İşçilere bayram harçlığı

Sendikal örgütlenme bulunan bazı iş yerlerinde, bayram öncesinde işçilere çeşitli miktarlarda ''bayram harçlığı'' veriliyor.

Yayınlanma: 18.09.2009 - 07:39
Abone Ol google-news

İşçilerin sendika üyesi olarak toplu sözleşme kapsamında çalışması iş sağlığı güvenliği, ücret zammı ve sosyal hakların yanı sıra bayramlarda da diğer işçilerden ilave imkanlara sahip olmalarına olanak sağlıyor.

Bir çok iş yerinde, toplu sözleşme görüşmelerinde işveren ve sendikalarca varılan uzlaşma doğrultusunda çalışanlara bayramları daha rahat geçirebilmeleri, bu özel günlerde yakınlarını sevindirebilmeleri ve dini görevlerini yerine getirmeleri amacıyla ilave maddi katkı sağlanıyor.

Bu katkı, toplu sözleşmelerde ''bayram parası'', ''bayram harçlığı'' ya da ''bayram yardımı'' olarak adlandırılıyor. Bayram harçlığı miktarı iş yerlerine göre değişmekle birlikte, toplu sözleşme hükümleri doğrultusunda her yıl genellikle ücret artış oranlarında yükseltiliyor.

İşçilere bayramlardan önce harçlık ödenen iş yerlerinin ölçeği ve faaliyet gösterdiği sektörler de farklılık gösteriyor. Çoğunluğunda toplu sözleşme yapılan bu iş yerleri içinde Ülker Gıda, Kent Gıda, Migros, Real gibi çok sayıda işçinin çalıştığı yerler ile Soysal Çarşısı, İstanbul Barosu, Türk Tabipleri Birliği gibi görece daha sınırlı sayıda işçinin çalıştığı iş yerleri de bulunuyor. Toplu sözleşmeyle bayram harçlığı hakkı olan iş yerleri arasında Türk-İş, Tez-Koop-İş ve Türkiye Maden-İş gibi konfederasyon ve sendikalar da bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler