KKTC Meclisi yine toplanamadı

KKTC Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, bugünkü toplantısını çalışanların grevi nedeniyle yine yapamadı.

Yayınlanma: 14.09.2009 - 10:59
Abone Ol google-news

Meclis çalışanlarının örgütlü olduğu Mec-Sen ve Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikasının (KTAMS) tam günlük grevi, Meclisin bugünkü toplantısının da ertelenmesine neden oldu.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer'in Cumhurbaşkanlığına vekalet etmesi nedeniyle Meclis Başkan Vekili Mustafa Yektaoğlu başkanlığında Meclis Danışma Kurulu ve Başkanlık Divanı toplantısı yapıldı.

Toplantının ardından açıklama yapan Yektaoğlu, ''Danışma Kurulu ve Başkanlık Divanının bugünkü birleşimine ilişkin İç Tüzük'ün 167. maddesi uyarınca, genel kurul birleşiminin açılıp çalışması için ses kayıt aygıtı yardımıyla stenograflarca tam tutanak tutularak başlamasına olanak bulunmadığı gerekçesiyle bugünkü birleşimin yapılamayacağını'' duyurdu.

Yektaoğlu, sendikaların grev gerekçeleri ve eylemlere devam kararlılıklarıyla ilgili soru üzerine, hükümetin sendikalarla gerekli diyaloğu kurması gerektiğini söyledi.
Bugün yapılamayan toplantının gündeminde, sendikaların tepkisine neden olan, aralarında hayat pahalılığı ödeneğini düzenleyen kararnamelerin de bulunduğu 19 kanun hükmünde kararname ve Sayıştay üyeliği münhaliyle ilgili başvuruların değerlendirilmesine ilişkin komite raporu bulunuyordu.

Meclisin geçen Pazartesi günkü toplantısı da Mec-Sen'in grevi nedeniyle yapılamamıştı.
 

Meclis önünde eylem

Greve destek amacıyla, sendikalar Meclis önünde eylem yaptı. Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı, burada yaptığı açıklamada, ''37 örgütün Mec-Sen ve KITAMS'ın grevine destek amacıyla Meclis önünde eylem yaptığını'' belirterek, hükümetten, kamu çalışanlarıyla ilgili kararnameleri geri çekmesini istedi.

Kararnamelerin Anayasa'ya aykırı olduğunu savunan Bıçaklı, Ulusal Birlik Partisi (UBP) hükümetini, ''toplu sözleşme düzenini ve sendikaları ortadan kaldırmaya çalışmak, seçim öncesi verdiği sözlerin tersini yapmak'' ile suçladı.
 

Erdoğan'a mektup gönderdiler

Açıklamanın ardından sendikaları temsilen dört sendika başkanı, daha sonra, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a iletilecek mektubu vermek üzere, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Şakir Fakılı'yı ziyaret etti.

Ziyaretin ardından açıklama yapan Dev-İş Başkanı Mehmet Seyis, Büyükelçi ile görüşmelerinde mektubu verdiklerini belirtti ve içeriği hakkında bilgi verdi.
Seyis, Türkiye'deki sel felaketi nedeniyle ''geçmiş olsun'' dileğinde bulunduklarını ifade ederek, hükümetin alınan kararlarda Türk hükümetini ''işaret ettiğini'' bu nedenle Başbakan Erdoğan ile görüşmek için randevu talebinde bulunduklarını kaydetti.
25 sendikanın imzasını taşıyan mektupta, UBP hükümetinin, alınan ekonomik önlemlerin Türk hükümetiyle birlikte hazırlandığını ifade ettiği belirtilerek, özetle şöyle denildi:

''Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki siyasal ilişkilerin hassasiyeti dikkate alınarak Ulusal Birlik Partisi hükümeti yetkililerinin ortaya koydukları açıklamalar konusunda hükümetinizin tutumunun açıklığa kavuşturulması konusunu saygılarımızla bilgilerinize getirir, uygun göreceğiniz bir zamanda konuyu sizinle de paylaşmaya hazır olduğumuzu vurgularız.''

Mektupta imzası bulunan sendikalar şunlar:
KTÖS, KTOEÖS, KTAMS, TÜRK-SEN, EL-SEN, TEL-SEN, GIDA-SEN, BANK-SEN, SAĞLIK-SEN, DEV-İŞ, EMEK-İŞ, DEVRİMCİ GENEL İŞ, PETROL-İŞ, DEVLET-İŞ, M/SA TÜRK GENEL İŞ, GÜÇ-SEN, BES, DAÜ-BİR-SEN, VERGİ -SEN, KOOP-SEN, DAÜ-SEN, TIP-İŞ, BASIN-SEN, MEC-SEN, ÇAĞ-SEN.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler