdahale ediliyor.

Yangın nedeniyle sarıçam, karaçam, meşe ağaçlarının yoğunlukta olduğu orman alanı ile bir bölümü makilik olan 150-200 hektar alanın zarar gördüğü tahmin ediliyor.

Birbirine yakın 3 ayrı bölgede aynı anda çıktığı öne sürülen yangının nedenine ilişkin araştırma devam ediyor, kasıt ihtimali de değerlendiriliyor.

Can kaybı ve yaralanmanın yaşanmadığı yangınlarla ilgili gözaltına alınan bulunmuyor.

 

Yalova'da yangın söndürüldü

Yalova Valisi Mehmet Ersoy, Hayriye köyü yakınlarındaki, yaklaşık 200 hektarlık alanda etkili olan yangında, 150 hektarlık kızılçam ormanının tamamen kül olduğunu kaydetti.
Yangının, gece 01.00 sıralarında, bölgede etkili olan rüzgar nedeniyle güçlükle kontrol altına alındığını anımsatan Ersoy, yangının tamamen söndürüldüğünü ve bölgede soğutma çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Ersoy, şu bilgileri verdi:

''Yangını söndürmek için 3 helikopter, 17 arazöz, 11 dozer ve 30 tane de itfaiye aracı görev yaptı. Bursa Büyükşehir Belediyesi ile çevre ilçelerden gelen itfaiye ekipleri de yangına müdahale etti. Yangını, 10 saat kadar süren çalışma sonucu söndürdük. Yangında 150 hektar kızılçam orman alanı zarar gördü. Şu saatlerde de ekiplerimizin soğutma çalışmaları devam ediyor.''

 

Yangın tamamen söndürüldü

Dursunbey Kaymakamı İbrahim Küçük, ağaçlandırma sahasında çıkan ve rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın yüzünden 30 hektar ormanlık alan ile tarım arazilerinin zarar gördüğünü bildirdi.

Küçük, 4 helikopter, 50 arazöz, çok sayıda dozer ve itfaiye araçlarıyla müdahale edilen yangının tamamen söndürüldüğünü belirterek, soğutma çalışmalarının da tamamlanma aşamasına geldiğini söyledi.

Bölgeden demir yolu hattının geçtiğine dikkati çeken Kaymakam Küçük, yangının, raylardan çıkan kıvılcımların ağaçlık alana sıçraması ya da trende içilen bir sigara izmaritinin atılmasından kaynaklanmış olabileceği ihtimali üzerinde durduklarını kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler