AB-Ukrayna Zirvesi

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün pazarlık konusu edilemeyeceğini söyledi. AB Komisyonunun Başkanı Jose Manuel Barros da Avrupa'da soğukkanlılığa gereksinim olduğuna işaret etti ve ''Soğuk savaşa değil, soğukkanlılığa ihtiyaç var'' ifadesini kullandı.

Yayınlanma: 09.09.2008 - 17:28
Abone Ol google-news

AB-Ukrayna zirvesinin ardından Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko ile birlikte ortak basın toplantısı düzenleyen Nicholas Sarkozy, ''Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne dair bir sorunun varlığı noktasında izlenim almadığını'' belirtti.

Yuşçenko ise AB'nin bölgede istikrar sağlanmasına yönelik girişimlerde bulunması gerektiğini belirterek, ''Rus-Gürcü çatışması, Karadeniz bölgesinin uygun bir güvenlik mekanizmasına sahip olmadığını göstermiştir'' dedi.
Öte yandan, AB'den Ukrayna'nın olası üyeliği perspektifinde yeni bir açılım gelmezken, tarafların 2009'da ''ortaklık anlaşması'' yapması konusunda anlaştığı bildirildi.
Zirvenin ardından yayımlanan deklarasyonda, söz konusu ortaklık anlaşmasının, AB ile Ukrayna arasındaki ilişkilere ''kararlı bir ivme kazandırmak'' ve ''ek ilerlemeler yolunu açık bırakmak'' amacında olduğu belirtildi.
Ukrayna ile AB ülkelerinin ortak tarih ve değerler paylaştığına yer verilen deklarasyonda, AB'nin, Ukrayna'nın AB'ye girme isteğini gördüğü ve Avrupa'yı tercih ettiği için memnuniyet duyulduğu da ifade edildi.
Sarkozy de konuya ilişkin açıklamasında, üstü kapalı biçimde 27 üye arasında ayrılıklar bulunduğu belirterek, ''Birlik, bana başka karar almak konusunda yetki vermedi'' şeklinde konuştu.
Ülkesinin AB'ye üye olmasını hararetle savunan Yuşçenko ise bugünkü zirveyle ilgili olarak, ''Bu, bugün AB üyesi olan bütün devletlerin 90'lı yıllarda katettiği uzun yolda bir ilk adımdır'' dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler