86. yıla bir kala

Türkiye Cumhuriyeti'nin 86. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla, yurdun çeşitli yerlerinde tören ve yürüyüşler düzenlendi, sergiler açıldı.

Yayınlanma: 28.10.2009 - 14:55
Abone Ol google-news

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 86. yıl dönümü dolayısıyla Beşiktaş Belediyesi'nce fener alayı ve ''Cumhuriyet Konseri'' düzenlendi.Ortaköy Hacı Mahmut Camisi Meydanı'nda, ellerinde Türk bayrakları ve meşalelerle toplanan vatandaşlar, kortej oluşturdu.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Önünde, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal'ın yer aldığı kortej, ''Mustafa Kemal'in çocuklarıyız biz'' sloganları eşliğinde Barbaros Meydanı'na kadar yürüdü.
CHP Gençlik Kolları üyelerinin de yer aldığı kortejin ilerleyişi sırasında Dereboyu Caddesi'nden Barbaros Meydanı'na kadar yol araç trafiğine kapatıldı.

Yürüyüşün ardından, Barbaros Meydanı'nda, sanatçılar Fahir Atakoğlu, Sabahat Akkiraz, Yavuz Bingöl ve Candan Erçetin'in katılımıyla ''Cumhuriyet Konseri'' düzenlendi.
Konseri çok sayıda vatandaş izledi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 86. yıl dönümü dolayısıyla Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliğince (USTKB) Beyoğlu'nda da fener alayı düzenlendi. Birlik çatısı altındaki kuruluşların üyeleri, ellerindeki Türk bayrakları ve meşalelerle Taksim Meydanı'nda toplandı.

Galatasaray Lisesi önüne kadar yürüyen grup adına açıklama yapan USTKB Dönem Sözcüsü İlhan Gülek, Cumhuriyet'in 86. kuruluş yıl dönümünü kutlayarak, ''Atatürkümüz aramızda yoksa ilkeleri var, en önemlisi biz varız. Bizler O'nun mirasçıları, evlatlarıyız'' dedi.

 

İzmir

İzmir'de, Karşıyaka Kaymakamlığı, Karşıyaka Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen yürüyüş öncesinde Karşıyaka Kaymakamlığı önündeki Atatürk Anıtı'na, Kaymakam Mehmet Emin Avcı, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Garnizon Komutanı Tuğamiral Levent Gürgeç çelenk koydu.

Öğrenciler, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, muhtarlar ve protokol üyeleri, daha sonra Kaymakamlık önünden Anayasa Meydanı'na kadar yürüdü.

Karşıyaka Belediyesi Bandosu eşliğindeki yürüyüşte öğrenciler 10. Yıl Marşı söylerken, Karşıyaka Çarşısı'ndaki yurttaşlar da yürüyüşe alkışlarla destek verdi.

Türk bayraklarıyla yapılan yürüyüşte, 100 metre uzunluğundaki bayrağı öğrenciler taşıdı.
Avcı, Durak, Gürgeç ve protokol üyeleri Anayasa Meydanı'na çiçeklerle oluşturulmuş Türk bayrağı çelengi bıraktı.

 

Çorum

Çorum'un Ortaköy ilçesinde, Atatürk Anıtı'na çelenk koyma töreninde CHP teşkilatı, tebligat sorunu nedeniyle çelenk koymakta gecikti.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende, anıta çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu. Törende CHP teşkilatınca anıta çelenk konulmadı.
Kaymakam Mehmet Gökhan Zengin, CHP ilçe başkanının değişmesi nedeniyle törenle ilgili tebligatta sorun yaşandığını belirterek, daha sonra partililere ulaşıldığını ve çelengin tören sonrasında anıta konulduğunu söyledi.

Burada partiyle ilgili bir hatanın olmadığını belirten Zengin, yalnızca tebligat sorununun yaşandığını vurguladı.

CHP İl Başkanı Tufan Köse ise olaydan haberinin olmadığını vurgulayarak, ilçelerde örgütlerin zayıf olduğunu, bu nedenle böyle aksaklıkların zaman zaman yaşandığını söyledi.

Edirne

Edirne Valisi Mustafa Büyük, Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından şeref defterini imzaladı.
Vali Büyük, şeref defterine şunları yazdı:
''Türkiye Cumhuriyeti, kurucularının tasavvur ettikleri doğrultuda, modern, demokratik ve hür bir devlet olarak ilerleyişinin 86. yılını emin adımlarla devam ettirmektedir. Cumhuriyetimizin kuruluş ilkeleri ve ruhu, devletimizin ve milletimizin ilerleyişine, çağın gerektirdiği değişimlere kolaylıkla intibak etmesine imkan sağlamıştır.
Bundan 86 yıl önce önümüze koyduğun muasır medeniyetler seviyesine ulaşma hedefinde büyük mesafeler aldık. Cumhuriyetimizin kuruluş ideali olan hedeflere bugün her zamankinden daha yakınız. Hedefimiz, ülkemizi çağdaş dünyanın da ilerisine taşımaktır. Bu büyük günde başta siz olmak üzere, silah arkadaşlarınızı, bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi saygı ve rahmetle, kahraman gazilerimizi minnet ve şükranla anıyoruz.''


Aydın

Aydın'daki ''Cumhuriyete Bağlılık Yürüyüşü'', yağmur altında gerçekleştirildi.
Atatürk Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk konulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törene Vali Hüseyin Avni Coş, Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Uğur Özcan, sivil toplum örgütü üyeleri, siyasi parti temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

Törenin ardından Atatürk Meydanı'nda başlayan ve Adnan Menderes Bulvarı'nda devam eden yürüyüş sırasında yağmur başladı. Şiddetini giderek artıran yağışa rağmen, protokol üyeleri ile katılımcılar yürüyüşü sürdürdü.

Yürüyüş, Atatürk Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde sona ererken, katılımcılar sırılsıklam oldu.

Muğla

Muğla'da, Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende, Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, Belediye Başkanı Osman Gürün ve Garnizon Komutanı Kurmay Albay Salih Karataş ile Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktılar.

Vali Altıparmak, burada yaptığı konuşmada, ''Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 86. yılında saygıyla ve minnetle huzurunuzdayız. Yüce Türk milletine güvenerek, bize verdiğin Cumhuriyeti koruma ve yaşatma görevini, azim ve kararlılıkla yerine getirmemizin bir güvencesi olarak, onur ve gururla görevimizin başındayız. Birliğimizi ve dirliğimizi koruyarak, ülkemizi gösterdiğin hedefe taşıyabilmek için yine gösterdiğin aydınlık yolda ilerliyoruz'' dedi.
Törenlere katılan 3 öğrenci fenalaştı. Biri bayılan üç öğrenci, ambulans ve polis araçlarıyla Muğla Devlet Hastanesine kaldırıldı.

Van

Van'daki ''Cumhuriyet Yürüyüşü'', Van Ticaret Meslek Lisesi önünde başladı. Yürüyüşe Van Valisi Münir Karaloğlu, Vali Yardımcıları, Belediye Başkanvekili Gülbahar Orhan, Emniyet Müdürü Şükrü Rafet Mert, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan, kurum amirleri, öğrenciler ve yurttaşlar, ellerinde Türk bayraklarıyla katıldı.
Valilik bahçesinde tamamlanan yürüyüşün ardından, Atatürk Anıtı'na çelenkler bırakıldı, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Hakkari

Hakkari'de Valilik önündeki törende, özel harekat timleri çevrede yoğun güvenlik önlemleri aldı.
Vali Muammer Türker, Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Lokman Ekinci, Hakkari Belediye Başkanı Dr. Fadıl Bedirhanoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Yener Yavuz, İl Emniyet Müdürü Metin Seyfi Sazak'ın yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarına ait çelenklerin Atatürk Anıtı'na konulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile tamamlandı.

Antalya

Antalya'da, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önündeki tören, Vali Alaaddin Yüksel'in Valilik çelengini Atatürk Anıtı'na bırakmasıyla başladı. Ardından kurum ve kuruluşlar da çelenklerini koydu. Ardından İstiklal Marşı okundu ve saygı duruşunda bulunuldu.
Şeref defterini imzalayan Vali Yüksel, kurum ve kuruluşların temsilcileriyle yurttaşların bayramını kutladı.

Kırıkkale

Kırıkkale'deki Kültür Merkezi'nde ''Atatürk ve Cumhuriyet'' konulu resim sergisi açıldı.
Atatürk'ün fotoğraflarının yer aldığı serginin açılışını Vali Hakan Yusuf Güner, beraberindeki idarecilerle yaptı.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende ise Atatürk Anıtı'na çelenkler konuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Törene Vali Güner'in yanı sıra Garnizon Komutanı Tümgeneral Mustafa Güler, Belediye Başkanı Veli Korkmaz, siyasi partilerin il başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, şehit ve gazi yakınları ile çok sayıda yurttaş katıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler