Ödülleri 'Bornova Bornova' topladı

46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu. Yönetmenliğini İnan Temelkural'ın yaptığı 'Bornova Bornova' isimli film ödülleri topladı.

Yayınlanma: 17.10.2009 - 20:28
Abone Ol google-news

46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yoksulluk, işsizlik ve şiddet filmleri gibi sosyal konuları işleyen genç yönetmenler çoğu ödülün de sahibi oldu.

Festivalde Ulusal Uzun Metraj dalında ‘En İyi Film’ ödülünü, yönetmenliğini İnan Temelkuran’ın yaptığı ‘Bornova Bornova’ ile, Reha Erdem’in yönetmenliğini yaptığı ‘Kosmos’ filmleri kazandı. ‘En İyi Film’ ödülünü CHP Genel Başkanı Deniz Baykal açıkladı. Baykal, saygın geçmişi olan Türk sinemasının yeni, heyecan verici bir döneme girdiği söyledi. Festivalde ‘En İyi İlk Film’ ödülünü ‘İki Dil Bir Bavul’ filmi kazandı.

Ulusal Uzun Metraj dalında ‘En İyi Yönetmen’ ödülünü Kosmos filmiyle Reha Erdem kazandı. Ulusal Uzun Metraj dalında ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülünü ‘Bornova Bornova’ filmindeki rolüyle Öner Erkan, ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülünü ‘Kıskanmak’ filmindeki rolüyle Nergis Öztürk kazandı.

Ulusal Uzun Metraj dalında ‘En İyi Senaryo’ ödülünü ‘Beş Şehir’ filmiyle Onur Ünlü kazandı. Cam Piramit Sabancı Kongre ve Fuar Merkezi’nde yapılan ödül töreni, Türk ve dünyaca ünlü sanatçılar, ulusal ve uluslararası yarışma adayı filmlerin ekipleri ile jüri üyeleri kırmızı halıdan yürüyerek tören salonuna ulaşmasıyla başladı. Kırmızı halı geçişi sırasında sanatçıları görmek için yüzlerce vatandaş, Cam Piramit’in bulunduğu bahçede toplanarak sevgi gösterisinde bulundu.

Törene katılan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da kırmızı halıdan geçerek salona girerken yurttaşlar sevgi gösterisinde bulundu. Baykal’ın geçişi sırasında bazı gençlerin ellerinde küçük meşaleler taşıdıkları görüldü.

Festivalde, Behlül Dal Jüri Özel Ödülü Kürtçe film olan ‘Min Dit’ filminin öykü yazarı Evrim Alataş’a, ‘Usta’ filminin yönetmeni Bahadır Karataş’a, ‘Beş Şehir’ filminin oyuncusu Tansu Biçer’e, ‘Kırk’ filmiyle Emre Şahin’e;  Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü Kosmos filmine, En İyi Belgesel Film ödülü de ‘Ziyaretçiler’ ve ‘5 No’lu Cezaevi’ adlı filmlere; Uluslararası Uzun Metraj dalında En İyi Film ödülü ‘Kâğıttan Asker’ filmine, Uluslararası Uzun Metraj dalında En İyi Yönetmen ödülü ise Georgi Ovashvili’ye verildi.

SİYAD Ulusal Jüri Ödülü Bornova Bornova filmine, SİYAD Uluslararası Jüri Ödülü ‘Öteki Yaka’ filmine verildi. Bornova Bornova ayrıca En İyi Kurgu Ulusal Uzun Metraj ödülünü de aldı.

 

‘Sorgu’ ödülünü Ceylan’a adadı

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü Kara Köpekler Havlarken’deki rolüyle Volga Sorgu aldı. Sorgu ödülünü Diyarbakır’da ölen Ceylan’a adadı. En İyi Sanat Yönetmeni, Usta filmiyle Zeynep Koloğlu’na verildi. En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünü Bornova Bornova filmindeki rolüyle Damla Sönmez kazandı. Ulusal Uzun Metraj dalında En İyi Müzik ödülü ‘Deli Deli Olma’ filminden Özgür Akgür ve Mehmet Erdem’e verildi.

Gençlik Jürisi Ödülü, Uluslararası Film Yarışması’na katılan Kamen Kalev’in yönettiği ‘Şark Oyunları’ filmine verildi. Festivalde bu yıl ilk kez belirlenen Kent Konseyi Jüri Ödülü’ne yönetmen İlksen Başarır’ın ilk filmi ‘Başka Dilde Aşk’ layık görüldü.

NETPAC Jürisi Ödülü ‘Kan Arzusu’, SİYAD Ulusal Jüri Ödülü İnan Temelkuran’ın yönettiği Bornova Bornova, SİYAD Uluslararası Jüri Ödülü ise Öteki Yaka (The Other Bank) filmine verildi.

Törende, Kısa Film Yarışması’ndaki Dijital Film Akademi Özel Ödülü’ne Efe Conkel’in ‘Geri Dönüşüm Günlüğü’, Cahit Çeçen’in yönettiği ‘Tamirci Çırağı’ ile Mustafa Dok’un yönettiği ‘Köy’ filmleri değer bulundu.

‘En İyi Kısa Film’ ödülüne Aksel Zeydan Göz’ün yönettiği ‘Kısır Döngü’ layık görüldü.

‘En İyi İlk Belgesel’ ödülü Metin Kaya’nın yönettiği ‘100 Bin Kişiydiler’ ile Melisa Önel’in yönettiği ‘Ben ve Nuri Bala’ filmleri arasında paylaştırıldı. ‘En İyi Belgesel Film’ ödülü de Melis Birder’in yönettiği ‘Ziyaretçiler’ ile Çayan Demirer’in ‘5 No’lu Cezaevi’ filmlerine verildi.

 

Uluslararası Film Yarışması Dalı ödülleri

Uluslararası Film Yarışması’nda ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülü ‘Öteki Yaka’daki performansıyla 9 yaşındaki Tedo Bekhauri’ye, ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülü ise ‘Katalin Varga’ filmindeki performansıyla Hilda Peter’e verildi. ‘En İyi Yönetmen’ ödülü ‘Öteki Yaka’ filmi ile Georgi Ovashvili’ye sunuldu. En İyi Film Ödülü ise Alexey German’in yönettiği ‘Kâğıttan Asker’ filmi ile Harutyun Khachatryan’ın yönettiği ‘Sınır’ filmleri arasında paylaştırıldı. Festivalde ‘Yaşam Boyu Başarı’ ödülü, onur konuklarından Theo Angelopoulos’a verildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler