Bozdağ'dan Gerçeker'e yanıt

AKP Grup Başkanvekili Bozdağ, "AB standartlarında bir yargı bağımsızlığı, tarafsızlığı, şeffaflığından kimsenin rahatsız olmaması lazım. Aksine yasama organı yargı alanındaki standartları AB standartlarına bugüne kadar ulaştırmadı diye yasama organını eleştirmesi daha doğru olurdu" dedi.

Yayınlanma: 07.09.2009 - 11:39
Abone Ol google-news

AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in, Yargı Reformu Taslağı'na yönelik eleştirilerine yanıt verdi.

Bozdağ, "AB standartlarında bir yargı bağımsızlığı, tarafsızlığı, şeffaflığından kimsenin rahatsız olmaması lazım. Başta yargının rahatsız olmaması lazım. Aksine yasama organı yargı alanındaki standartları AB standartlarına bugüne kadar ulaştırmadı diye yasama organını eleştirmesi daha doğru olurdu" değerlendirmesinde bulundu.

Adli yılı açılışında konuşan Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in, Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan "Yargıtay Reformu" taslağına yönelik eleştirileri AKP'den tepki gördü. AKP Grup Başkanvekili Bozdağ, Gerçek'in açıklamalarını değerlendirirken, Yargı Reform taslağının AB standartlarına göre hazırlandığını belirtti.

Türkiye'yi yargı noktasında AB düzeyine yükseltmek isteyen bir çalışmayı eleştirmenin doğru olmadığını savunan Bozdağ, "Türk yargısının yargı bağımsızlığı, yargının tarafsızlığı, verilebilirliliği, demokratik meşruiyetinin hukukun üstünlüğü standartları bakımından AB standartlarına ulaşması için yapması gerekenlerdir" dedi.

Yargı reformu ile ilgili Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in açıklamaları ve kamuoyuna yansıyan değişiklikleri de savunan Bekir Bozdağ şöyle dedi;
"AB üyesi ülkelerin yargı konusundaki müesseseleri, bu müesseselerin oluşumu, yetki ve görevleri benzer müesseselerin aynı durumları mukayese edildiği takdirde Türkiye'nin daha ileri yönleri olduğu gibi daha geri yönleri vardır. AB standartlarında bir yargı bağımsızlığı, tarafsızlığı, şeffaflığından kimsenin rahatsız olmaması lazım. Başta yargının rahatsız olmaması lazım. Aksine 'yasama organı yargı alanındaki standartları AB standartlarına bugün kadar ulaştırmadı' diye yasama organını eleştirmesi daha doğru olurdu. Türkiye'yi yargı noktasında AB düzeyine yükseltmek isteyen bir çalışmayı eleştirmek doğru değil."
 

AB ülkelerinde yasama seçiyor

Bozdağ, Yargıtay Başkanı Gerçeker'in, Yargı reformu stratejisi ve eylem planında ki
"HSYK'ya yasama ve yürütme organından üye seçilmesi" ni öngören değişikliğin yargıyı siyasallaştıracağını ve yargı bağımsızlığını geriye götüreceğine yönelik eleştirilerine, "Frnansa, İspanya Avusturya'da yasama seçiyor. AB ülkelerinin hepsinde yasama seçiyor. Oralarda yargı siyasallaştı mı diyorlar?" karşılık verdi.

Bozdağ "1961 anayasasına göre yasama seçmiş zaten. Türkiye bunu tecrübe etmiş. Mahkemeler, millet adına karar veriyor. Öyleyse millet adına karar verdiği zaman karar veren yargının demokratik meşruiyetini güçlendirmekten doğal bir şey olamaz. Krallar, devlet başkanları, bütün dünyada bu var. AB'de de var" diye konuştu


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler