Türkiye'de domuz gribi paniği

Manisa'da dün domuz gribinden hayatını kaybettiği iddia edilen üniversite öğrencisinin ölüm nedeninin H1N1 virüsü olmadığı açıklanırken Sıvas Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Erşan'da, domuz gribine yol açan ''H1N1'' virüsü tespit edildi.

Yayınlanma: 28.10.2009 - 07:13
Abone Ol google-news

Domuz gribinin kendisinden çok yarattığı panik tüm yurtta yayılmaya devam ediyor. Manisa'da dün domuz gribinden hayatını kaybettiği iddia edilen üniversite öğrencisinin ölüm nedeninin H1N1 virüsü olmadığını açıklandı.

Aydın valisi ise kentte bugüne kadar 2'si turist 4 kişide domuz gribine rastlandığını bildirirken Sıvas Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Erşan'da ise domuz giribi tesbit edildi.

 

Sağlık personeli 2 Kasım'da aşılanmaya başlanacak

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'ye gelen H1N1 aşılarının ilk partisinden alınan numunelerin Hıfzıssıhha Laboratuarlarımızdaki ön ve son kontrollerinin tamamlanarak, bütün sonuçların olumlu olduğunu açıkladı. Buna göre, ilk aşı uygulamaları sağlık personeline ve hacı adaylarına yapılacak.

Bakanlık konuyla ilgili yaptığı açıklamada, uygulamanın sağlık personeline başlatılması için gerekli bilgilendirme çalışmaları, hazırlıklar ve aşıların bütün sağlık merkezlerine ulaştırılması çalışmalarının sürdürüldüğünü belirtti. Bakanlık ayrıca, bazı gazetelerde yer alan "Milletvekillerimize VIP aşı uygulaması" veya "Devletin zirvesine öncelik" haberlerinin doğru olmadığını vurgulayarak, Türkiye'deki H1N1 aşı uygulaması ve takviminin Pandemi Bilim Kurulu'nun verdiği kararlara göre planlandığının altını çizdi.

 

İstanbul

İstanbul Valisi Muammer Güler, ''İstanbul'a 60 bin 500 doz domuz gribi aşısı geldi. Öncelikle sağlık çalışanlarına ve öğrencilere aşı yapılacak'' dedi.

Cumhuriyetin kuruluşunun 86. yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda düzenlenen törenin ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Güler, okullarda ''domuz gribi'' vakalarında biraz artış olduğunu, 30 Ekim'in tatil edildiğini hatırlatarak, öğrencilere iyi dinlenmeleri tavsiyesinde bulundu.

Okullarda 4 günlük tatil boyunca temizlik ve hijyen çalışmalarının yapılacağını vurgulayan Güler, şunları kaydetti:
''Okullarımızda fazla olmasa da bir artış gözleniyor. Bu nedenle zaten tatilimizi yaptık. Öğrencilerimiz bu süre içerisinde dinlenecek. Hem devamsızlık durumlarını yeniden gözleyeceğiz, hem de okullardaki genel temizlik ve diğer hijyen tedbirlerinin arttırılması çalışmalarını takip edeceğiz. Koruma önlemlerinin aynı kararlılıkla sürdürülmesinde fayda vardır. Hastanede yatmakta olan kişi yoktur.''

Vali Muammer Güler, Manisa'da hayatını kaybeden Yusuf Demirtaş'ın İstanbul'daki bir yurtta kaldığı yönündeki haberler üzerine gerekli incelemelerin yapıldığını belirterek, şöyle konuştu:
''İstanbul'da bir yurtta kaldığı ifade edildi. Ancak bugün İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Enstitüsü'nden alınan resmi tahlil raporunda ölüm sebebinin domuz gribi virüsüne bağlı olmadığı, bir akciğer enfeksiyonu iltihabı hastalığından kaynaklandığı ortaya çıktı. O nedenle domuz gribinden bir ölüm olmadığını söylüyorum.''

Vali Muammer Güler, İstanbul'a 60 bin 500 doz domuz gribi aşısı geldiğini, öncelikle sağlık çalışanlarına ve öğrencilere aşı yapılacağını bildirdi.

 

Ağrı

Ağrı'da 5 kişide domuz gribi virüsüne rastlanmasının ardından vatandaşlar hastaneleri doldurdu. Ağrı Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Ali Bora Üstünsoy, kentte ciddi bir vakaya rastlanmadığını belirtti.


Diyarbakır

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, domuz gribiyle ilgili olarak paniğe kapılınmasına gerek olmadığını, öpüşmekten ve tokalaşmaktan kaçınılması gerektiğini söyledi. Osman Baydemir, Çevre Sağlık Komisyonu Başkanı İlhan Diken ve Sağlık Daire Başkanı Nedim Yaşlı ile belediye tarafından hazırlanan, domuz gribi ile buna karşı alınması gereken önlemleri içeren broşürleri Yenişehir ilçesindeki esnafa dağıttı.
Diyarbakır'da domuz gribi vakaları nedeniyle okulların tatil edildiğini hatırlatan Baydemir, hastalığın yayılmaması için alınacak önlemlere ciddiyetle uyulmasını istedi.


Tekirdağ

Tekirdağ Sağlık Müdürü Uğur Çağlayan, yurt genelinde dağıtımına başlanan domuz gribi aşılarının Tekirdağ'a ulaştığını bildirdi. Aşılamanın ilk etapta sağlık kurumlarındaki çalışanlar ve hacı adaylarını kapsadığını ifade eden Çağlayan, kentte domuz gribi nedeniyle şu ana kadar olumsuz bir durum ortaya çıkmadığını, tüm önlemleri aldıklarını kaydetti. Bu arada, domuz gribi önlemleri çerçevesinde Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde de belediye tarafından toplu taşıma araçlarında dezenfekte çalışmalarına başlandı.
Çorlu Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü bünyesindeki ekipler, antibakteriyel özelliğe sahip ilaçlarla otobüs oturakları, tutunma yerleri, bagaj bölümü ve personelin fiziksel temasta bulunduğu yerleri ilaçladı.


Çanakkale

Çanakkale Belediyesi denetimindeki 95 özel halk otobüsü dezenfekte edildi.
Belediye garajı görevlileri, 95 özel halk otobüsünün dış temizliğini köpüklü suyla yaptı. Daha sonra, özel ilaçlama şirketinde görevli uzman personel tarafından ilaç kullanılarak dumanlama yöntemiyle otobüslerin içi dezenfekte edildi.

Çalışmaları izleyen Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, domuz gribi salgınının insanlara toplu halde bulunulan noktalarda ve yakın temasla geçtiğini belirtti.
Ülgür Gökhan, domuz gribine karşı, diğer griplere oranla daha fazla tedbir alınması gerektiğini söyledi.


Rize

Rize Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, ilde 30 Ekim Cuma gününden itibaren tüm hastanelerdeki personele maske takılması uygulamasına başlamayı düşündüklerini belirterek, ''Vatandaşlarımız maske takan kişileri gördüklerinde bu yerde domuz gribi olduğunu sanıp paniğe kapılmasın'' dedi.
 

Tepe, domuz gribi hastalığının domuzlarda hastalığa yol açan bir mikroorganizma olan ''influenza tip A'' virüsünün insanlarda oluşturduğu solunum yolu hastalığı olduğunu belirtti. Hastalığın Türkiye genelinde etkili olduğunu ancak Rize'de şu anda kesinleşmiş bir vaka bulunmadığını ifade eden Tepe, ''Hastalığın ilimizde etkili olmaması için yoğun şekilde ve en üst seviyede önlemler alınıyor'' diye konuştu.
 

Düzce

Düzce Belediyesi denetimli özel halk otobüsleri domuz gribine karşı ilaçlanarak dezenfekte edildi. İlaçlanan otobüslerin 12 saat boyunca servise çıkmayacağı bildirildi.
Düzce Belediyesi doktoru Murat Metek, otobüslerin her akşam turu biter bitmez yeni pazar yeri arkası ve kalıcı konutlar 3. bölgede bulunan boş arazide dezenfekte edileceğini kaydetti.
 

Elmadağ

Ankara'nın Elmadağ ilçesinde, hükümet konağı, adliye, kamu kuruluşları ve halkın yoğun olarak ziyaret ettiği yerlere ''Sağlığınız için tokalaşmayın'' yazılı afişler asılarak vatandaşlar uyarılıyor.

İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararları gereğince okullarda sıvı sabun, kağıt havlu ve temizlik malzemeleri ihtiyaçları karşılanarak kişisel ve kurumsal sağlığa uygunluk sağlanacak.
Tüm okullarda okul idaresi ve öğretmenlere Sağlık Grup Başkanlığı hekimlerince ''Domuz gribi ile mevsimsel grip ve korunma yolları'' konusunda bilgi verilecek.

 

Sıvas

Sıvas Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Erşan'da, domuz gribine yol açan ''H1N1'' virüsü tespit edildi. İl Sağlık Müdürü Vakkas Özmercan, yaptığı açıklamada, yardımcısında yapılan tahlillerin pozitif çıktığını, sonucun saat 11.30 itibariyle kesinleştiğini söyledi.

Özmercan, Erşan'ın tedavisinin, evde küçük bebek olduğu için hastanede devam etmesine karar verildiğini belirtti. Özmercan, Erşan'ın Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi enfeksiyon hastalıkları bölümünde tedavisinin sürdüğünü kaydetti.

Pratisyen hekim Erşan'ın, geçtiğimiz hafta içerisinde İl Sağlık Müdürü Özmercan ile birlikte Ankara'ya domuz gribi toplantısına gittiği öğrenildi. Dr. Erşan'ın ikiz çocukları olduğu, evde tedavi görmesinin, çocukları nedeniyle riskli olduğu kaydedildi.

 

Manisa

Manisa'nın Salihli ilçesinden dün Manisa Devlet Hastanesi'ne domuz gribi şüphesiyle götürülen üniversite öğrencisi Yusuf Demirtaş (28) dün hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada,  ''Alınan numunenin Ulusal Referans Laboratuvarımızda incelemeleri sonuçlanmış olup negatif bulunmuştur'' denildi.

Açıklamada, şu hususlara da dikkat çekildi:

''-H1N1 Pandemi sürecinin aynı zamanda bir sosyal ve toplumsal sorumluluk süreci olduğuna özen gösterilmesini,

-Bakanlığımız tarafından resmi açıklama yapılmadığı sürece spekülatif bilgilere itibar edilmemesini,

-Pozitif veya negatif vaka haberleri yapılırken bu vakaların Referans Laboratuvarlarımızca doğrulanmış sonuçlarının tarafımızca açıklanmış olmasına dikkat edilmesini,

-Aşı uygulamaları ve takvimi ile ilgili resmi olarak açıklamadığımız tarih ve bilgilere itibar edilmemesini önemle istirham ediyoruz.''


Aydın

Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, kentte bugüne kadar 2'si turist 4 kişide domuz gribine rastlandığını, bu kişilerin de tedavilerinin ardından taburcu edildiğini bildirdi.

Vali Coş, şöyle konuştu:
''Hastalığın görülmeye başlandığı 14 Mayıstan bu yana Aydın'da hastanelere 17 şüpheli hasta intikal etti. Bunlardan 2'si turist 4 kişide domuz gribi pozitif çıktı. Bu kişiler, tedavilerinin ardından taburcu edildi. Şüpheli görülen hastalardan bazılarının sonucu negatif geldi, henüz sonuçları gelmeyenler var. Şu ana kadar herhangi tehlikeli durum yaşanmadı. Ölüm veya ağır bir durum olmadı. Domuz gribi görülen kişilerin, hastalığı sağlıklı vatandaşlarımıza bulaştırması önlendi. Yapılması gerekenler, kamuoyunu telaş ettirmeden yapıldı. Bu hastalık konusunda önemli bir eksikliğimiz ve sorunumuz yok. Önümüzdeki dönemde de vatandaşlarımızın ve bütün kurum kuruluşların daha duyarlı olmasıyla bu tehlikeyi de önemli bir zarara sebebiyet vermeden atlatacağımıza ümit ve temenni ediyoruz.''

Aydın'a 317 bin 917 doz domuz gribi aşısı gönderilmesinin planlandığını anlatan Coş, aşıların ilk partisinin geldiğini, hedef kitle içinde yer alanların isteğe bağlı aşılanacağını ifade etti.


Antalya

Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Akaydın, domuz gribi nedeniyle toplumda panik havası yaratılmasının Türk turizmine zarar vereceğini söyledi.

Akaydın, düzenlediği basın toplantısında, domuz gribi ve önlemler konusunda bilgi verdi.
Domuz gribi virüsünün on yıllardır dünya insanını tehdit eden bir grup virüs ailesinden olduğunu belirten Akaydın, bir virüs salgını ile karşı karşıya olunduğunu ancak bu virüs salgınının çok vahim bir hastalığın işaretçisi olmadığını belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler