"TIR parkları gayri resmi kurulmamalı"

Marmara Nakliyeciler Terminali Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akif Kaymak, TIR ve kamyon parklarının dere yataklarına veya yamaçlara ucuz olsun diye gayri resmi kurulmaması gerektiğini belirtti.

Yayınlanma: 10.09.2009 - 08:55
Abone Ol google-news

Marmara Nakliyeciler Terminali Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akif Kaymak, İstanbul'da meydana gelen şiddetli yağmur nedeniyle, yurttaşlar kadar ev ve iş yerleri ile kamyon ve TIR parklarının da büyük zarar gördüğünü belirtti.

TIR veya kamyonların, fiziki olarak uygun olmayan dere yataklarına veya yamaçlara kurulu gayrimuntazam park yerlerinde sel yüzünden hurda haline döndüğünü ifade eden Kaymak, birçok araç şoförü öldüğü gibi değeri en az 100 bin liradan başlayan araçları ve içinde bulunan yüklerin heba olduğunu söyledi.

4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanunu gereğince çözümün, belli standartlara sahip yük/eşya terminallerinin kurulmasından geçtiğini belirten Kaymak, şunları kaydetti:
''Bilhassa taşımacılık sektörünün ileri olduğu illerde terminaller kurulmalıdır. TIR ve kamyon parkları dere yataklarına veya yamaçlara ucuz olsun diye gayri resmi kurulmamalıdır. Bunu yerine taşımacılık sektörünün ileri olduğu il veya ilçelerde, lisanslı terminaller sistemine geçilerek TIR veya kamyonların sele, yangına, depreme, hırsızlığa karşı güvenliği alınmalıdır. Türkiye, mutlaka taşımacılık sektöründe bilinçlenmeli ve ekonominin can damarı olan araç ve yük güvenliğini terminal sistemi ile çözmelidir. Bu tabii felaketten dolayı sigorta şirketleri, araçların ve yüklerinin değerini şoför esnafına veya mal sahiplerine ödemelidir. Ölen şoförlerimizin tazminatları da ailelerine verilmelidir.''

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın zarar tespit çalışması yaparak borçlu olan araç sahiplerinin bankalara olan borçlarını en az bir yıllığına ertelemesi gerektiğini vurgulayan Kaymak, ''Ölen şoförlerin sigorta tazminatları borçlarını kapatamıyorsa, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, aradaki farkı karşılıksız olarak hazine zararı göstererek şoför esnafının zararını kapatmalıdır'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler