"İki ülke 1915 olaylarının ötesine geçmeli"

ABD'de yayımlanan Los Angeles Times gazetesi, "Türkiye ve Ermenistan'ın 1915 olaylarının ötesine geçmeleri gerektiğini, bunun iki ülkenin de çıkarına olduğunu" yazdı.

Yayınlanma: 13.10.2009 - 16:19
Abone Ol google-news

Gazetenin başyazısında, 1915 olaylarına ilişkin Ermeni tarafının iddialarının tanınması, ancak bunun iki ülkenin diplomatik ilişki kurmasını ve sınırlarını açmasını öngören tarihi protokollerin onaylanmasına engel oluşturmaması görüşüne yer verildi.
"Ermenistan'ın komşusu Azerbaycan ile gergin ilişkisinin bu sürece zarar vermemesi gerektiği" kaydedilen yazıda, parlamentoların anlaşmaya onay vermesinin önemine değinilerek, "Uzlaşma, iki ulusun da çıkarına" denildi.

Başyazıda, protokollerde öngörülen tarih komusyonu kurulması konusuna da değinilerek, şu ifadelere yer verildi:
"Bazı Ermeniler, tarih komisyonu kurulmasının Türkiye'nin tarihini reddetmeye devam etmesinin bir aracı olmasından korkuyor. Biz de anlaşmanın bu kısmından endişeliyiz, ancak nihayetinde her iki tarafa da bu konuyla yüzleşmek için fırsat vereceği kanaatindeyiz.
Türkiye, bu arada, sınırını açmak için Ermenistan'ın Yukarı Karabağ'dan çekilmesini şart koşmamalı. Esasında Türkiye ve Ermenistan arasındaki ikili ilişkilerde yumuşama, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki meselenin çözümünü de kolaylaştırmalı. Ermenistan kendisini daha güvende hissederse, büyük ihtimalle daha esnek olacaktır.
Tüm müzakerelerde olduğu gibi, iki taraf, eğer hareketsizliği kırmak istiyorlarsa, önemli konularda verici olmalılar. Ermenistan ekonomik olarak kötü durumda. Açık sınırlara ve Batı Avrupa'ya yaşam hattına yönelik ihtiyacı, 2008 yılındaki Gürcistan savaşında ortaya çıktı. Ülke, en parlak evlatlarını kaybediyor. Türkiye de Avrupa ile daha fazla entegrasyon ve AB'ye katılım peşinde ve Ermenistan bu yolda önünde duran konulardan biri. Türkler daha iyi bir gelecek için geçmişiyle yüzleşmek zorunda.
Ne mutlu ki, Türk ve Ermeni liderler bunu anlıyor ve pazarlık masasında aldıkları siyasi risk için alkışlanmalı, futbol stadyumundaki için de öyle. İki liderin sportmen ruhu, her iki ülkedeki milliyetçilere doğru mesajı gönderiyor."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler