Köylerimizin öğretmen özlemi

Yayınlanma: 12.09.2008 - 06:19
Abone Ol google-news

Taşımalı öğretim uygulamalarıyla yüzlerce köyümüz öğretmensiz kaldı. Oysa öğretmenler köylerimiz için paha biçilmez bir değerdi. Şimdi köylülerimiz bu büyük kaynaktan mahrum olmanın derin üzüntüsü içindedirler. Köylerimiz öğretmenin özlemini duymaktadır.

Öğretmenlerimiz sadece köylerdeki çocukların değil, tüm köyün de öğretmenleriydi. Hem köylülere öğretmenlik yapar, hem de köyden, köylülerden çok şey öğrenirlerdi. Halkımızın gerçek durumunu öğrenirlerdi. Ben de eski bir köy öğretmeni olarak hem köy çocuklarının ve köy halkının eğitimine yardımcı oldum, hem de köyden ve köylümden çok şey öğrendim. Yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli okullarda, üniversitelerde öğrenim gördüm. Köyden ve köylümüzden öğrendiklerim de bu öğrenim hayatımdaki eksik noktaları tamamlamama yardımcı oldu. Gerçekte birer halk okulu olan köylerimiz şimdi hem öğreteni, hem de öğreneni olan öğretmenlerin özlemini ve hasretini duymaktadır.

Öğretmenler köy çocuklarına eğitim verme yanında ilköğrenimlerini tamamlayan öğrencilere daha ileri öğrenim yapma yollarını gösterir, onlara her yönden destek olurlardı. Bunların yanı sıra köy halkının da eğitimine yardımcı olurlardı; yetişkinlere okuma yazma öğretir, onları ilköğrenimlerini tamamlamaya yöneltirlerdi. Ayrıca köy halkının sağlığıyla da ilgilenir, onlara bir yandan sağlıklı yaşam yollarını öğretirken, diğer yandan hasta olanlara tedavi yollarını ve yöntemlerini gösterirlerdi. Köy halkını bilgileri ölçüsünde tarım ve iş hayatına da yöneltir, bu alandaki yayınları bulma ve bunlardan yararlanma yollarını gösterirlerdi.

Köy öğretmenleri, köylerde ve köyler arasında huzurlu bir ortamın yaratılmasında da önemli rol oynamaktaydılar. Ayrıca devletin köydeki bir temsilcisi olarak devlete bağlılığın önemini ve halkın devlete karşı olan görevlerini anlatır ve köy halkının demokratik bir ülkenin özgür vatandaşları olmanın mutluluğunu duymasına da yardımcı olurlardı.

Taşmalı öğretimin maliyeti ve kaza riski çok yüksektir. Altı, yedi yaşındaki küçük çocukların uzak mesafelere gidişleri, dönüşleri ve aile sevgisinden uzak kalışları da çeşitli psikolojik ve bedensel sorunlar yaratmaktadır. Ayrıca taşımalı öğretim nedeniyle köyler boşalmakta, şehirlere akın olmakta, böylece tarım alanları boş kalmaktadır.

ABD’deki öğrenimim sırasında, uygulama hocamız bizlere köy durumunda olan küçük yerleşim birimlerindeki okulları gezdirdi.

Buralarda, on iki sınıflı okulların tek öğretmen tarafından okutulduğunu gördük. İngiltere’de, Avrupa Konseyi’nin üyelerinin bir toplantısında ziyaret ettiğimiz küçük yerleşim birimlerinde de benzer durumlar vardı. Bu okullarda öğretmenlerin yaz tatillerinde eksik yönleri ile ilgili takviye kursları aldıklarını öğrendik. Aynı şekilde bizim ülkemizde de sekiz sınıflı köy okullarında bir ya da iki öğretmenle öğretim yapılabilir.

Taşımalı öğretime tümüyle son verilmelidir. Ancak kısa dönemde bu yapılamadığı takdirde hiç olmazsa öğrencilerin beşinci sınıfı bitirinceye kadar kendi köylerinde okutulmaları çok yararlı olacaktır. Böylece köylerimizin öğretmen özlemi de son bulacaktır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler