Türkiye sele teslim

Kuvvetli yağış ve sel Türkiye'nin birçok bölgesini etkisi altına aldı. Birçok şehirde evler ve işyerleri sular altında kalırken kimi yerlerde köprüler yıkıldı, tekneler battı. Tekirdağ'ın Kumbağ beldesinde sel baskınına uğrayan tuğla fabrikalarında mahsur kalan 300'den fazla işçi kurtarıldı.

Yayınlanma: 12.09.2009 - 12:45
Abone Ol google-news

Yağışlar tüm yurtta hayatı olumsuz şekilde etkiliyor. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, Orta Akdeniz'den gelen yağışlı havanın yurt genelinde etkisini sürdürdüğünü belirterek, kuvvetli yağışın Marmara Bölgesi'nin güney ve doğu kesimlerinde yeniden olumsuz koşulların yaşanmasına neden olabileceğini bildirdi.

 

İSTANBUL YAĞMURA TESLİM

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

Mehmet Çağlar, yaptığı yazılı açıklamada, bu sabah ve öğle saatlerinde, önceden yapılan tahminler doğrultusunda kuzey, iç ve batı bölgelerde (Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu'nun güney ve batısında) etkili yağışlar görüldüğünü kaydetti.

Yağışların bu akşam ve gece saatlerinde; Marmara'nın güney ve doğusu (İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa, Bilecik, Balıkesir ve Çanakkale), Akdeniz ile İç Anadolu'nun güney ve batısında (Ankara, Eskişehir, Kırıkkale, Çankırı, Yozgat, Konya, Karaman, Niğde, Nevşehir, Aksaray ve Nevşehir) kuvvetli olmasının beklendiğini ifade eden Çağlar, şöyle devam etti:

''Hafta başında Marmara Bölgesi'nde yaşanan sel felaketinin ardından kuvvetli yağış, Marmara Bölgesi'nin güney ve doğu kesimlerinde (İstanbul, Tekirdağ, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa, Bilecik, Balıkesir ve Çanakkale) yeniden olumsuz şartların yaşanmasına neden olabilir. Orta ve Doğu Akdeniz'in iç kesimlerinde beklenen kuvvetli yağış nedeniyle; Seyhan, Ceyhan ve Göksu nehirleri ile Manavgat çayında taşkınlara ve çevre yerleşim yörelerinde ani sel yaşanabilir.''

Yarın, yurdun kuzey, iç ve doğu bölgelerinde aralıklarla etkisini sürdürecek yağışların, Karadeniz bölge geneli, İç Anadolu'nun kuzeydoğusu (Ankara, Kırıkkale, Çankırı, Kırşehir, Yozgat ve Sivas), Doğu Anadolu'nun kuzeyi (Erzincan, Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı ve Iğdır) ile Kocaeli, Sakarya ve Bilecik çevrelerinde kuvvetli olacağının tahmin edildiğini belirten Çağlar, kuvvetli yağışların neden olabileceği ani sel, su baskını, taşkın, toprak kayması, yıldırım düşmesi, ulaşımda aksamalar gibi olumsuz koşullara karşı dikkatli ve tedbirli olunmasını istedi.

Çağlar, 14 Eylül Pazartesi günü; yağışlı havanın batı bölgelerde etkisini yitirmesinin beklendiğini, etkili yağışların aralıklı olarak Doğu Karadeniz kıyılarında (Giresun, Trabzon, Rize ve Hopa) sürmesinin öngörüldüğünü bildirdi.

Bu arada, kimi merkezlerde dün geceden itibaren metrekareye düşen yağış miktarları şöyle:
İstanbul-Kumköy 135, Şile 21, Göztepe 15, Muğla-Marmaris 156, Fethiye 62, Bodrum 60, Antalya-Derme 73, Finike 59, Merkez 40, Elmalı 37, Kaş 36, Kemer 27, Çanakkale-Gökçeada 40, Merkez 22, İzmir-36, Aydın-Söke 20, Didim 19, Kütahya-Tavşanlı 21, Simav 18, Afyon-Dinar 15, Denizli-Pamukkale 21, Bursa-M.Kemal Paşa 49, Tekirdağ-Malkara 81, Edirne-İpsala 50, Burdur-Tefenni 29, Isparta 18 kilogram.

 

Tekirdağ'da tufan

Tekirdağ’ın Kumbağ beldesinde etkili olan sağnak sonucu sular altında kalan tuğla fabrikalarında çalışan yüzlerce işçi Skorsky tipi helikopterlerin de katıldığı kurtarma ekipleri tarafından kurtarıldı.

Kumbağ’da dün öğle saatlerinde başlayan sağnak nedeniyle dereler taşarken bazı tuğla fabrikalarını ve yazlıkları su bastı. Sular altında kalan ve çoğunda Güneydoğu’dan gelen işçilerin çalıştığı tuğla fabrikalarında yüzlerce işçinin mahsur kaldığı, 5’nin de kayıp olduğunun ihbar edilmesi üzerine bölgeye çok sayıda Skorsky tipi helikopter, kurtarma ekipleri, botlarla birlikte deniz polisi sevk edildi. Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek, tuğla fabrikalarında mahsur kalan işçilerin kurtarıldığını kayıp işçi bildiriminde bulunulmadığını söyledi. Bölgedeki yazlık evlerde mahsur kalan yurttaşların kurtarılması için yoğun çaba harcadıklarını belirten Kemelek, İstanbul’dan Kumbağ’daki yazlıklarına gelip, selden etkilenenlerin kent merkezindeki misafirhanelerde konuk edildiğini söyledi. Kurtarma çalışması sonucunda tuğla fabrikalarında mahsur kalan 131 işçinin karadan, 180 dolayında işçinin de Skorsky tipi helikopterlerle kurtarıldığı öğrenildi. Kurtarılan işçiler arasında kaçak olarak çalıştığı belirlenen 6 işçinin de bulunduğu belirlendi.

Kumbağ Beldesi Belediye Başkanı Hüseyin Uzunlar da bölgede yaklaşık 5 kilometrelik bir alanın sel sularından etkilendiğini bir tümendeki 100 dolayında askerinde kurtarıldığını anlattı. Su baskınına uğrayan yazlık evinden kurtulan Hıdır Çelik, sağanağın birden bastırdığını ve olup biteni anlamadan evinin sular içinde kaldığını söyledi. Eşiyle sel sularına kapılmaktan son anda çatıya çıkarak kurtulduklarını anlatarak, “Biz böyle bir afet görmedik. Yazlığımızda hiçbir şeyimiz kalmadı. Canımızı kurtardığımıza şükrediyoruz” dedi.


Yağmaya karşı önlem

Tekirdağ'ın Kumbağ beldesinde meydana gelen sel felaketinin ardından askeri birlikler yağma olaylarına karşı önlem aldı.

Alınan bilgiye göre, turistik bir belde olan Kumbağ'da, sel felaketinin ardından yazlık evlerden hırsızlık olayının meydana gelmemesi amacıyla askeri birlikler evlerin bulunduğu bölgede bekletiliyor.

Yetkililer, suların çekilmesinin ardından bölgede hasar belirleme çalışması yapılacağını bildirdiler.

 

İstanbul

İstanbul'da yeniden etkili yağış nedeniyle Sarıyer'deki Kilyos Deresi'nin taşması sonucu çevredeki bazı ev ve iş yerlerini su bastı. Kilyos köyündeki 70 ev ve iş yerinin su altında kaldığı bildirildi.

Sel sularının dolduğu evlerde ve su birikintilerinin oluştuğu yollarda mahsur kalanlar, itfaiye araçlarından uzatılan merdivenlerle kurtarıldı.

Evlerine su dolması üzerine korkudan sinir krizi geçiren bazı yurttaşlar hastaneye kaldırıldı. Jandarma ekipleri, çökme ihtimaline karşı köyün ortasındaki köprüyü geçişlere kapatarak güvenlik şeridine aldı.

Bu arada, İstanbul'da bugünkü yağıştan en fazla etkilenen bölge Kilyos'ta metrekareye 125.6 kilogram yağış düştüğü belirtildi. Kentte bugün metrekareye Şile'de 21, Kartal'da 9, Sarıyer'de 7 ve Terkos'ta da 6 kilogram yağmur düştü.

Öte yandan, sağanak yağış nedeniyle E-5 kara yolu Bostancı kesiminde su birikintisi oluştu. Bu nedenle bölgede araçların geçişleri tamamen durdu. Bostancı kesimi, daha sonra kontrollü olarak ulaşıma açıldı. Yolun Harem istikametinde yer yer oluşan şu birikintileri nedeniyle, trafik akışı kontrollü şekilde sağlandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi, kentte yağışın yarın akşam saatlerine kadar aralıklarla ve kuvvetli olarak devam edeceğini bildirdi. Yağış, Anadolu yakası ile Boğaz çevresinde etkili olacak.

 

Çanakkale

Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde gece yarısı başlayan ve sabah saatlerine kadar aralıklarla devam eden sağanak nedeniyle, çok sayıda ev ve iş yerini su bastı.

Lapseki Belediyesi yetkilileri, 20 ev ve 20 iş yerini su bastığı yönünde ihbar geldiğini, ekiplerin geceden beri çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi.

Yağmur, İskele Meydanı'ndaki Devlet Hastanesi'nin zemin katındaki yemekhane ile depo bölümünün su altında kalmasına neden oldu.

Etkili yağış dolayısıyla İskele karşısındaki yolda trafik tek yönden verildi. Sahilde park halinde bulunan ve suyun içinde kalan çok sayıdaki araç, traktörlerle çıkarıldı.

Kocabaş Çayı'nın kenarındaki Hacı İsmail Efendi Camisi'ni de su bastı. Belediye ekipleri, gece boyunca su baskınına uğrayan ev ve iş yerlerinde çalışma yaptı.

Bu arada, yağış nedeniyle Kocabaş Çayı'ndaki su seviyesinin yükseldiği, yağışın etkili şekilde devam etmesi durumunda çayın taşma tehlikesinin olduğu bildirildi.

Öte yandan, Lapseki Tarım Müdürü Galip Yılmaz, yağmur dolayısıyla Yeniceköy mevkisindeki ovada bulunan meyve bahçelerinin büyük bölümünün su altında kaldığını söyledi.

Çanakkale'nin Biga ilçesi Kocagür köyünde de 20 ev su baskınına uğradı. Bazı ahırların da su altında kaldığı, 1 hayvanın telef olduğu, köylünün samanı, hayvan yemi ve tohumluk buğdaylarının zarar gördüğü bildirildi.

Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde 112 konutun bulunduğu Boğazkent Tatil Sitesi'ndeki yaklaşık 30 evi su bastı.

 

Balıkesir

Balıkesir'in Marmara ilçesi Avşa beldesinde (Avşa Adası) etkili sağanak nedeniyle belediye binasının yanı sıra çok sayıda ev ve iş yerinin alt katlarını su bastı. Yolların da tahrip olduğu bildirildi.

Dere yataklarının taşması nedeniyle tarım alanlarının da sular altında kaldığı belirtildi.

 

Aydın

Aydın'ın Didim ilçesinde öğleye kadar aralıksız devam eden sağanak nedeniyle elektrikler kesildi.

Özellikle Altınkum sahilinde oluşan su birikintisi nedeniyle esnaf ve mahalle sakinleri ulaşımda zorlandı.

Avcılar Çukuru mevkisinde bazı binaların zemin katlarını su bastı. Su akıntıları nedeniyle Valiler İlköğretim Okulunun bahçe duvarının bir bölümü yıkıldı.

 

İzmir

İzmir Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, akşam saatlerinde başlayan sağanak sonucunda en fazla yağış Gaziemir'de belirlendi. İlçede metrekareye 27 kilogram yağış düştüğü belirlendi.

Akşam saatlerinde sağanak biçiminde yağan yağmur, birçok ilçede özellikle çukur bölgelerde su baskınlarına yol açtı.

Gaziemir'in Sarnıç beldesi başta olmak üzere, zemin katlarda bulunan çok sayıda ev ve işyerini su bastı.

İzmir İtfaiye Müdürlüğü yetkilileri, 100'ü aşkın su baskını ihbarı aldıklarını ve bu bölgelere su tahliyesi için ekipleri göreve gönderdiklerini bildirdiler.

Yetkililer, kimi kişilerin belediyeden yardım alabilmek amacıyla evlerini su basmış gibi göstererek asılsız ihbarda bulunduğunun belirlendiğini kaydettiler.

 

Antalya

Antalya'da sabah saatlerinde yağan yağmur nedeniyle Ramazan Şenlikleri kapsamında kurulan çarşıdaki suntadan yapılmış bazı stantlar su aldı.

Ürünleri ıslanan esnaf, zararlarının giderilmesi amacıyla Büyükşehir belediyesi önünde toplandı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Cemal Öcal'ın zararın karşılanması için ellerinden geleni yapacaklarını söylemesi üzerine, esnaf dağıldı.

 

Muğla

Muğla'nın Fethiye ilçesinde etkili olan yağmur, turistler için sürpriz oldu. Yağmur altında fotoğraf çekilen turistler, yağışın sağanağa dönüşmesiyle bir süre binaların saçaklarının altında beklemek zorunda kaldı.

Bazı turistler su birikintilerinin içinde yürüyerek eğlenmeye çalışırken, bazılarının ise yağış nedeniyle yolda kalan araçların itilmesine yardımcı oldukları görüldü.

Yağışın yaklaşık yarım saat süreyle etkisini arttırması nedeniyle bazı kavşaklarda su birikintileri oluştu.

Fethiye Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, ilçede son 24 saatte metrekareye 60 kilogram yağış düştüğünü bildirdi.

Muğla'nın Marmaris ilçesine ise 24 saatte metrekareye 165 kilogram yağış düştü. Marmaris Meteoroloji Müdürü Ahmet Levent, son 59 yıldır ilk kez eylülde bu kadar yüksek yağış kaydedildiğini bildirdi.

Bazı caddelerde kısa süreli oluşan su birikintileri, belediye ekiplerince temizlendi.

 

Bursa

Bursa kent merkezinde aralıklarla etkili olan sağanak nedeniyle, özellikle Esentepe, Kültür, Selimzade ve Alaattinbey mahallelerinde çok sayıda ev ve iş yerinin alt katlarını su bastı.

Öte yandan, Trakya, İstanbul, Ankara, Çanakkale, Balıkesir, Kayseri, Yozgat'ta sağanak yağışlara karşı yurttaşlaruyarıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler