Çin'de 3,7 milyon kişi aşılandı

Çin Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde 3 milyon 780 bin kişinin İnfluenza (A/H1N1) virüsüne karşı aşılandığını ve kimsede belirgin, ciddi bir yan etki görülmediğini belirtti.

Yayınlanma: 02.11.2009 - 09:56
Abone Ol google-news

Çin'in Şinhua ajansının haberine göre, bakanlık, 33,4 milyon doz aşının onaylandığını ve bunlardan 26 milyonunun bölgelere sevk edildiğini açıkladı.

Bakanlık, Çin'de yeterli üretim kapasitesine sahip 8 yerli firmanın 2010 yılının ilk çeyreğine kadar 100 milyon doz aşı üreteceğini bildirdi.


"Virüs hızla yayılıyor ama kontrol altında"

Ülkedeki grip vakalarının yüzde 80'inin domuz gribi olduğunu söyleyen Sağlık Bakanlığı yetkilisi Liang, "Virüs hızla yayılıyor ama kontrol altında" dedi.

Liang, virüsün hafif bir durum sergilediğini ve ellerinde mutasyona uğradığına dair bir veri bulunmadığını söyledi.

Yetkililer, domuz gribine karşı en etkili önlemin aşı olduğunu belirtti ve mevsimsel grip aşılarının insanları İnfluenza A/H1N1 virüsüne karşı korumayacağını kaydetti.

Çin'de bugüne kadar 46 bin kişide domuz gribi virüsüne rastlandı ve bunların yüzde 75'i tedavi edildi.

 

İrlanda'da aşı yapılmaya başladı

İrlanda'da domuz gribine neden olan A/H1N1 virüsüne karşı aşılama kampanyasına bugün başlandı.

Öncelikli olarak 6 aylıktan 65 yaşına kadar, uzun süreli ve ciddi sağlık sorunları bulunanlarla hamile kadınları kapsayacak kampanyaya, sonraki günlerde 65 yaşın üzerindekiler, çocuklar ve ülke genelindeki sağlık personeli de dahil edilecek.

Şu ana kadar 10 kişinin domuz gribinden hayatını kaybettiği İrlanda'da, 23'ü yoğun bakımda olmak üzere 109 kişinin hastanelerde tedavi gördüğü belirtiliyor.

 

İtalya'da aşı kampanyasına hız verildi

İtalya'da "domuz gribi" diye bilinen "Pandemik A (H1N1)" virüsünden hayatını kaybedenlerin sayısı 13'e yükseldi. Ölümler, ekim ayında başlayan aşı kampanyasını da hızlandırdı.

Sağlık Bakanlığı, İtalya'da A/H1N1 virüsünün bulaştığı kişi sayısının tahminen 400 bin civarında olduğunu açıkladı. Domuz gribiyle mücadele için başlatılan aşı kampanyasından, öncelikle sağlık sektörü çalışanları, hamile kadınlar, kronik hastalar ve çocukların yararlandırılması kararlaştırıldı.

Napoli'de domuz gribi tedavisi gören 42 yaşındaki bir kadının da bugün ölmesinin ardından, salgında ölenlerin sayısı 13'e yükseldi.

Ölüm vakalarının 7'sinin Napoli'de olması, kentteki paniği de arttırdı. Napoli Cumhuriyet Savcılığı, Napoli'de domuz gribinden dün 11 yaşındaki bir kız çocuğunun ölmesiyle ilgili soruşturma başlattı.

Sağlık Bakanlığı, şu ana kadar ülke genelinde dağıtımı tamamlanan A/H1N1 aşısı miktarını 2 milyon doz olarak açıkladı. Bu miktarın, bu ay içinde 6 milyon doza ulaşacağı kaydedildi. Kampanya, 24 milyon kişinin, bir başka deyişle ülke nüfusunun yüzde 40'ının aşılanmasını hedefliyor.

 

Almanya'da domuz gribinden ölenlerin artmasından endişe ediliyor

Almanya'da domuz gribinden ölenlerin sayısının artmasından endişe ediliyor. Almanya'nın önde gelen enfeksiyon araştırma merkezlerinden Robert Koch Enstitüsü'nün (RKI) Başkanı Jörg Hacker, bugün başkent Berlin'de yaptığı açıklamada, domuz gribiyle ilgili sonbaharda bekledikleri hastalık dalgasının başladığını, gelecekte ölüm ve ağır hastalık vakalarının artacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Hacker, Almanya'da domuz gribinden ölen 6 kişiden birinin daha önce herhangi bir hastalığı bulunmadığına dikkat çekerek, bunun bir uyarı olarak algılanması gerektiğini ifade etti.

Bonn Üniversitesi Viroloji Enstitüsü Müdürü Christian Dorsten de, domuz gribine yakalananların sayısının özellikle Almanya'nın güney bölgelerinde arttığını, bu yeni dalganın 5 veya 6 hafta içinde tüm Almanya'ya yayılabileceğini belirtti.

Dorsten, bu nedenle tüm vatandaşları domuz gribine karşı aşı olmaya çağırdı. Almanya'da tam olarak kaç kişinin domuz gribine yakalandığının bilinmediğini, yapılan testlerin çok kötü olduğunu ve yanlış sonuçlar verdiğini de ifade eden Dorsten, yapılan hızlı testlerde virüsün gözden kaçması olasılığının yüksek olduğunu, bunun için kapsamlı testlerin yapılması gerektiğini kaydetti.

RKI'den yapılan açıklamada, normal gribin domuz gribinden daha az tehlikeli olmadığı, ülkede her yıl 1 ila 5 milyon kişinin normal gribe yakalandığı, bu kişilerden 5 ila 20 bin kişinin hastanelerde tedavi gördüğü ve 8 bin ila 11 bin kişinin normal gripten hayatını kaybettiği belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler