'Su baskınının sorumlusu AKP ve CHP'dir'

DSP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Macit, sel baskınlarının bu boyutlarda zarar vermesinin nedeninin çarpık yapılaşma olduğunu, bunun sorumlusunun da AKP ve CHP olduğuna dikkat çekti.

Yayınlanma: 12.09.2009 - 11:01
Abone Ol google-news

DSP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Macit, İstanbul'da meydana gelen su baskınının sorumlusunun, AKP ve CHP olduğunu, iki partinin Belediye Meclisi'nde aldıkları ortak kararlarla dere havzalarında gerçekleştirilen yapılaşmanın sele yol açtığını söyledi.

DSP'li Macit, İstanbul'da meydana gelen sel felaketinin ardından bölgede incelemelerde bulundu, yetkililerden bilgi aldı. İncelemelerinin ardın yazılı bir açıklama yapan Macit, bölgede meydana gelen felaketin sorumlusunun AKP ve CHP olduğunu, ancak buna rağmen iki partinin birbirini suçladığını söyledi. Macit, "Dere yatağında yapılaşmaya izin veren imar değişikliği kararını da CHP ve AKP, Belediye Meclisi'nde ortaklaşa almıştır. AKP'li Şaban Dişli'nin yolsuzluk yaptığı iddiasıyla gündeme gelen KİPA arazisindeki imar iznine de Devlet Hastanesi'nin imar planına ilişkin izne de AKP ve CHP'li Belediye Meclis üyeleri ortaklaşa oy vermiştir. CHP buna muhalefet şerhi bile koymamış, sonradan konuyu yargıya taşımıştır. Bunu inkar etmesinler. Afetin en önemli nedenlerinden biri, AKP ve CHP'nin ortaklaşa kararlarıyla dere havzasında gerçekleştirilen yapılaşmadır. Biri sıvacı, diğeri malacıdır" diye konuştu.
 

AKP ve CHP'nin imzası var

Sel baskınlarının bu boyutlarda zarar vermesinin nedeninin çarpık yapılaşma olduğuna dikkat çeken Macit, şöyle dedi: "Bunun altında da AKP ve CHP'nin imzası vardır. Yerel ve genel yöneticilerinin bilgisizliği ve beceriksizliğine para kazanma hırsının eklenmesi felaketi artırmıştır. Dere yataklarına yer kazanma amacıyla yol yapılmış, dere havzasına da binalar dikilmiştir. Yeterli köprü, viyadük yapılmadan doldurularak yapılan yollar, su havzalarına artı su eklemiştir. Yapılan menfez ve köprüler de dar ve yetersiz inşa edilmiştir. Sel baskınının üzerinden günler geçtiği halde hala trafik tam olarak açılamamıştır. İnsanların temel gereksinimi olan elektrik-su verilememiştir. Resmi görevlilerin halen ulaşamadıkları yerler vardır. Kaybolan insanlardan halen ulaşılamayanlar vardır. AKP iktidarı iflas etmiş, sele teslim olmuştur. Başbakan 1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olmuştur ve bu süreçte bunu unutturmaya çalışmaktadır. O tarihten bu yana ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni, Başbakan'ın 'beraber yürüdüğü yol arkadaşları' yönetmektedir. Ancak Başbakan da yol arkadaşları da suçlu arama telaşına girmişlerdir. Başbakan ve Belediye Başkanı, afetzedelerle karşılaşmamak için, olay yerini helikopterlerle havadan incelemeyi tercih etmektedirler."
 

Alınması gereken önlemler

DSP'li Macit, bölgede alınması gereken acil önlemleri de açıkladı. Macit şöyle dedi:
"Öncelikle su baskınına uğrayan yerler, afet bölgesi ilan edilmelidir. Valilikler eliyle vatandaşların zararları karşılanmalıdır. Esnafın vergi ve SSK prim ödemeleri, telefon, elektrik, su faturalarına ilişkin ödemeler yılbaşına kadar ertelenmelidir. Kredi kullananların borçları bir yıl ertelenmelidir. Maliye ile ilişkilerde komisyon kurulmalı ve hasarlı mal tespiti için ücret alınmamalıdır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler