Akaryakıt dağıtıcılarından vergi tepkisi

Akaryakıt Ana Dağıtım Şirketleri Derneği (ADER), benzinden yüksek vergi alınmasına tepki gösterdi.

Yayınlanma: 22.10.2009 - 12:29
Abone Ol google-news

Akaryakıt Ana Dağıtım Şirketleri Derneği'nden (ADER), yapılan akaryakıt fiyatlarıyla ilgili açıklamada, pompa fiyat oluşumu ayrıntılı olarak gösterilirken, benzin fiyatlarındaki vergi payı, diğer ülkelerle karşılaştırıldı.

Ortaya çıkan sonuçlara göre, Türkiye'nin, dünyada akaryakıttan en yüksek vergiyi alan ülke olarak göründüğü bildirilen açıklamada, dağıtıcı ve bayi karlarında herhangi bir artış olmamasına rağmen yükselen fiyatlarda, sabit olarak uygulanan verginin yanısıra, ham petrol fiyatlarında yaşanan yükselişin de etkili olduğu kaydedildi.


Dünyada akaryakıta en yüksek vergiyi Türkiye ödüyor

ADER açıklamasında, "21 Ekim 2009 tarihi itibari ile litresi 3.36 TL olan kurşunsuz benzin 95 oktan'da fiyat şu şekilde oluşuyor: Yüzde 66 vergi, yüzde 25 rafineri fiyatı, yüzed 4.5 dağıtım marjı, yüzde 4.5 bayi marjı. Buna göre; bir litrelik 95 oktan kurşunsuz benzinde 3.36 lira, 2.21 lira toplam vergi, 0.84 lira vergisiz ürün maliyeti, 0.01 lira navlun, 0.15 lira dağıtım firması ve yüzde 0.15 lira bayi marjı şeklinde oluşuyor" bilgilerine yer verildi.

Buna göre, dünya ülkeleri arasında en yüksek vergi oranının Türkiye'de olduğunun bildirildiği açıklamada, kurşunsuz benzinde vergi oranının ABD'de yüzde 15, Avrupa Birliği ülkelerinden İspanya'da ise yüzde 52 oranında seyrettiği belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler