'Sığınma evlerine dayak yiyen kadınlar başvuruyor'

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf'ın, DTP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata'nın soru önergesine verdiği yanıt, Kadın sığınmaevlerine en çok dayak yiyen kadınların başvurduğunu ve kabul edildiğini ortaya koydu.

Yayınlanma: 31.10.2009 - 10:09
Abone Ol google-news

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, DTP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata'nın 'Töre, aşk, kışkançlık, namus' adı altında gerçekleştirilen kadın cinayetlerine ilişkin soru önergesini yanıtladı.

Töre cinayetlerine ilişkin rakamlar hakkında Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nde güncel veriler bulunmadığı gerekçesiyle bilgi vermeyen Bakan Kavaf, kadın sığınmaevlerine başvuran ve kabul edilen kadınların sosyo-ekonomik durumları hakkında ise şu bilgileri verdi:
"Kurumumuz Kadın Konukevlerine kabulü yapılan kadınların sosyo-ekonomik durumlarına ilişkin yapılan en son değerlendirmelerde; en yüksek oranı yüzde 61 ile fiziksel, cinsel ve duygusal ya da ekonomik olarak şiddete uğramış kadınlar oluşturmaktadır. Bunu yüzde 18 ile kendi istemleri dışında oluşan ekonomik ve sosyal yoksunluk izlemektedir. Evlilik dışı hamile kalma ya da çocuk sahibi olma nedeniyle ailesi tarafından kabul edilmeme yüzde 8, istenmeyen evliliklere zorlanma yüzde 4, diğer nedenler yüzde 9 oranındadır."
 

Başvuranların % 70'i dayak yiyen kadınlar

Kavaf'ın verdiği bilgiye göre, kadın sığınmaevlerine şiddete uğradıkları için başvuranların yüzde 70'ini ise fiziksel şiddet görenler oluşturuyor. Bunu yüzde 15'le cinsel şiddet, yüzde 8'ini duygusal şiddet ve yüzde 7'sini de ekonomik şiddete uğrayan kadınlar izliyor.

Bakan Kavaf, kadın sığınmaevlerinden yararlanan kadın ve çocuk sayıları hakkında da bilgi verdi. Buna göre 2006 yılına kadar 15 olan kadın sığınmaevi sayısı açılan 14 yeni sığınmaevi ile birlikte 29'a ulaştı. 2006 yılında kadın sığınmaevlerinde 789 kadın 525 çocuk barınırken, 2007'de bin 551 kadın ve 997 çocuk, 2008 yılında bin 874 kadın ve bin 298 çocuk sığınmaevlerinden yararlandı. 2009 yılında ise kadın sığınmaevlerinden yararlanan kadın sayısı bin 497, çocuk sayısı da 856 oldu.
 

Telefon ve adresler gizli tutuluyor

Kavaf, başta şiddet olmak üzere çeşitli nedenlerle kadın sığınmaevlerinde barınan kadınlar, çocuklar ile kuruluşta çalışan personelin can güvenliğinin sağlanabilmesi için de tedbirler aldıklarını kaydetti. 2005 tarihli genelge ile kadın sığınmaevlerinde barınanların güvenliğinin sağlanmasına büyük önem verildiğini ifade eden Kavaf, "Kadın sığınmaevlerinin adres ve telefon numaraları gizli tutulmakta, kuruluşu tanıtan tabela asılmamakta, yerinin belirlenmesine neden olacak temel atma törenleri ve binasında açılış törenleri dahil, hiçbir kutlama, etkinlik, toplantı yapılmamakta, ziyaretçilere kapalı tutulmaktadır. Gerektiğinde il emniyet müdürlükleri ile işbirliği yapılmaktadır. Kurumumuza bağlı kadın konukevlerinde 7 gün 24 saat hizmet esasına uygun sayıda güvenlik elemanı görevlendirilmektedir. Ayrıca kadın konukevlerinin gizliliğinin kadınlar tarafından da sağlanması ve kadın konukevlerinden ayrılmaları durumunda da bu ilkeye uyulması gerektiği hususu kadınların kuruluşa kabullerinde taahhüt altına alınmaktadır" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler