AİHM üç Rum davasını sonuçlandırdı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye aleyhinde açılan üç Rum davasını sonuçlandırdı.

Yayınlanma: 27.10.2009 - 11:24
Abone Ol google-news

Strazburg'da faaliyet gösteren AİHM, Rumlar tarafından 90'lı yıllarda yapılan şikayetler üzerine Türkiye aylehinde açılan üç ayrı davayı sonuçlandırdı. Mahkeme Andreou ve Panayi davalarında Türkiye'yi haksız bularak tazminat ve mahkeme masrafları olarak toplam 95 bin Avro'nun ödenmesi kararını verdi. Buna karşın, Mahkeme, Olymbiou davasında ihlal saptamakla birlikte tazminat ile ilgili meselenin "karara hazır olmadığı"nı belirtti.


Olymbiou davası

AİHM, Rum Bayan Andri Olymbiou'nun Kuzey Kıbrıs'taki mülklerinden 1974 yılından beri yararlanamadığını ve 1989 yılında Lefkoşa'da atıldığı Türkiye karşıtı bir gösteri sırasında gözaltına alınarak dövüldüğünü öne sürerek 1990 yılında yaptığı başvuru üzerine açılan davayı karara bağladı.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin, mülkiyetin korunması ile özel ve aile hayata saygıya ilişkin maddelerinin ihlal edildiğini bildiren Mahkeme, buna karşın tazminat ile ilgili bir karar vermedi. Mahkeme, "41. madde ile ilgili konu, karar için hazır değil" dedi.

Mahkeme, kararında Türk hükümetini ve davacıyı, kararın kesinleşeceği tarihten itibaren üç ay içerisinde konuya ilişkin görüşlerini yazılı olarak iletmeye ve "özellikle bir anlaşmaya varılması halinde kendisine bildirmeye" davet etti.


Andreou davası

AİHM, 2005 yılında ölen İngiliz vatandaşı Rum bayan Georgia Andreou'nun 1999 yılında yaptığı başvuru ile ilgili davayı da karara bağladı. Türkiye'yi haksız bulan Mahkeme, Yeşil Hatta 1996 yılında yaşanan gerginlikler sırasında Türk silahlı kuvvetlerince açılan ateş sonucunda yaralandığını öne süren Andreou'nun mirasçılarına tazminat ve mahkeme masrafları olarak toplam 50 bin 585 Avro'nun ödenmesine hükmetti.


Panayi davası

Bu arada, Rum Ulusal Muhafız Ordusu'nda asker olan 19 yaşındaki oğullarının, görevli olmadığı, sılah taşımadığı bir sırada Kıbrıslı Türk kuvvetlerince öldürüldüğünü savunan Kallis ve Androulla Panayi'nin 1999 yılındaki şikayetleri üzerine açılan dava da Türkiye aleyhinde sonuçlandı.

AİHM, Panayi davasına ilişkin kararında Türkiye'nin, davacılara tazminat ve mahkeme masrafları olmak üzere toplam 44 bin 888 Avro'yu ödemesini kararlaştırdı.

 

Ölen asker davasında Türkiye haksız bulundu

Öte yandan Türkiye, askerlik yaparken bir kalp rahatsızlığı sonucunda vefat eden askerin eşine tazminat ödeyecek.

Strazburg'da faaliyet gösteren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kasım 1998'de askerlik yaparken bir kalp rahatsızlığı olan eşinin ölmesi üzerine tazminat amacıyla başlattığı yargı sürecinin çok uzadığı gerekçesiyle şikayette bulunan Elif Karakaya'ya hak verdi.

Mahkeme, Türkiye'deki dava sürecinin "makul bir süre" içerisinde tamamlanmamasında ihlal olduğunu belirterek Elif Karakaya'ya manevi tazminat olarak bin 500 Avro ödenmesine hükmetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler