Eczacılardan açık tehdit

İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Semih Güngör, 4 Aralık'a kadar talepleri karşılanmazsa eczacının ilaç hizmetini sürdürmesinin mümkün olmadığını ileri sürdü.

Yayınlanma: 03.11.2009 - 14:11
Abone Ol google-news

Güngör, oda merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Sağlık Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) sağlık alanında aldığı tasarruf tedbirlerinin ilaç ve eczacılık alanında ciddi kriz yarattığını ileri sürdü.

Tasarruf paketinin 18 Eylül'de açıklandığını ve eczacılara ağır bir maliyet yüklediğini öne süren Güngör, bu düzenlemeler ile kamu kurum iskontolarının yüzde 11'den 24'e yükseltildiğini ve SGK'nın belirlediği koşullarda kamu kurum iskontolarını vermeyen ilaç firmalarının ekonomik yükünü eczanelerin çektiğini iddia etti.

Gürgör, 700 kalem ilaçla ilgili ortaya çıkan kriz halinin SGK'den gelen duyuruyla ertelendiğini de anımsatarak, daha önce 2 Kasım olarak açıklanan düzenlemenin yürürlük tarihinin dün 4 Aralık'a ertelendiğini anımsattı. İlaç ve eczacılık alanının SGK'nin talimatlarıyla yürüyemeyeceğini ifade eden Güngör, şunları kaydetti:
''4 Aralıkta ilaç, eczacılık ve sağlık alanını etkileyecek çok daha büyük bir krizle karşı karşıya kalacağız. Bunun sorumlusu da eczacılar olmayacak. Bu krizi önlemek ve ilaçta yeni kaos dönemleri yaşamamak için İlaç Fiyat Kararnamesi eczacı meslek örgütlerinin talepleri dikkate alınarak yeniden düzenlenmeli, kamu kurum iskontolarının yükü eczanelerin üzerinden kaldırılmalı ve eczanelerin ekonomik kayıplarını karşılayacak önlemler alınmalıdır. 4 Aralıkta taleplerimiz karşılanmazsa eczacının ilaç hizmetini sürdürmesi mümkün değil.''

Güngör, 4 Aralık'ta 4 bin kalem ürünün yüzde 30-40 oranında fiyatının düşeceğini ifade ederek, bundan kaynaklanan zararın yükünü eczacıların kaldıramayacağını ve eczanelerin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını anlattı.

Eczacılara zararlarını aza indirebilmeleri için alımları azaltmaları önerisinde bulunduklarını bildiren Güngör, halkın ilaç alımlarına ilişkin sorunlar yaşayabileceğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler