Başkentin kültür-sanat takvimi

Türkiye'nin değişik yerlerinden koroların katılımıyla oluşturulan ''Cumhuriyet Korosu'', 25 Ekim'de Anıtpark'ta konser verecek.

Yayınlanma: 22.10.2009 - 09:14
Abone Ol google-news

Cumhuriyet marşlarının seslendirileceği konser, Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Derneği (TOBAV) öncülüğünde gerçekleştirilecek. Sivil toplum örgütlerinin de katkı sağladığı konserde, koroları Şef İbrahim Yazıcı yönetecek. Konserde, sanatçıların yer alacağı bando da korolara eşlik edecek.

Bilkent Senfoni Orkestrası, 24 Ekim Cumartesi günü Şef Naci Özgüç yönetiminde Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Nevit Kodallı'nın anısına sahne alacak. SERÇEV ve ZİÇEV yararına düzenlenen konserde, solist olarak piyanist Emre Şen seyirciyle buluşacak. Konserde, Kodallı'nın Telli Turna Süiti'nin yanı sıra Richard Schumann'ın ''Piyano Konçertosu'' ile Ludwig Van Beethoven'ın ''8. Senfonisi'' yorumlanacak.

Opera tarihinin baş yapıtlarından ''Aida'', 24 Ekim'de 13 yıl aradan sonra yeniden başkent seyircisiyle buluşacak. Yönetmenliğini Vincenzo Grisostomi Travaglini'nin üstlendiği eserde, orkestrayı Şef Rengim Gökmen ile Alessandro Cedrone dönüşümlü olarak yönetecek. Eserin dekor ve kostümleri Savaş Camgöz'ün imzasını taşıyor.
 

Ankara Devlet Tiyatrosu bu hafta 11 oyun, Ankara Devlet Opera ve Balesi 4 eserle sahne alacak.
 

Başkentte hafta boyunca yapılacak kültür-sanat etkinlikleri şöyle:


Tiyatro

Büyük Tiyatro:  ''Genç Osman'' adlı oyun, yarın, 25 ve 27 Ekim'de izlenebilecek. Turan Oflazoğlu'nun yazdığı, Şakir Gürzumar'ın yönettiği eserin dekor tasarımı Sertel Çetiner'e, kostüm tasarımı Gülümser Erigür'e, ışık düzeni Şükrü Kırımoğlu'na ait.
 

Müziklerini Can Atilla'nın hazırladığı oyunda, Akın Erozan, Tolga Tuncer, İlhan Kantarcı, Kutay Sungar, Mehmet Akay, Nusret Şenay, Cahit Çağıran, Necmettin Efe Ünal, Kayhan Sarıgöllü, Uğur Kaya, Çiğdem Mine Haktanır, İhsan Sanıvar, Neşe Baykent, Füsun Akay, Fikret Ergin, Halit Güngör ve Nejat Armutçu rol alıyor.

Küçük Tiyatro: Angelo Savelli'nin yazıp yönettiği ''Don Giovanni ve Uşağı Pulcinella'' adlı oyun, yarın, 24 ve 25 Ekim'de izleyiciyle birlikte olacak. Dekorunu Elena Ivanova'nın, giysi tasarımını Hakan Dündar'ın hazırladığı yapıtın ışık tasarımı Zbigniew Wichlacz'ın imzasını taşıyor. Müziklerini Can Atilla'nın yaptığı oyunda, Suat Karausta, Tolga Tekin, Ebru Uysal, Tolga Tecer, Zeynep Yasa, Serap Engin ile Murat Özgen rol alıyor.
Cem Günen'in yazdığı, Semih Sergen'in yönettiği ''Hünkar ile Mimar'' isimli yapıt, 27, 28 ve 29 Ekim'de sahne alacak. Dekoru Sertel Çetiner'e, kostümü Sevgi Türkay'a, ışık düzeni Mehmet Yaşayan'a ait olan oyunda, Orhan Özyiğit, Semih Sergen ve Okan İrkören rol alıyor. Rüştü Asyalı da sesi ile oyuna eşlik ediyor.

Şinasi Sahnesi: ''Suçlu Yürekler'' adlı oyun, 27, 28 ve 29 Ekim'de izlenebilir. Aclan Büyüktürkoğlu'nun yönetmenliği üstlendiği oyunun dekor tasarımını Hakan Dündar, kostüm tasarımını Esra Selah yaptı. Işığını Zeynel Işık'ın hazırladığı oyunda, İpek Çeken, Berna Konur, Elvin Beşikçioğlu, Serpil Gül, Adnan Erbaş, Eren Oray rol alıyor.

Akün Sahnesi:  Suat Derviş'in yazdığı, Gülriz Sururi'nin uyarlayıp yönettiği müzikal oyun ''Fosforlu Cevriye'', yarın, 24 ve 25 Ekim'de sahnelenecek. Dekor ve kostümü Hakan Dündar'a, ışığı Yakup Çartık'a, özgün müziği Attila Özdemiroğlu'na ait olan oyunda, Ali Hakan Beşen, Dara Tan, Deniz Baytaş, Feray Darıcı, İclal Karaduman, Kader İlhan, Nermin Uğur, Nusret Çetinel, Uğur Çavuşoğlu, Zeynep Aytek Metin rol alıyor.
Sam Shepard'ın yazdığı, Pınar Kür'ün Türkçeye çevirdiği, Cem Emüler'in yönettiği ''Aç Sınıfın Laneti'', 27, 28 ve 29 Ekim'de seyredilebilecek. Dekoru Güven Öktem'e, kostümü Sevgi Türkay'a, ışığı Zeynel Işık'a ait oyunda, Mehtap Öztepe, Mesut Turan, Canberk Uçucu, Tuncer Yığcı, Faik Artuk, Güven Besimoğlu, Harun Özer, Osman Karakoç ve Başak Akbay yer alıyor.

Altındağ Tiyatrosu: Robin Hawdon'un yazdığı ve Hakan Çimenser'in yönetmenliğini yaptığı ''Şahane Düğün'', hafta boyunca izlenebilecek. Dekor tasarımını Işın Mumcu'nun, kostümlerini Gülümser Erigür'ün hazırladığı eserin ışık düzeni Şükrü Kırımoğlu'na ait. Eserde, Meltem Baytok, Okan Şenozan, Tolga Çiftçi, Aslı Kılan, Hülya Gülşen Irmak ve Pervin Ünalp rol alıyor.

Stüdyo Sahne: Patrick Süskind'ın kaleme aldığı ''Kontrabas'', yarın ve 25 Ekim Pazar günü seyirci karşısına çıkacak. Metin Belgin'in rejisörlüğünü üstlendiği oyunu Hale Kuntay Türkçeye çevirdi. Dekor ve kostüm tasarımını Hakan Dündar'ın hazırladığı, ışık tasarımını Zeynel Işık'ın yaptığı tek kişilik oyunda, Olcay Kavuzlu sahne alıyor.
Nikolay Vasiliyeviç Gogol'un ''Bir Delinin Hatıra Defteri'', 27 Ekim'de sahne alacak. Sylvie Luneau ile Roger Coggio'nun uyarladığı, Coşkun Tunçtan'ın Türkçeleştirdiği yapıtın proje tasarımı ve yönetmenliğini Cem Emüler üstleniyor.

Eserde, 1960'lı yıllarda Türk tiyatrosunun büyük ustası Genco Erkal'ın iki farklı yorumla canlandırdığı Aksenti İvanoviç Poprişçin'i Erdal Beşikçioğlu canlandırıyor. Eserin dekor ve giysi tasarımı Sertel Çetiner'in, ışık düzeni Seyhun Ayaş ile Zeynel Işık'ın, müzik, ses ve efekt tasarımı ise Tayfun Gültutan'ın imzasını taşıyor.

İrfan Şahinbaş Tiyatrosu:  ''Islıkçı'' isimli oyun, 24, 28 ve 29 Ekim'de sahnelenecek. Çetin Altan'ın yazdığı, Yunus Emre Bozdoğan'ın yönettiği oyunun dekor tasarımı Sertel Çetiner'e, kostümleri Funda Çebi'ye ait. Müziklerini Fatih Veli Ölmez'in, dans düzenini İhsan Bengier'in yaptığı eserde, Şahin Ergüney, Meliha Savaş, Oktay Dal, Mehmet Akay, Emre Erçil, İlyas Zeki Karaca, Erdal Karakurt ile Ezgi Koç rol alıyor.

Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi:
''Galilei'nin Yaşamı'' isimli eser, yarın ve 24 Ekim'de izlenebilecek. Bertolt Brecht'in yazdığı oyunun yönetmenliğini Erhan Gökgücü üstlendi. Dekor tasarımı Aydan Çınar'a, giysi tasarımı Nalan Türkoğlu'na, ışık tasarımı ise Ersen Tunçekiç'e ait oyunun müzikleri Hans Eisler imzasını taşıyor. Yapıtta, Tamer Levent, Serdar Kayaokay, Rengin Samurçay, Alper Tazebaş, Fuat Çiyiltepe, Ümit Bahadır Tunç, Şemsettin Zırhlı, Murat Kerim Ateş, Ersin Ayhan, Volkan Benli, Yavuz Sepetçi ve Çağlar Maçkalı, başlıca rolleri üstleniyor.

Oda Tiyatrosu: Ankara Devlet Tiyatrosu'nun yeni oyunlarından ''Krem Karamel'' 27 Ekim'de ''perde'' diyecek.

Zeynep Kaçar'ın yazdığı oyunun yönetmenliğini Ünsal Coşar yapıyor. Oyunun dekoru Hakan Dündar'a, giysi tasarımı Funda Karasaç'a, ışık tasarımı ise Osman Uzgörön'e ait. Servet Pandur'un rol aldığı tek kişilik oyunda, Ali Yoğurtçuoğlu yardımcı oyuncu olarak esere renk katacak. Kadınlara yönelik televizyon programlarının eleştirildiği oyun, 27, 28 ve 29 Ekim'de izlenebilecek.


Opera-Bale

Opera Sahnesi: Opera tarihinin en ihtişamlı baş yapıtlarından ''Aida'', 250 kişilik dev kadrosuyla başkent sahnelerine dönüyor. Guiseppe Verdi'nin 1871 tarihli eseri, 13 yıl aradan sonra 24 Ekim'de ''perde'' diyecek.

Koroyu da Cedrone'nin yöneteceği yapıtın koreografisini Sergei Trechenko, ışık düzenini Fuat Gök ile Stefano Prendello yaptı.

Konusu Mısır'da geçen ve Prenses Aida'nın hüzünlü öyküsünün işlendiği eserde, Komutan Radames'i Ignacio Encinas ile Efe Kışlalı, Aida'yı dönüşümlü olarak Nilgün Akkerman ile Şebnem Oksal, Amneris'i Anna Chubuchenco ve Sim Tokyürek, Amonasro'yu Eralp Kıyıcı, Çetin Kıranbay ve Tuncer Tercan, Ramfis'i Tuncay Doğu, Mithat Karakelle ile Sabri Karabudak, Il Re'yi Özgür Savaş Gençtürk ile Mithat Karakelle, Un Messagero'yu Cem Akyüz, Okan Başel ve Emrah Sözer, Sacerdotessa'yı Seda Aracı, Begüm Mengü ve Bilge Yılmaz canlandırıyor. Eserin prömiyerinde İstanbul Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından Evren Ekşi, ''Aida'' rolünde izleyiciyle buluşacak.

Etiyopyalı bir prenses olan Aida'nın kendi ülkesinde yakalanarak köle olarak Mısır'a getirilmesiyle başlayan eser, Komutan Radames'in, Aida'ya olan aşkı ile Firavun'a olan sadakati arasında seçim yapamamasını o dönemin önemli olayları eşliğinde anlatıyor.
İkinci perdesindeki görkemli ''Zafer'' sahnesiyle hafızalara kazınan yapıt, dünyanın pek çok önemli opera evinde defalarca sahnelendi.

Tolstoy'un ölümsüz romanından bale sahnesine uyarlanan ''Anna Karenina'', 28 Ekim'de izlenebilecek. Koreografisini Andre Prokovsky'nin gerçekleştirdiği yapıtın müzik düzenlemesini Guy Woolfenden yaptı. Orkestrayı, Ankara Devlet Opera ve Balesi Genel Müzik Direktörü Şef Naci Özgüç'ün yöneteceği eserin dekor ve kostümü Alexandre Vassiliev'in imzasını taşıyor. Eser, aşkı uğruna evini ve oğlunu bırakarak uzaklara giden Anna Karenina'nın dramını konu alıyor.

Ankara Devlet Opera ve Balesi Koro ve Orkestrası, 29 Ekim'de Cahit Külebi'nin yazdığı, Nevit Kodallı'nın bestelediği ''Atatürk Oratoryosu'' ile sahne alacak. Orkestra şefliğini Murat Kodallı'nın üstlendiği eserde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Devlet Çoksesli Korosu da orkestraya eşlik edecek.

Operet Sahnesi:  ''Öylesine Bir Dinleti'' adlı müzikli oyun, 27 Ekim Salı günü izleyiciyle birlikte olacak.

Konser

CSO Konser Salonu: Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, 29 ve 30 Ekim'de ''Cumhuriyet Bayramı Konseri'' verecek.

Konserin solisti piyanist Hande Dalkılıç olacak. Orkestrayı Şef Rengim Gökmen'in yöneteceği konserde, Cemal Reşit Rey'in ''Bir İstanbul Türküsü Üzerine Çeşitlemeler/Katibim'', İlhan Usmanbaş'ın ''Nutuk''u ve marşlar yorumlanacak.

Bilkent Konser Salonu: Bilkent Senfoni Orkestrası, 24 Ekim Cumartesi günü Şef Naci Özgüç yönetiminde Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Nevit Kodallı'nın anısına sahneye çıkacak. SERÇEV ve ZİÇEV yararına düzenlenen konserde, solist olarak piyanist Emre Şen seyirciyle buluşacak.

Konserde, Kodallı'nın Telli Turna Süiti'nin yanı sıra Richard Schumann'ın ''Piyano Konçertosu'' ile Ludwig Van Beethoven'ın ''8. Senfonisi'' seslendirecek.

 

Sinema

Başrolünü Okan Bayülgen ile Hakan Yılmaz'ın üstlendiği ''Kanal-İ-Zasyon'' yarın gösterime girecek.

Yönetmenliğini Alper Mestçi'nin üstlendiği filmde, Erol Günaydın, Rasim Öztekin ve Serhat Özcan da yer alıyor. Film, televizyon kanalı olan Kanal-İ'de saf Anadolu çocuğu İmdat'ın cam siliciliğinden genel müdürlüğe ve Türkiye'nin reyting rekortmeni olan bir yapımcıya dönüşmesinin komik öyküsü anlatılıyor.

Türkçe bilmeyen, yalnızca Kürtçe konuşabilen öğrencilerin bulunduğu köye tayin edilen bir öğretmenin öyküsünü anlatan ''İki Dil, Bir Bavul'' seyirciyle buluşacak. 46. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde bu yıl ilk kez verilen ''En İyi İlk Film Ödülü''ne değer bulunan film, Uluslararası Ortadoğu Filmleri Festivali, Zagreb Docs Film Festivali ve Saraybosna Film Festivalinde de ödül sahibi oldu. Senaryosunu Özgür Doğan ile Orhan Eskiköy'ün kaleme aldığı filmin yönetmeni de Doğan ve Eskiköy.

Cem Davran'ın rol aldığı ''Melekler ve Kumarbazlar'' ile ''Kana Susadım'' adlı gençlik filmi, haftanın diğer yeni yapımları olacak.

Usta ressam Kayıhan Keskinok'un ''Kuvayi Milliye Destanı II'' adlı sergisi, 26 Ekim'de izlenime sunulacak. Atatürk tablolarının da yer aldığı sergi, 20 Kasım'a değin Galeri Sanatyapım'da izlenebilecek.

Başkent sinemalarında hafta boyunca izleyiciyle buluşacak olan filmler ise şöyle:

Armada:  ''Nefes: Vatan Sağolsun'', ''Yukarı Bak'', ''Kana Susadım'', ''Kanal-İ-zasyon'', ''Kara Büyü'', ''Zaman Yolcusunun Karısı''.

Metropol:  ''Nefes'', ''Zafer Çocukları'', ''Yukarı Bak'', ''Kana Susadım'', ''Kanal-İ-zasyon'', ''Kara Büyü'', ''Zaman Yolcusunun Karısı''.

Megapol: ''Suretler'', ''Nefes'', ''Karanlıktakiler''.

Optimum: ''Nefes'', ''Casus Kızlar'', ''Zafer Çocukları'', ''Kadın Aklı, Erkek Aklı'', ''Melekler ve Kumarbazlar'', ''Suretler'', Kanal-İ-zasyon''

Kızılay Büyülü Fener: ''Nefes'', ''Yukarı Bak'', ''Kanal-İ-zasyon'', ''Aşkın 500 Günü'', ''Zafer Çocukları'', ''Kara Büyü'', ''Melekler ve Kumarbazlar'', ''Fame'', ''İki Dil, Bir Bavul'', ''Kana Susadım'', ''Kolpaçino''

Bahçelievler Büyülü Fener: ''Nefes'', ''Melekler ve Kumarbazlar'', ''Zaman Yolcusunun Karısı'', ''Kanal-İ-zasyon'', ''Yukarı Bak'', ''Nefes'', ''Kolpaçino''.
 

Sergi

Atalay Sanat Galerisi: Jale Demren'in resim sergisi, 7 Kasım'a kadar sürecek.

Bilkent Üniversitesi Sanat Galerisi: Zafer Gençaydın ile Cezmi Orhan'ın ''Eldenele'' isimli çalışması başkentli sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Sergi, 3 Kasım'a kadar gezilebilir.

Çağdaş Sanatlar Merkezi: Galeri A'da Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Merkezi Grafik Projesi, 18 Ekim'e kadar görülebilir.

Doku Sanat Galerisi: Salon 2'de Hasan Taşdemir'in resim sergisi, 26 Ekim'e kadar izlenime sunuldu.

Fırça Sanat Galerisi: Asım Yücesoy'un resim sergisi 30 Ekim'e değin açık.

Galeri Artist: Zekine Kundukan'ın resim sergisi, 2 Kasım'a kadar başkentlilerin beğenisine sunulacak.

Galeri Soyut: Yunus Emre Dokumacı'nın sergisi 29 Ekim'e değin açık olacak.

Galeri Sanatyapım:
Usta ressam Kayıhan Keskinok'un ''Kuvayi Milliye Destanı II'' adlı sergisi, 26 Ekim'de izlenime sunulacak. Atatürk tablolarının da yer aldığı sergi, 20 Kasım'a değin Galeri Sanatyapım'da izlenebilecek.

Medya Sanat Galerisi: Suna Özkalan ile Filiz Onat'ın resim sergisi, 4 Kasım'a değin görülebilir.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Sanat Galerisi: Banka koleksiyonundan seçkilerin yer aldığı ''Günümüz Türk Resminde Figüre Bakış'' başlıklı sergi, 9 Aralık'a kadar gezilebilecek.

Siyah-Beyaz Sanat Galerisi: Ali Kotan'ın eserleri 4 Kasım'a kadar gezilebilir.

Vakıfbank Atakule Sanat Galerisi:
Birinci salonda Ayla Özkan'ın resim sergisi 25 Ekim'e kadar izlenimde olacak.

İkinci salonda ise Erkan Geniş'in resim sergisi 25 Ekim'e kadar gezilebilir.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler