Tehlikeli değişiklik

12 olan yaş sınırı 20’ye çıkarılarak eski araçların okul servisi olarak trafiğe çıkmasının önü açıldı

Yayınlanma: 18.09.2009 - 09:17
Abone Ol google-news

Yeni eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala Ulaştırma Bakanlığı, “Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği”nde yaptığı değişiklikle 20 yaşına kadar olan eski araçların da okul servisi olarak kullanılmasına olanak tanıdı.

Yaklaşık 15 milyon öğrencinin ders başı yapacağı 24 Eylül 2009’da trafiğe çıkacak 100 binlerce okul servis aracını ilgilendiren düzenlemeye göre, okul servislerinde aranan “12 yaşından küçük olma” şartı kaldırılarak yerine “20 yaşından büyük olmama” koşulu getirildi. Buna göre 20 yaşı geçmeyen tüm eski araçların okul servisi olarak trafiğe çıkmasına olanak sağlandı.
 

İlkokul mezunu da çalışabilecek

Yapılan diğer bir düzenlemeyle de taşıt içi düzeni sağlamak, okulöncesi eğitim ve ilköğretim öğrencilerinin inme ve binmeleri sırasında yardımcı olmak üzere bulundurulması zorunlu olan rehber personelin 20 yaşını doldurmuş ve en az ilköğretim mezunu olması gerekecek. Oysa değişiklik öncesi, rehber personelin 22 yaşını doldurmuş ve en az lise mezunu olması gerekiyordu.

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın da yaptığı açıklamada, Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde ticari taşımacılık yapan araçların yüzde 80’inin, 20 yaşından küçük olması zorunluluğu getirildiğini belirterek okul servislerindeki düzenlemenin bu mevzuata paralel hazırlandığını ifade etti. Özel araç muayene istasyonlarının devreye girmesiyle araç muayenelerinin sıkı tutulduğunu belirten Aydın, teknik şartlara uymayan araçların zaten hizmet veremediğini savundu. Okul servislerinde görev yapacak rehber personelin lise mezunu olması şartının ilköğretim mezunu olarak değiştirilmesiyle ilgili de Aydın, servis işletmecilerinin bu koşulda personel istihdam etmekte zorlandıklarını, bu nedenle böyle bir düzenleme yapıldığını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler