Lavantalar Balı üretilecek

Türkiye'de 'Lavanta Balı' üretimi için çalışmalar başladı. Tıbbi Bitkiler Bölüm Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Bircan Tınmaz, lavanta balının sağlık açısından oldukça faydalı olduğunu dile getirerek, ''Bitkinin sahip olduğu şifa verici özellikler balda da bulunacak. Lavanta balının ağrılara, kalbe iyi geldiği söyleniyor. Ayrıca sara ve beyin hastalıklarında da kullanılıyor. Damar sertliğine de faydalı'' diye konuştu.

Yayınlanma: 10.09.2008 - 09:06
Abone Ol google-news

Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından sürdürülen proje kapsamında ''Lavanta balı'' Türkiye'de ilk kez Yalova'da üretilecek.

Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nün iki yıldır sürdürdüğü araştırmalar sonucunda, Yalova Arıcılar Birliği ve İl Özel İdaresi'nin katkılarıyla hayata geçirilen proje kapsamında lavanta çiçeğinden bal üretilecek.

Araştırmayı yürüten Tıbbi Bitkiler Bölüm Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Bircan Tınmaz, dünyanın en kaliteli ballarından biri olan lavanta balını Türkiye'de ilk kez Yalova'da üreteceklerini, bugüne kadar sürdürülen araştırmaların başarıyla sonuçlandığını bildirdi.
Proje çerçevesinde Yalova Arıcılar Birliği'ne üye 10 üreticiye lavanta tohumu dağıttıklarını ifade eden Tınmaz, ''Yalova bu konuda bir ilk olacak ve diğer illere de örnek teşkil edecek. İlk tohumlarımızı İngiltere, Hollanda ve Fransa'dan alarak 10 üreticimize dağıttık. Enstitümüzde 2 yıldır lavantayla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bu bitkiyi yetiştirmeye başladık. Üretim denemelerimiz başarıyla sonuçlandı. Şu ana kadar sürdürdüğümüz çalışmalardan gayet olumlu sonuçlar aldık'' dedi.

Tınmaz, lavanta balının Yalova'da üretimi yapılan ıhlamur ve kestane balına göre çok daha avantajlı olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti: ''Lavantanın en önemli özelliklerinden biri kireçli topraklarda bile üretilmesidir. Hiçbir ürünün yetişmediği yerlerde lavanta ekilebilir. Ayrıca lavanta, ıhlamur ve kestanenin çiçek vermeyi bitirdiği Mayıs ayında açıyor ve Eylül ayına kadar da çiçek veriyor. Bu, bal üretimi yapan üreticiler için çok önemli. Yalova'da arıcılar lavantayla hem üretimlerini hem de ürün kalitesini arttıracaklar.''

Türkiye'de lavantanın sadece Isparta'da uçucu yağı için yetiştirildiğini kaydeden Tınmaz, çiçekçilik kenti Yalova'da lavanta üretimine daha çok önem verilmesi gerektiğini söyledi. Tınmaz, Almanya ve Fransa'da lavanta kültürünün geliştiğini, bu ülkelerdeki lavanta çiftliklerinde bal, yağ, parfüm, kolonya ve krem gibi bir çok ürünün lavanta bitkisinden yapıldığını belirtti.

Tınmaz, lavanta balının sağlık açısından oldukça faydalı olduğunu dile getirerek, ''Bitkinin sahip olduğu şifa verici özellikler balda da bulunacak. Lavanta balının ağrılara, kalbe iyi geldiği söyleniyor. Ayrıca sara ve beyin hastalıklarında da kullanılıyor. Damar sertliğine de faydalı'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler