Gül ve Erdoğan'dan adli yıl mesajları

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan adli yılın açılışı nedeniyle birer mesaj yayınladı. Cumhurbaşkanı Gül, mesajında "Demokrasinin, temel hak ve özgürlüklerin teminatı olan hukuk devletinde aslolan, hukukun üstünlüğünün sağlanması ve adaletli bir düzenin gerçekleşmesidir" dedi.

Yayınlanma: 07.09.2009 - 08:10
Abone Ol google-news

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, mesajında, Anayasa'nın 2. maddesinde Cumhuriyet'in nitelikleri arasında sayılan hukuk devleti ilkesinin, çağdaş devlet olmanın en önemli şartları arasında yer aldığını söyledi. Mesajında, "Demokrasinin, temel hak ve özgürlüklerin teminatı olan hukuk devletinde aslolan, hukukun üstünlüğünün sağlanması ve adaletli bir düzenin gerçekleşmesidir" görüşüne yer veren Cumhurbaşkanı Gül, şöyle dedi:

"Kuvvetler ayrılığı ilkesinin benimsendiği, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti, geçmişten günümüze, hukukun üstünlüğünü bütün alanlara yayma ve derinleştirme konusunda memnuniyet verici bir performans göstermiştir. Bu bağlamda hukuk sistemimizin evrensel düzeyi giderek yükselmektedir. Bununla birlikte, çağdaş dünyadaki konumumuzu sağlamlaştırmak amacıyla hukuk alanında sürdürülecek reformlarla ülkemizde hukukun üstünlüğünün daha da güçlendirilerek hâkim kılınmasının önemi büyüktür.

Avrupa Birliği sürecinde, demokratik standartları yükseltecek, yargı bağımsızlığını güçlendirecek, yargı hizmetinin kaliteli ve etkin şekilde sunulmasını sağlayacak reformların kararlılıkla ve ilgili tüm tarafların aktif katılımıyla hayata geçirilmesi büyük önem taşımaktadır. Evrensel normlar ve değerler ışığında çağdaş bir hukuk sistemine sahip olması, Türkiye'nin gücüne güç katacak, uluslararası platformdaki saygınlığını artıracaktır. Hukuk sistemimizin geliştirilmesi ile demokrasi ve insan hakları alanlarındaki standartlarımızın daha ileriye taşınmasını amaçlayan çalışmalarda Türk yargısının yol gösterici katkılarını her seviyede sürdüreceğine inanıyorum.

2009-2010 Adlî Yılında, adaletin tevzii için ülkenin her köşesinde fedakarca görev yapan yargı çalışanlarına başarılar diliyor, selam ve sevgilerimi iletiyorum." 

 

Başbakan Erdoğan

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2009–2010 Adli Yılının açılışı dolayısıyla Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'e bir kutlama mesajı gönderdi.

Erdoğan mesajında, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin, bütün kurumlarıyla var olmasında ve yaşatılmasında adil ve tarafsız bir yargı sisteminin rolünün çok büyük olduğunu vurguladı. ''Adalet, mülkün temelidir'' sözüyle Cumhuriyet'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bunu çok veciz bir şekilde ifade ettiğini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

''Unutmamalıyız ki adalet; hak ve özgürlüklerin, toplumsal barışın en güçlü teminatıdır. Yargı mekanizmaları, hukukun üstünlüğü ve tarafsızlık ilkesine bağlı olarak hızlı ve uyum içinde çalıştıkça, toplumda yargı kurumlarına, dolayısıyla adalete olan güven de güçlenecektir.

Hakimleri, savcıları, avukatları ve diğer çalışanlarıyla bu görevi en iyi şekilde yerine getirmek için çaba gösteren yargı organı, devletimizin yasama ve yürütme gibi temel kurumlarından biridir.

Hükümet olarak, adalet sistemimizdeki sorunların bir bütün halinde ele alınarak kalıcı çözümler üretilmesine büyük önem veriyoruz. Bütün hukukçularımızın en iyi şartlarda en iyi imkanlarla çalışması, yargı kurumlarımızın, çağın ve hizmetin gereklerine uygun olarak donatılması için gerekli düzenlemeleri yapmaya devam ediyoruz.

Bu düşüncelerle, 2009–2010 adli yılı açılışını kutluyor, adaletin yerine getirilmesinde yüce bir görev üstlenen başta yüksek mahkemelerimizin başkan ve üyeleri olmak üzere hakim, savcı ve avukatlar ile tüm yargı çalışanlarına başarılar diliyorum.''

 

Cindoruk'tan adalet vurusu

DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, yeni Adli Yıl'ın başlaması nedeniyle bir mesaj yayınladı. Mesajında, "Adaletin olmadığı yerde, hayatın anlamı ve değeri yoktur" diyen Cindoruk, AKP'yi yargı kurumu ile "fazla oynamakla" suçladı. Cindoruk şöyle devam etti:

"Anayasamız, demokratik cumhuriyetimizde kuvvetler ayrımı sistemini getirmiş. Bu sistemin üçayağından birini yargı kurumu oluşturuyor. Anayasamıza göre, bu kurum bağımsızdır. Bağımsızlığı, ancak hakim teminatıyla sağlanır. 2002 yılından beri iktidarda bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi, ne yazık ki, yargı kurumuyla da fazlasıyla oynuyor. Hakim ve savcılarımızı, teminatsız bırakma planları yapıyor. Bunun yanı sıra, kadrolardaki yetersizlikleri ve yargı mensuplarının içinde bırakıldığı maddi ve manevi sorunları nedeniyle adalet tecelli edememektedir. Avrupa Birliği'nin kapısında beklediğimiz şu günlerde, Türk yargı kurumunun içinde bulunduğu durumu ve beklentileri özetleyecek olursak, şunları söyleyebiliriz: Toplumumuzun en büyük dertlerinden biri, adaletsizliktir. Adaleti, adaletsizlikle yürütmek, mümkün değildir. Kavgada bile adalet aranır. Adaletin olmadığı yerde, hayatın anlamı ve değeri yoktur. Adaletin temeli kayarsa, mülk diye tanımladığımız ne devlet kalır, ne de millet... Ve nihayet, hukuk, bir gün herkese lazım olur.

 

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, iktidar partisinin, ''yargı kurumuyla fazlasıyla oynadığını'' belirtti.

Cindoruk, yeni adli yılın başlaması dolayısıyla yaptığı açıklamada, Anayasa'nın, ''demokratik cumhuriyetimizde kuvvetler ayrımı sistemini getirdiğini'' ifade ederek, ''Bu sistemin üç ayağından birini yargı kurumu oluşturuyor. Anayasamıza göre, bu kurum bağımsızdır. Bağımsızlığı, ancak hakim teminatıyla sağlanır. 2002 yılından beri iktidarda bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi, ne yazık ki, yargı kurumuyla da fazlasıyla oynuyor. Hakim ve savcılarımızı, teminatsız bırakma planları yapıyor'' görüşünü savundu.

Kadrolardaki yetersizlikler ve yargı mensuplarının içinde bırakıldığı maddi ve manevi sorunlar sebebiyle ''adaletin tecelli edemediğini'' iddia eden Cindoruk, ''Yeni adli yılın başlaması münasebetiyle, ülkemizde adalet dağıtan değerli hakim ve savcılarımıza, yargı kurumunda çok önemli savunma görevi üstlenen saygıdeğer avukatlarımız ile tüm yargı kurumu personeline sağlıklar, esenlikler ve başarılar diliyorum'' dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler