'Altın devri' bitti mi?

"Artık daha fazla yükselmez" diyenler olsa da yatırımcısına yüzde 21'lik getiri sağlayan altının yüksek fiyatını en azından bir süre daha koruyacağını savunanlar da var, "Fiyatlar inmeye başlar" diyenler de.

Yayınlanma: 24.10.2009 - 08:03
Abone Ol google-news

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı, geçen hafta 1070.40 dolara kadar çıkarak rekor kırdı. Böylece yıl başında 880 dolar altında bu yıl yaşanan fiyat artışı yüzde 21’i aştı. Fiyatlar halen 1060 doların üzerinde seyretmeye devam ediyor.

Konuyla ilgili olarak farklı görüşler dikkat çekiyor. Forbes dergisinin internet sitesinde yer alan “Altın savaşları” başlıklı bir haberde David Einhorn, Bill Ackman ve Julian Robertson gibi üç ünlü yatırımcı altın konusunda birbirlerine yükleniyor.

2007’de Lehman Brothers’taki sorunları görerek, elindeki Lehman hisselerini açığa satarak ünlenen Greenlight Sermaye Yönetimi’nin Kurucusu David Einhorn, altında yaşanan yükselişin devam edeceğini belirtiyor.

Pershing Square Hedge Fonu Yöneticisi Bill Ackman ve Tiger varlık yönetimi kurucusu Julian Robertson karşı tarafta yer alıyor. Ackman ve Robertson, “Einhorn altından önemli bir kâr etti. Ancak altının ons fiyatı 800-900 dolarken aldığını da unutmamak gerek. 1000 dolar seviyesinden altın almak akılcı olmaz” görüşünü savunuyor.

 

Altını olan satsın

Diğer yandan altın fiyatlarındaki yükselişin devam etmeyeceğini düşünen Türk Mücevhercileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş yurttaşları uyararak “Fiyatlar düşecek, altını olan satsın” dedi.

Altınbaş’a göre, halk bundan sonra altından çok gümüş ve çelik gibi alternatif takılara yönelecek. Bu da altına olan talebi azaltacak. Altınbaş, şu sıralar 1065 - 1070 dolar bandında hareket eden altının ons fiyatının 900 dolara kadar gerileyebileceği görüşünde.

Rusya satacak

Ayrıca, Interfax’ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı bir habere göre, Rusya’nın değerli metaller emanetçisi Gokhran, yıl sonundan önce 45 ton (1.44 milyon ons) altın satışı yapmayı planlıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler