Mardin Bilge Köyü katliamı davası

Mardin'in Bilge köyünde 7'si çocuk 44 kişinin öldürüldüğü saldırıyla ilgili açılan ve güvenlik gerekçesiyle Çorum'da görülen davanın ikinci duruşması sona erdi. Duruşma 20 Kasım'a ertelendi.

Yayınlanma: 14.10.2009 - 11:16
Abone Ol google-news

Tutuklu sanıklar, Çorum Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma için saat 08.50'de adliyeye getirildi. Duruşma öncesinde Çorum Adliyesi ve çevresinde güvenlik önlemleri alındı.
Tutuklu sanıklar, müşteki ve mağdurların yanı sıra taraf avukatlarının da katıldığı duruşma, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) ''zorunlu kapalılık'' başlıklı 185/1. maddesi gereğince kapalı yapılıyor.

Tutuklu 9 sanık hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ''tasarlayarak ve canavarca hisle adam öldürme'' suçundan 36'şar kez, 7 çocuğun öldürülmesi suçundan 7'şer kez ve gebe olduğu bilinen kadını öldürmek suçundan 1'er kez olmak üzere 44'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen iddianamede, bu sanıkların 4'ü çocuk 10 kişiyi de ''kasten öldürmeye kalkışma'' suçundan 200'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor. İddianamede, evinde 6 adet el bombası bulunan Ahmet Çelebi hakkında ise 17 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Öte yandan, yaşları 18'den küçük olan 2 sanık hakkındaki soruşturmanın tamamlanması ve davaya dahil edilmesiyle toplam sanık sayısı 11'den 13'e yükseldi.

 

Çelişkili ifadeler olduğu ileri sürüldü

Çorum Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve 9 tutuklu sanık ile bazı müştekiler ve avukatlarının katıldığı duruşma 2 saat 50 dakika sürdü. Sanıklardan 6'sının avukatı Eşref Kaya da duruşmada, bazı tanık ifadelerinde çelişkiler olduğunu öne sürdü. Öte yandan, önceki celse alınan ara karar gereği, bazı maktul ve müşteki yakınlarının Mardin'de talimatla alınan ifadeleri, Çorum Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştı. Bazı ifadelerin gönderilmesinin ise halen beklendiği öğrenildi.
 

Köyde keşif yapılacak

Mahkeme Heyeti, saldırı tarihindeki hava şartlarına benzer bir günde Bilge köyünde keşif yapılarak, dosya kapsamındaki ifadelerin doğruluğunun araştırılmasını kararlaştırdı.
Keşif, yazılan müzekkere doğrultusunda, Mazıdağı Asliye Ceza Mahkemesi'nce yapılacak.
Benzer hava şartlarının hangi tarihlerde olacağı konusu ise Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi'nden sorulacak. Saldırının gerçekleştiği yerde aydınlatma ışığı olup olmadığı da araştırılacak.

Bebeğe DNA testinden vazgeçildi

Mahkeme Heyeti ayrıca, sanıklardan M.Ç'nin eşi F.Ç'nin yaklaşık bir ay önce doğurduğu bebeğe DNA testi yapılmasından da vazgeçti. Daha önce, sanık M.Ç'nin eşi F.Ç. ile saldırıda ölen F.Ç. arasında ilişki olup olmadığının araştırılması için doğacak çocuğa DNA testi uygulanması kararlaştırmıştı. M.Ç'nin eşi ile maktul F.Ç. arasında ilişki olduğunu görmediğini söylediği, eşi F.Ç'nin de böyle bir ilişkiyi ifadelerinde reddettiği, mahkemenin de bu beyanlar doğrultusunda DNA testinden vazgeçtiği bildirildi. Mahkeme Heyeti, 9 tutuklu sanığın tutukluluğunun devamına karar verdiği duruşmayı 20 Kasım'a erteledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler