Yurtta Cumhuriyet coşkusu

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tüm yurtta düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Adana ve Antalya'daki törenler sırasında protesto gösterileri düzenlenirken Mersin'de ise geçiş töreni sırasında, önlerinde güvenlik güçlerinin sık aralıklarla görev almasına tepki gösteren gaziler ile şehit aileleri, alanı terk etti.

Yayınlanma: 29.10.2009 - 09:12
Abone Ol google-news

Cumhuriyet'in 86. yıl dönümü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle yurdun çeşitli yerlerinde törenler düzenlendi.
 

Erzurum

Erzurum'da, Türkiye Cumhuriyeti'nin 86. yıl dönümü düzenlenen törenlerle kutlandı.
Hastaneler Caddesi'nde, Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler ve 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Tevfik Özkılıç'ın halkı selamlayarak bayramını kutlamasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

Halk oyunları gösterileriyle devam eden buradaki kutlamalar, askeri birliklerin ve öğrencilerin tören geçişiyle sona erdi.

 

Eskişehir

Eskişehir Valisi Mehmet Kılıçlar, Atatürk Bulvarı'ndaki törende, Cumhuriyetin Atatürk ve Türk halkının fedakarlıklarıyla kurulduğunu belirtti. Daha sonra, tören geçişi yapıldı. Bu sırada 1. Hava Kuvvet Komutanlığına ait uçaklar da tören alayının üzerinden geçti.
Törenin son bölümde, askeri bando eşliğinde yurttaşlar ve protokoldekiler 10. Yıl Marşı'nı söyledi.

Öte yandan, tören öncesinde Büyükşehir Belediyesi Türk bayrağı, Eskişehir Ticaret Odası da üzerinde ay-yıldız bulanan şapka dağıttı.

 

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

Burdur

Burdur Valisi İbrahim Özçimen, Cumhuriyet Meydanı'ndaki törende, Türkiye'nin, Cumhuriyetin ilanıyla dünya ulusları arasındaki onurlu yerini aldığını söyledi. Öğrencilerin şiirler okumasının ardından Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen şiir, kompozisyon, satranç, masa tenisi ve Atatürk koşusunda dereceye girenlere ödülleri verildi.

Tören, Suna Uzal İlköğretim Okulu halk oyunları ekibinin gösterisi ve resmi geçitle sona erdi.

 

Diyarbakır

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 86. kuruluş yıl dönümü, Diyarbakır'da etkinliklerle kutlandı.

Valilik önündeki törenden önce kurulan platformun üzerinde biriken yağmur suyu, Büyükşehir Belediyesi ekiplerince temizlendi. Daha sonra Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Salih Zeki Çolak, halkı selamlayarak bayramlarını kutladı.

Şiirlerin okunması ve folklor gösterilerinin ardında tören resmi geçitle sona erdi.
Törenin ardından platformun önüne gelen çok sayıda çocuk Mutlu, Baydemir ve diğer yetkililere sevgi gösterisinde bulundu.

Törene DTP'li Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Yenişehir Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu da katıldı.


Şanlıurfa

Cumhuriyet Bayramı, Şanlıurfa'da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Valilikteki ilk törende Vali Nuri Okutan, tebrikleri kabul etti. Daha sonra Atatürk Bulvarı'nda devam eden törende Vali Okutan, 20. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Taci Kurul ve Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, üstü açık bir araçla halkın ve öğrencilerin bayramını kutladı.

Törene DTP İl Başkanı İbrahim Ayhan da katıldı.

 

Konya

Konya'da Feritpaşa Caddesi'nde düzenlenen törenler, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Karaman'da ise Kemal Kaynaş Stadyumu'nda tören düzenlendi.

 

Hatay

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Garnizon Komutanı Piyade Albay Recep Orhan Bakırcı ve Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Atatürk Caddesi'nde düzenlenen törende halkın bayramını kutladı. Lekesiz, burada yaptığı konuşmada, Cumhuriyet'in 86. yılını huzur, güven içerisinde, gurur ve onurla kutlamanın coşkusunu yaşadıklarını söyledi.

Törene, CHP Hatay Milletvekili Fuat Çay, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Şerefettin Canda, Cumhuriyet Başsavcısı Enis Yavuz Yıldırım, Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Vedat Çolak, Milli Eğitim Müdürü Şenol Genç, kurum müdürleri ile sivil toplum örgütü temsilcileri ve yurttaşlar katıldı.


İskenderun

İskenderun ilçesinde Atatürk Caddesi'ndeki tören, Kaymakam Cemil Aksak, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Gürsel Öztürk ve Belediye Başkanı Yusuf Civelek'in halkı selamlamasıyla başladı. Sağanak yağış altında yapılan resmi geçit töreninden sonra şiirler okundu. Törene CHP Hatay Milletvekili Abdülaziz Yazar, İskenderun Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Turgay Erdağ, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Ercan ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının, siyasi partilerin temsilcileri de katıldı.


Elazığ

Elazığ Valisi Muammer Erol, ''Anayasal bir demokrasi olan Türkiye Cumhuriyeti, temel niteliklerini, hedeflerini,ilkelerini, sistemini koruyarak ve hür ve serbest bir ülke olarak yoluna devam edecektir'' dedi. Erol, Cumhuriyetin ortak tarih, kader ve amaç birliği ile vatandaşlık kimliği ilkelerine dayanan temeller üzerinde yükseldiğin belirtti.
Konuşmanın ardından öğrenciler şiir okudu, halk oyunları gösterisi sunuldu. Mehteran takımının konser verdiği tören, resmi geçitle sona erdi.

 

Sıvas

Cumhuriyet Bayramı, Sıvas'ta törenlerle kutlandı. Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören öncesinde, Vali Ali Kolat, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Muammer Bayram ve Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Valilik binasında tebrikleri kabul etti.

İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından halk oyunları ekipleri gösteri sundu. Program, tören geçişiyle sona erdi. Öğrenciler, askeri birlikler ve muharip gaziler ile kamu kurum ve kuruluşlarının personel ve araçlarının geçişi sırasında renkli görüntüler yaşandı.
Protokol üyeleri, muharip gaziler ve askeri birliklerin geçişini ayakta alkışladı.

Gaziler ve askerlere sevgi gösterisinde bulunan ilköğretim öğrencileri de ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak, ''Şehitler ölmez, vatan bölünmez'', ''Türkiye sizinle gurur duyuyor'', ''Her Türk asker doğar'', ''Her şey vatan için'' sloganları attı.

Töreni, Sıvas Behrampaşa İlköğretim Okulunun, Comenius Okullar Arası Ortaklık Projesi kapsamında hazırladığı AB projesi çerçevesinde İtalya ve Romanya'dan kente gelen öğrenciler de ilgiyle izledi.

 

Kayseri

Cumhuriyetin kuruluşunun 86. yıl dönümü, Kayseri'de törenlerle kutlandı. Mustafa Kemal Paşa Bulvarı'ndaki tören, Vali Mevlüt Bilici, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ve Garnizon Komutanı Hava Pilot Tümgeneral Özden Bayram Argüz'ün askeri araçla halkı selamlamasıyla başladı.

Vali Bilici, törende yaptığı konuşmada, bugün fertleri köle yapılmak istenen, vatanı parsellenen bir milletin, esareti asla kabul etmeyeceğini, vatanını asla düşmana teslim etmeyeceğini bütün dünyaya haykırdığı ve yedi düveli yurdundan kovduğu günü kutladıklarını söyledi.

Bilici, ülke ve millet olarak daha da kuvvetli olmak ve karşılarına çıkan engelleri aşabilmek için için ihtiyaçları olan en önemli hususun birlik ve beraberlik olduğuna dikkati çekti.

Tören, öğrenciler, bazı sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları ile askeri birlikler ve emniyet güçlerinin katıldığı geçit töreniyle sona ererken Cumhuriyetin kuruluşunun 86. yıl dönümü nedeniyle Erciyes Dağı'na ''13. Uluslararası 29 Ekim Cumhuriyet Tırmanışı'' gerçekleştirildi.

Dağcılık İl Temsilcisi İsmail Yılmaz'ın, tırmanışla ilgili verdiği bilgilere göre, Cumhuriyet Tırmanışı, 76 sporcuyla Erciyes Kayakevi'nden başladı. Çobanini, Şeytanderesi'nin sol kulvarı ve Hörgüçkaya bölgesinin arka tarafından tırmanan sporcular, saat 11.15'te zirveye ulaştılar.

Zirveye 63 sporcunun ulaştığını bildiren Yılmaz, burada saygı duruşunda bulunulduğunu ve İstiklal Marşı'nın okunduğunu kaydetti. Tırmanışa, Yunanistan'dan da 4 sporcu katıldı.

 

Adana

Adana'da Cumhuriyet Bayramı nedeniyle düzenlenen törenler sırasında bir grup, terör örgütü PKK üyelerinin teslim oluşu sırasında yaşanan görüntüleri protesto etti. Uğur Mumcu Meydanı'ndaki törenler sabah saatlerinde başlarken, Çelik-İş Sendikası üyesi oldukları belirtilen bir grup, terör örgütü aleyhinde sloganlar atarak tören alanına yürüdü.

Ellerinde Türk bayrakları ile ''Şehitler ölmez, vatan bölünmez'' ve ''Türk milleti uyan, vatanına sahip çık'' diye slogan atan grup, tören geçidi yapılan yola girmek isteyince çevik kuvvet ekipleri tarafından kordon altına alınarak engelledi.

Tören alanının girişinde seyircilere ayrılan bölümde bekletilen grubun çevresinde geniş güvenlik önlemi alındı. Etkinlikler, güvenlik önlemleri altında sürdürülüyor.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 86. yıl dönümü, Adana ve ilçelerinde törenle kutlandı. Adana kent merkezinde törene katılan gaziler yakalarına taktıkları siyah kurdele ile tören geçişine katıldı.



Hakkari

Hakkari Valisi Muammer Türker, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 86. yıl dönümü dolayısıyla makamında ağırladığı, Cumhuriyet ile yaşıt olan yaşlılara Cumhuriyet altını hediye etti.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, sabah Valilik makamında tebriklerin kabulü ile başladı. Valilikteki törende Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Lokman Ekinci ve DTP'li Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu'nun birbirleri ile ilk kez tokalaşması dikkat çekti. Kutlamalara, şehir stadyumunda yapılan resmi geçit töreninin ardından devam ediliyor.


Muğla

Muğla'nın Marmaris ilçesinde düzenlenen ''20. Uluslararası Yat Yarışları Haftası''na katılan 18 ülkeden 136 yat, Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle ''Cumhuriyet'e Saygı'' geçişi yaptı.
Marmaris Uluslararası Yat Kulübü tarafından düzenlenen yarışlara katılan yatlar, Marmaris Netsel Marina'dan sırayla çıkış yaptıktan sonra yat limanından geçip, Atatürk Anıtı karşısında toplanarak, ''sevgi çemberi'' oluşturdu.

Kıyıda bulunan yurttaşlar ve turistler tarafından ilgiyle izlenen yatlar, Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri dolayısıyla Marmaris Körfezi'nde bulunan TCG Gelibolu ve TCG Gaziantep gemileriyle birlikte güzel görüntüler oluşturdu.

Yatların, yurttaşların ve turistlerin, ziyarete açılan donanma gemilerini, geçişi sırasında selamlamaları da dikkati çekti.

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları nedeniyle bu etkinliği gerçekleştirdiklerini belirten Marmaris Uluslararası Yat Kulübü yetkilileri, kutlamalara renk kattıkları için mutlu oldukları söyledi.

Yarışlara katılan yabancılara, bu günün Türkler için önemli olduğunu anlattıklarını ifade eden yat kulübü yetkilileri, bunun üzerine yabancı yatçıların kendi istekleriyle bu geçişe katıldıklarını kaydetti.

Bu arada, kutlamalar kapsamında Marmaris Su Sporları Kooperatifine bağlı sürat tekneleri ve jet-skiler denizde gösteri yaptı. Parasailing ile gök yüzüne yükselen bir kişi, büyük bir Türk Bayrağı açarak, bir süre Körfez üzerinde dolaştı.

Marmaris Belediyesince yurttaşlara dağıtılan 3 bine yakın Türk bayrağı ve üzerinde Atatürk resmi bulunan ay yıldızlı bayraklar ilçe merkezindeki iş yerleri ve evleri süsledi. Atatürk Meydanı'na asılan 2 dev Türk Bayrağı da kutlama törenlerinin ayrı bir rengi oldu.


Samsun

Samsun, Ordu ve Giresun'daki, Beetle tipi klasik Volkswagen otomobil sahipleri etkinlikler kapsamında müze gemi Bandırma Vapuru önünde buluştu.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 86. kuruluş yıl kutlamalarına destek vermek amacıyla bir araya gelen 30 otomobil sahibi, Doğu Park'taki Bandırma Vapuru önünde buluştu.

Daha sonra kent turu atan katılımcılar, halk arasında ''Vosvos'' olarak bilinen Beetle tipi klasik Volkswagen otomobilleri ile kutlamalara destek vermek istediklerini, bu amaçla da bir araya geldiklerini söylediler.

''Vosvos'' sevenlerin hem çevreci, hem de insana saygılı bireyler olduğunu ifade eden katılımcılar, ''Amacımız böyle bir günde birlik mesajı verebilmek. Birlik, bütünlük içinde Cumhuriyetinin kuruluşunu kutlamak istedik'' diye konuştular.



Rize

Rize'de Cumhuriyet Meydanı'ndaki kutlamalara Vali Seyfullah Hacımüftüoğlu, İl Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Turhan Talu, Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Cumhuriyet Başsavcısı İsmet Özkorul, daire amirleri ve öğrenciler ile yurttaşlar katıldı.

Öğrencilerin şiirler okuduğu, halk oyunları ekibinin gösteriler sunduğu törende, ildeki bir grup dağcı kulübü üyesi de Cumhuriyet Meydanı'ndaki Şeyh Cami minaresine Türk bayrağı astı. Kutlamalar geçit töreniyle tamamlandı.



Kahramanmaraş


Kahramanmaraş'ta ilk tören Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır'ın makamında tebrikleri kabul etmesiyle başladı. Ardından, Trabzon Bulvarı'nda yapılması planlanan ancak yağmur nedeniyle Batıpark Spor Salonu'nda gerçekleştirilen kutlamalara geçildi.
Vali Tanılır, Garnizon Komutanı Albay Sezai Akgün ve Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, öğrencilerin ve halkın bayramını kutladı.

Daha sonra kürsüye gelen Vali Mehmet Niyazi Tanılır, uzun ve yorucu bir yolculuğun sonunda kurulan Cumhuriyetin 19. yüzyılda başlayan Osmanlı modernleşmesinin son halkası olduğunu söyledi.

Halk oyunları gösterisi ve öğrencilerin şiir okumasının ardından ilköğretim okulları arasında düzenlenen futbol müsabakasında dereceye giren okullara kupaları verildi. Bu arada yağmur nedeniyle ertelenen resmi geçit töreninin 1 Kasımda yapılacağı bildirildi.

Tekirdağ

Tekirdağ'da Cumhuriyetin 86. kuruluş yıl dönümü törenleri valilikte, Vali Zübeyir Kemelek, 8. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral İsmail Gümüştekin, Belediye Başkanı Adem Dalgıç'la birlikte protokole mensup kişilerin tebriklerini kabul etmesiyle başladı.
Orduevi önünde düzenlenen törende Vali Kemelek ve beraberindeki 8. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Gümüştekin, Belediye Başkanı Dalgıç, askeri araçla, törene katılan öğrencilerin, askeri birliklerin ve halkın bayramını kutladı.

İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra Tekirdağ Valisi Kemelek, konuşmasında 29 Ekim 1923 tarihinin, büyük Türk Milletinin şanlı geçmişinde en önemli noktalarından biri olduğunu söyledi.

Konuşmanın ardından, öğrenciler tarafından okunan şiirlerden sonra, Cumhuriyet konulu resim, afiş, şiir ve kompozisyon yarışmalarında derece alanlara ödülleri Vali Kemelek, Tugay Komutanı Tuğgeneral Gümüştekin ve Belediye Başkanı Dalgıç tarafından verildi.
Halk oyunları gösterilerinin ardından tören resmi geçitle sona erdi.


Isparta

Cumhuriyetin 86. yılı Isparta'da da büyük coşkuyla kutlandı. Her yaştan katılımın olduğu törende, Türk Bayrağı ellerden inmedi. Şehit aileleri de çocuklarının fotoğraflarıyla geçit törenine katıldı.

Hükümet Meydanı'nda düzenlenen tören Vali Ali Haydar Öner, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şahingöz ve Belediye Başkan Vekili Adnan Taşdelen'in askeri araç üzerinden halkın ve öğrencilerin bayramını kutlamasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşmalara geçildi.

Konuşmaların ardından geçit törenine geçildi. Geçit töreninde şehit ailelerinin çocuklarının fotoğraflarıyla yürüyüşe katılmaları duygulu anların yaşanmasına neden oldu. Şehit aileleri ayakta alkışlandı.


Antalya

Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Antalya'da düzenlenen resmi törende, Türkiye Harp Malulü, Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneğinin pankartını taşıyan bir üye, Türk Bayrağı açarak, şeref platformu önünde protesto gösterisi yaptı.

Antalya'daki Cumhuriyet Caddesi'nde düzenlenen bayram kutlamasına yurttaşlar, ellerinde Türk bayrakları ile katıldı. Konuşmaların ardından başlayan geçit töreninde, ön sıralarda gaziler ve şehit yakınlarının üye olduğu derneklere yer verildi. Türkiye Muharip Gaziler Derneği Antalya Şubesi ile Türkiye Harp Malulü, Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği üyeleri törende peşpeşe yürüdü.

Geçit töreni sırasında, Türkiye Harp Malulü, Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği adına Atatürk'ün, ''Cumhuriyeti biz kurduk. Onu yükseltecek ve sürdürecek olan sizlersiniz'' sözlerinin yer aldığı pankartı taşıyan dernek üyesi Murat Kat, pankartı bırakarak elindeki Türk Bayrağı'nı şeref platformunun önünde açtı.

Tören geçişlerini selamlayan Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ile Garnizon Komutanı Tuğgeneral Zafer Çelikin'in önüne, elinde Türk bayrağı ile gelen Kat, diğer eliyle bir gazeteyi açarak, bu gazetedeki haberlere tepki gösterdi.

Polisler tarafından gözaltına alınan Kat, gözaltına alınış şekline de tepki göstererek, ''Terörist gibi götürülüyorum. AK Parti'nin açılımını protesto ediyorum. Tatar ve Dadaş'ım. Ben de açılım istiyorum'' dedi. Kat, daha sonra serbest bırakıldı.

Alanya L Tipi Ceza İnfaz Kurumu'nda, Cumhuriyet Bayramı'nın 86. yıl dönümü kutlamaları kapsamında, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Geleneksel Türk Müziği Bölümü öğrencileri tarafından ''Cumhuriyet Konseri'' verildi.


Gaziantep

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 86. yıl dönümü, yurtta çeşitli törenlerle kutlandı.
Gaziantep'te ilk tören, Vali Süleyman Kamçı'nın valilikte tebrikleri kabul etmesiyle başladı.


Sakarya

Sakarya Valisi Hüseyin Atak, Adapazarı Kültür Merkezi önündeki törende, cumhuriyetin Atatürk'ün önderliği ve teklifiyle Türkiye Devleti'nin idare şekli olarak kabul edildiğini söyledi.


Çanakkale

Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, 18 Mart Stadyumu'ndaki törende, bağımsız devletlerin dörtte üçünün Cumhuriyet, dörtte birinin monarşiyle yönetildiğini belirtti. Daha sonra resim, şiir, kompozisyon ve spor yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Tören, halk oyunları ekiplerinin gösterileri ve geçit töreniyle sona erdi.

Bolu

Bolu Valisi Halil İbrahim Akpınar, Atatürk Stadı'ndaki törende, ''Ne mutlu bize ki milletimiz, birlik ve beraberlik içinde Cumhuriyetimizi bütün değer ve kurumlarıyla özümsemiş, Türkiye'yi çağdaş dünya devletleri içinde hak ettiği saygın konuma yükseltmek için gerekli iradeyi her zaman ortaya koymuştur'' dedi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi halk oyunları ekibinin gösterisinin ardından program, tören geçişiyle son buldu.

Uşak

Uşak Valisi Özdemir Çakacak, Atatürk Anıtı önündeki törende, Cumhuriyet'in kuruluşunun 86. yıl dönümünün tüm yurtta coşkuyla kutlandığını söyledi. Programda, halk oyunları gösterisinin ardından resmi geçit töreni yapıldı.

Bayburt

Bayburt Valisi Kerem Al, Cumhuriyet Caddesi'ndeki törende, Türk milletinin, tarihe altın harflerle kayıt düştüğü, kahramanlık destanlarıyla yüklü bir mücadelenin sonunda kurduğu Cumhuriyet'in 86. yıl dönümünün büyük coşku ve sevinçle kutlandığını söyledi. Şiirlerin okunması ve halk oyunları gösterisiyle devam eden tören, resmi geçitle sona erdi.


Mersin

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 86. yıl dönümü, Mersin'de törenlerle kutlandı.
Cumhuriyet Alanı'ndaki törende, Vali Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ile Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Karasabun yurttaşları selamladı.

Şiirlerin okunduğu ve çeşitli gösterilerin yapıldığı töreni, gaziler ile şehit aileleri alanın dışına yakın bölümde, Mustafa Kemal Atatürk'ün deyişlerinin yer aldığı pankartlar açarak ve ellerinde Türk bayraklarıyla sessizce izledi.

Geçiş töreni sırasında, önlerinde güvenlik güçlerinin sık aralıklarla görev almasına tepki gösteren gaziler ile şehit aileleri, daha sonra alanı terk etti.


Trabzon

Trabzon'da, Cumhuriyetin kuruluşunun 86. yıl dönümü kutlamaları, yağış nedeniyle 19 Mayıs Spor Salonu'nda yapıldı. Törene, Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Garnizon Komutan Vekili Kurmay Albay Cumur Koskos, Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, İl Emniyet Müdürü Feridun Boz, diğer kurum ve kuruluşların temsilcileri, gaziler ve öğrenciler katıldı.

 

Giresun

Giresun'da Vali Mustafa Yaman, kent merkezindeki Atatürk Stadı'nda yapılması planlanmasına rağmen yağış yüzünden 19 Eylül Spor Salonu'nda düzenlenen törendeki konuşmasında, Cumhuriyet'in Türk milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değer olduğunu belirtti.

 

Artvin

Artvin'de Hükümet Konağı önünde gerçekleştirilen törene, Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, Belediye Başkanı Emin Özgün, Garnizon Komutanı Albay Mustafa Erdem ile Cumhuriyet Başsavcısı Cafer Güven Kara, öğrenciler ve yurttaşlar katıldı. Öğrencilerin şiirler okuduğu tören, folklor gösterileri sonrası yapılan geçitle sona erdi.


Ordu

Ordu'daki törenler Bahçelievler Mahallesi'ndeki tören alanında gerçekleştirildi.
Vali Orhan Düzgün, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Celal Çürek ve Belediye Başkanı Seyit Torun halkı selamladı. Vali Düzgün'ün konuşmasının ardından kutlamalar halk oyunları gösterisi, şiirlerin okunması ve tören geçişi ile son buldu.

Bu arada, sağanak yağış altında yapılan kutlamalarda Vali Düzgün'ün isteği doğrultusunda öğrenciler kortej yürüyüşünden çıkarıldı.


Bingöl

Bingöl'deki törenlerde soğuk ve yağışlı hava etkili oldu. Bingöl Şehir Stadı'nda düzenlenen törende konuşan Vali İrfan Balkanlıoğlu, 1920'li yıllarda Türkiye'nin bütün topraklarının işgal altında olduğunu anımsatarak, Büyük Önder Mustafa Kemal'in komutasındaki kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Türk Milletini adeta ''yoktan var ederek', yeniden dünya sahnesine çıkartarak Cumhuriyeti ilan ettiğini söyledi.

Törende daha sonra Cumhuriyet Haftası etkinliklerinde resim, şiir, kompozisyon ve spor yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Soğuk ve yağışlı hava altında törenin bitmesini bekleyen öğrencilerin, yağmurdan korunmak için taşıdıkları bayrak ve okul afişlerini şemsiye niyetine kullandıkları gözlendi.
Tören sırasında 49. Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı'ndan kalkan helikopterler stadyumunun üzerinde gösteri uçuşu yaptılar.

Iğdır

Iğdır'da Vali Saim Saffet Karahisarlı, Belediye Başkan Vekili Ahmet Güven, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Ernail Keleş ile birlikte yurttaşların bayramını kutladı.
Zübeyde Hanım Bulvarı'ndaki törende, Vali Karahisarlı, Türk milletinin Cumhuriyetle birlikte ulusal bir devletin onurlu, özgür düşünen ve eşit haklara sahip yurttaşları haline geldiğini belirtti.

Törende daha sonra şiirler okunurken, Halk Eğitimi Merkezi halk oyunları ekibi de folklor gösterisi sundu.

Bu arada, Iğdır Kız Meslek Lisesi'nin hazırladığı kolbastı gösterisi büyük ilgi gördü.
Töreni izlemeye gelen öğrenciler ile yurttaşlar kendi aralarında kol bastı oynadı.
Cumhuriyet koşusunda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesinin ardından tören geçit resmiyle sona erdi.

Kars

Kars'taki törende, Vali Ahmet Kara, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş ve Tugay Komutanı Tuğgeneral Mete Salt ile birlikte yurttaşların bayramını kutladı.

Konuşmaların ardından, Cumhuriyet koşusunda dereceye girenlere ödül verildi.
Gül Ahmet Aytemiz Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin müzik dinletisi ve şiirlerin okunmasıyla devam eden tören, halk oyunları gösterisi ve geçit resmiyle sone erdi.
Bu arada, tören alanının karşısına asılan ''Güçlü Ordu, Güçlü Türkiye'' pankartı da yurttaşların ilgisini çekti.

Muş

Muş Valisi Erdoğan Bektaş'ın makamında tebrikleri kabul etmesi ile başlayan kutlamalara hava muhalefeti nedeniyle Muş Atatürk Spor Salonu'nda devam edildi.

Vali Bektaş, burada Belediye Başkanı Necmettin Dede, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Burhanettin Aktı ile birlikte yurttaşların bayramını kutladı.

Günün anlam ve önemi üzerine konuşan Bektaş, vatanın bütünlüğünü ve milletin bağımsızlığını tehlikede gören Ulu Önder Atatürk'ün önderliğinde yüce ulusun giriştiği var olma mücadelesinden zaferle çıkışın ardından kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin 86. kuruluş yıl dönümünü kutlamanın büyük coşku ve sevincinin yaşandığını belirtti. Törende daha sonra öğrenciler tarafından Cumhuriyetin anlam ve önemini belirten şiirler okundu.

Tören, halk oyunları ekiplerinin gösterilerinin ardından şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrenciler ile Cumhuriyet koşusunda dereceye giren sporculara ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.

Erzincan

Erzincan'da Ordu Caddesi üzerinde başlayan törenlerde geniş güvenlik önlemleri alındı. Protokole yakın bir alana Jammer cihazı yerleştirildi. Vali Abdulkadir Demir, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, Cumhuriyet'in ilanıyla, milletin ise Atatürk'ün aydınlattığı yolda, O'nun gösterdiği hedef doğrultusunda ilerlemesini sürdürdüğünü söyledi.

Demir, Türk Milleti'nin Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte başka milletlere de yol gösteren, dünyada hayranlık uyandıran, saygın ve güçlü kılan yönüyle, tarihteki yerini aldığını dile getirdi.

Törende Türkiye'nin Cumhuriyet öncesi ve sonrası konulu küçük tiyatro gösterisi düzenlendi. Öğrencilerin şiir okumaları, halk oyunları ekiplerinin gösterilerinden sonra tören geçit resmiyle sona erdi.

Sarıkamış

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, soğuk ve yağışlı hava nedeniyle kutlama töreni Gençlik Spor İlçe Müdürlüğü'ne ait spor salonunda düzenlendi. Sarıkamış Kaymakamı Ahmet Altunbaş, Cumhuriyet'in ilanının 86. yılını birlikte kutlamanın mutluluğu, coşku ve heyecanını yaşadıklarını belirterek, olumsuz hava koşullarından dolayı töreni spor salonunda yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. Konuşmanın ardından, şiirler okundu, halk oyunları gösterileri yapıldı. Cumhuriyet Bayramı etkinliklerinde Kaymakam Altunbaş ve Belediye Başkanı İlhan Özbilen, öğrencilerle birlikte davul zurna eşliğinde halay çekti.

Edirne

Trakya Üniversitesi (TÜ) Rektörlüğünün bulunduğu bölgedeki Lozan bahçesine, 86. yıl ''Cumhuriyet fidanı'' dikildi.

TÜ Rektörü Prof. Dr. Enver Duran, Cumhuriyet'in 86. kuruluş yıl dönümü nedeniyle düzenlenen etkinlikte, törene katılanlarla çok anlamlı bir günde bir araya geldiklerini belirtti.

Daha sonra Edirne Valisi Mustafa Büyük, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Paşa Özden, Belediye Başkan Vekili Namık Kemal Döleneken ve Edirne Emniyet Müdürü Mehmet Yazıcı Lozan Anıtı'nın da bulunduğu bahçeye Cumhuriyet fidanı dikti.

Karabük

Karabük Necmettin Şeyhoğlu Stadı'ndaki tören, Vali Nurullah Çakır, Belediye Başkanı Rafet Vergili ve Garnizon Komutanı Jandarma Albay Ufuk Nayır'ın, halkı selamlamasıyla başladı.

Çakır, törende yaptığı konuşmada, cumhuriyet idaresinin, Türk milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değer olduğunu söyledi.

Etkinlikler, öğrenciler, bazı sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları, askeri birlik ve emniyet güçlerinin katıldığı tören geçidi ile sona erdi.


Bartın

Bartın'da Davut Fırıncıoğlu Caddesi'ndeki tören, Vali İsa Küçük, Garnizon Komutanı Deniz Kıdemli Albay Salih Armağan Kurgan ve Belediye Başkanı Cemal Akın'ın, askeri araçla halkı selamlamasıyla başladı.

Daha sonra, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere protokol tarafından ödülleri verildi. Tören alanının önünden geçmek isteyen simit satıcısı Dursun Şener ile zabıta görevlisi arasında kısa süreli arbede yaşandı. Öğrenci ve askeri birliklerin yanı sıra kamu kurum ve kuruluşların araçları da bayraklarla tören geçişinde bulundular.

Balıkesir

Balıkesir'deki etkinlikler, Vali Yılmaz Arslan, Belediye Başkanı İsmail Ok ve Garnizon Komutanı Korgeneral Adem Huduti'nin Valilik'te tebrikleri kabul etmesiyle başladı.
Atatürk Stadyumu önündeki kutlamalara ise binlerce yurttaş eşlik ederek, Cumhuriyet coşkusuna ortak oldu.

Vali Arslan, törende yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin 86 yıllık serüveninin, bir başarı ve uygarlaşma öyküsü olduğunu belirterek, Türkiye'nin, İslam dünyasının tek laik ve gerçek anlamda demokrat ülkesi olduğunu vurguladı.


Yalova

Yalova'da, Atatürk Stadyumu'ndaki törende, Vali Yusuf Erbay, Belediye Başkanı Yakup Koçal ve Karamürselbey Eğitim Merkezi Komutanı Tuğamiral Şükrü Korlu, yurttaşları selamladı.

Vali Erbay, törende yaptığı konuşmada, her zamankinden daha fazla birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Öğrenciler tarafından okunan şiirler ve halk oyunları gösterilerinin ardından kutlamalar, tören geçişiyle sona erdi. Bu arada, Karamürselbey Eğitim Merkezi Komutanlığı Deniz Astsubay Meslek Yüksek Okulu'na bağlı askerler tören geçişi yaptığı sırada, Belediye Başkanı Yakup Koçal'ın gözyaşlarına hakim olamadığı gözlendi.

Kocaeli

Kocaeli'de, Vali Gökhan Sözer, Muharebe Hizmet Destek Eğitim ve Garnizon Komutanı Korgeneral Selahattin Uğurlu ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu Valilikte tebrikleri kabul etti.

Daha sonra Doğukışla Parkı'nda devam eden törende saygı duruşu yapıldı, İstiklal Marşı okundu. Vali Sözer, Korgeneral Uğurlu ve Belediye Başkanı Karaosmanoğlu askeri birlikler, öğrenciler ve yurttaşların bayramını kutladı.

Öğrenciler tarafından düzenlenen halk oyunları ve oratoryo gösterileriyle devam eden kutlamalarda konuşan Sözer, 29 Ekim 1923'ün bir ülkenin yeniden kurtuluşunun, kuruluşunun kutlu tarihi olduğunu belirterek, Atatürk'ün ''en büyük eseri'' olarak kurulan, çağların büyük devrimi ve en büyük atılımı olduğunu söyledi.


Manisa

Manisa Valisi Celalettin Güvenç, ''Birlik ve beraberliğimizi ve güçlendirdiğimiz müddetçe, bizi hiçbir millet ve ülkenin, özgürlüklere giden yolumuzdan döndüremeyeceğini bilmeliyiz'' dedi.

Tören öncesi Vali Güvenç, makamında Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Şenol ve Belediye Başkanı Vekili Azmi Açıkdil ile tebrikleri kabul etti.

Daha sonra Valilik önündeki törenlere geçildi. Ödül törenin ardından çeşitli okullarda öğrenciler günün anlam ve önemini belirten şiirler okudular.

Törende askeri bandonun yerini almasının ardından, öğrenciler ellerinde Türk bayraklarıyla resmi geçit yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler