İstanbul'da Cumhuriyet kutlamaları

Cumhuriyetin 86'ncı kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında İstanbul Valisi Muammer Güler tebrikleri kabul etti. Güler'in tören sırasında ellerine jel sürmesi dikkat çekti.

Yayınlanma: 29.10.2009 - 10:31
Abone Ol google-news

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 86 yıl dönümü kutlamaları kapsamında İstanbul'daki törenler Valilik Binası'nda başlarken Vatan Caddesi'nde ise resmi geçit töreni yapıldı.


Jelli kutlama

Törende, İstanbul Valisi Muammer Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, vali yardımcıları, kamu kurum ve kuruluşları, siyasi partiler, dernek ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çeşitli ülkelerin başkonsoloslarının tebriklerini kabul etti.

Vali Güler, törenin sonunda ellerine sürdüğü jeli basın mensuplarına göstererek, ''Domuz gribinden korunmak için siz de kullanın'' dedi.


Vatan Caddesi'nde kutlamalar

Tören, İstanbul Valisi Muammer Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın araç üzerinden halkın bayramını kutlamasıyla başladı.

Cumhuriyet'in ilanının milletin şanlı tarihindeki en önemli dönüm noktalarındaki biri olduğunu dile getiren Güler, Cumhuriyet'in Türk milletinin bağımsızlık ve hürriyetinden asla taviz vermeyeceğinin en açık ifadesi olduğunu söyledi.

Güler, Türkiye'nin güçlü ve kararlılıkla ilerlerken siyasi, sosyal ve ekonomik alanda gerçekleştirilen değişimlerle bölgesinde ve dünyada önemini daha da pekiştirdiğini kaydetti.

Türkiye'nin yolunu ve yönünü 86 yıl önce belirlediğine işaret eden Güler, bu yolun temellerinin ''Atatürkçü düşünce sistemiyle'' atıldığını aktardı.

Güler, Türkiye'nin güçlü tarih bağlarını sürdürerek temel toplumsal değerlerini ve Cumhuriyet'in temel niteliklerini koruyarak insan hak ve özgürlüklerine saygılı ve katılımcı demokrasi anlayışıyla yeni yüzyılın uygarlık oluşumları içinde sonsuza dek var olacağını ifade etti.
 


Gösteriler

Törende, öğrencilerin şiirler okumasının ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğünce İstanbul genelinde bulunan okullar arasında düzenlenen ''Cumhuriyetimiz'' konulu kompozisyon, resim ve şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri, Vali Güler, Orgeneral Iğsız ve Başkan Topbaş tarafından verildi.

Törende daha sonra, çeşitli okullara ait halk oyunları ekipleri gösteriler sundu.
Törende, karma bando takımı eşliğinde askeri ve sivil okullardan öğrenciler, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait tank taburu, stinger takımı, top bataryaları ve diğer askeri unsurlar ile İstanbul Emniyet Müdürlüğüne ait araçlar geçiş yaptı. Kortejde, bu yıl ilk defa İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği üyelerine ait 1950 ve 1960'ların klasik otomobilleri de yer aldı. Konteje ayrıca, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı gibi sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de katıldı.

Törende, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait F-16'lar ve helikopterler de alan üzerinde uçuş gerçekleştirdi.

Subayların kılıç kuşanarak katıldığı törende, asker ve araçların geçişi, alanda bulunan yurttaşlar tarafından büyük alkış aldı. Törene büyük ilgi gösteren yurttaşlar, ellerindeki Türk Bayrakları ve Atatürk posterleriyle Vatan Caddesi'nin kenarlarını doldurdu.
Güvenlik kuvvetleri, tören sırasında geniş güvenlik önlemleri aldı. Tören alanının çevresindeki yüksek binalara da keskin nişancılar yerleştirildi.


Havalimanında ve Beşiktaş'ta bando gösterisi

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 86'ncı yıl dönümü nedeniyle Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen bando gösterisi, ilgiyle izlendi. Dış hatlar gidiş bölümünde Posta Gazetesi Bando Takımı tarafından yapılan gösteride, 10. Yıl, Sakarya ve Zafer Marşları'nın yanı sıra Atatürk'ün sevdiği şarkılar da seslendirildi.

Atatürk rozetleri ve Cumhuriyet Bayramı yaka kartları da dağıtılan gösteriye, yolcular tarafından yoğun ilgi gösterildi.

Cumhuriyet'in kuruluşunun 86. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Bandosu konser verdi.

Beşiktaş Barbaros Meydanı'ndaki konserde bando 15 ayrı marşı seslendirdi. Bando, marşların yanı sıra vatandaşlardan gelen istek üzerine ''Bahriyeli Yarim'' ve ''Memleketim'' gibi şarkılara da konserinde yer verdi.

Konsere büyük ilgi gösteren ve zaman zaman alkışlarla marşlara eşlik eden vatandaşlar, konserin ardından bando şefine çiçek sundu.

Bu arada, Cumhuriyet'in 86. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla, Dolmabahçe'de demirleyen TCG Göksu ve TCG Fatih firkateynleri halkın ziyaretine açıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler