"Sorumlular ortaya çıkarılmalı"

Sosyalist Parti İstanbul İl Örgütü, 6-7 Eylül olaylarının sorumlularının ortaya çıkarılması gerektiğini söylediler. Partinin İstanbul Örgütü Başkanı Kadir Akın, "6-7 Eylül saldırısının faili 'Ergenekon' yani derin devlettir" dedi.

Yayınlanma: 06.09.2009 - 12:14
Abone Ol google-news

Taksim Tranvay durağında bugün bir araya gelen Sosyalist Parti  üyeleri, “6-7 Eylül’ün faili de Ergenekon çetesidir” döviz ve pankatları açarak, “Türk, Kürt, Ermeni, yaşasın hakların kardeşliği”, “Katil devlet hesap verecek” şeklinde sloganlar attı.

Sosyalist Parti İstanbul İl Başkanı Kadir Akın yaptığı açıklamada, 6-7 olaylarının İstanbul’daki Rum, Ermeni ve Yahudi nüfusunun azaltılması, tasfiye edilmesi amacıyla yapıldığını savunarak “6-7 Eylül’de, Dışişleri yetkilileri Londra’daki Kıbrıs konusunda temaslarını sürdürürken, ırkçı, şoven propaganda ile Atatürk’ün Selanik’teki evinin bombalandığı haberi önce 6 Eylül 1955 günü saat 13.00 haberlerinde radyoda yayımlandı. Bunun üzerine ‘Atamızın evi bombalandı’ manşetiyle ikinci baskı yapan Mithat Perin’in sahibi, Gökçin Sipahioğlu’nun yazı işleri müdürü olduğu İstanbul Ekspres gazetesi genelde tirajı 20 bin civarında olduğu halde 6 Eylül’de 290 bin basıldı ve İstanbul’da yaygın biçimde dağıtıldı” diye konuştu.

İlk saldırının Şişli’deki Haylayf Pastanesi’ne yapıldığını, ardından kalabalığın Samatya, Yedikule, Beyoğlu’ne geçerek Rumların, ardından da Ermeni, Yahudi ve yanlışlıkla Türklerin de dükkanlarına saldırılar şeklinde kendini gösterdiğini anımsatan Akın, şunları söyledi:

“7 Eylül sabahına dek süren saldırılarda aralarında klise ve havraların da bulunduğu 5 binden fazla taşınmaz tahrip edildildi, milyonlarca dolarlık mal sokaklara saçılıp yağmalandı. İstanbul’da bulunan 73 Rum Ortodoks kilisesinin tamamı ateşe verildi, 15 kişi yaşamını yitirdi, 300 kişi yaralandı, 200’den fazla kadın tecavüze uğradı. 4 bin 214 ev, bin 4 işyeri, bir sinagog, iki manastır, 26 okul ile aralarında fabrika, otel, bar gibi toplam 5 bin 317 mekan saldırıya uğradı. 6-7 Eylül saldırıları ve yağmasını takip eden süreçte Türkiye Cumhuriyetinin temel politikası değişmedi.

Bugün açılım politikasından bahsedenler işe önce 6-7 Eylül saldırılarının hesabını vererek başlamalıdır. Özel harp dairesi ya da derin devletin nasıl rol aldığı, bütün saldırılar açığa çıkarılmalıdır. Maraş, 1 Mayıs, Sıvas katliamı, Hrant cinayeti, 12 Eylül darbecileri ve yıllardır süren Kürt savaşının, faile meçhullerin, köy yakmaların gerçek sorumluları yargı önüne çıkarılmalıdır.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler