Yağışla beraber sobadan sızan gaza dikkat

Soğuyan havayla birlikte yurdu etkisi altına alan fırtına, sobadan sızan gazla zehirlenmeleri de beraberinde getirdi. Ankara'nın Çankaya ilçesinde gazdan zehirlendiği bildirilen 5 kişi hastanede tedavi altına alındı.

Yayınlanma: 04.11.2009 - 06:57
Abone Ol google-news

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre, Türkiye'nin batı bölgeleri Orta Akdeniz üzerinden gelen yeni bir ılık ve yağışlı havanın etkisine girdi. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan ''meteorolojik uyarı''da, rüzgarın Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Batı Karadeniz'de, 14.00'e kadar, lodostan kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde esmesinin beklendiği bildirildi.

Açıklamada, bu nedenle oluşabilecek soba zehirlenmelerine karşı ilgililerin ve yurttaşların tedbirli olması gerektiği bildirildi.

Güney, iç ve batı kesimlerde görülecek yağışların; Ege, Akdeniz, İç Anadolu ile Balıkesir, Amasya, Çorum ve Tokat çevrelerinde kuvvetli, Muğla ve Antalya il merkezleri ile ilçelerinde (Muğla'nın ilçeleri; Bodrum, Marmaris, Fethiye, Dalaman, Ortaca, Datça, Yatağan, Köyceğiz, Ula, Milas - Antalya'nın ilçeleri; Kaş, Kale, Finike, Elmalı, Korkuteli, Kumluca, Aksu, Serik, Alanya, Manavgat, Gazipaşa) aşırı yağış şeklinde olması bekleniyor.

Hava Sıcaklığı, Türkiye genelinde 4 ila 6 derece artarak, mevsim normalleri civarında seyredecek. Rüzgar, Türkiye genelinde güney ve güneybatı (Lodos), öğle saatlerinde Trakya ile Kıyı Ege'de kuzeybatı yönlerden orta kuvvette, güney, iç ve batı kesimlerde kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde esecek.

Uyarılar

Meteoroloji, yağışların; Ege, Akdeniz, İç Anadolu ile Balıkesir, Amasya, Çorum ve Tokat çevrelerinde kuvvetli, Muğla ve Antalya il merkezleri ile ilçelerinde (Muğla'nın ilçeleri; Bodrum, Marmaris, Fethiye, Dalaman, Ortaca, Datça, Yatağan, Köyceğiz, Ula, Milas - Antalya'nın ilçeleri; Kaş, Kale, Finike, Elmalı, Korkuteli, Kumluca, Aksu, Serik, Alanya, Manavgat, Gazipaşa) aşırı yağış şeklinde olması beklendiğinden; Meteoroloji, yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı (Ani sel, lokal su baskını, taşkın, heyelan, yıldırım vb.) tedbirli olunması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.


Ankara alarmda

Ankara Büyükşehir Belediyesi, başkent için yapılan yoğun yağış uyarısı üzerine, ekipleri hazır hale getirerek çeşitli önlemler aldı. Civan, itfaiye, ASKİ ve Fen İşleri ile diğer birimlerinden oluşturulan ekiplerin, yoğun yağış durumunda sıkıntı yaşanması muhtemel olan bölgelerdeki uygun yerlere yerleştirildiğini belirtti.


Manisa

Manisa'da 24 saat içinde metrekareye 28,6 kilogram yağış düştüğü bildirildi. Kasım ayı başından bu yana devam eden yağışların mevsim normallerinin üzerinde olduğu belirtildi.

 

Muğla

Muğla ve ilçelerinde etkili olan yağış ve fırtına, günlük yaşamı olumsuz etkiliyor. Yetkililer, yurttaşlardan su baskınlarına karşı tedbirli olması istedi.

Dalaman

Muğla'nın Ortaca ve Dalaman ilçelerinde etkili olan yağışlar günlük yaşamı olumsuz etkiledi. Aşırı yağışlar Dalaman Çayı'nda su seviyesinin yükselmesine neden oldu.

 

Bodrum

Bodrum Meteoroloji Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, ilçede rüzgarın saatteki hızı 65-75 kilometre ölçülüyor. Bodrum Kumbahçe ve Paşatarlası sahilindeki restoranların balkonları, dalgalar nedeniyle su altında kaldı. Öte yandan, Marmaris, Fethiye ve Datça ilçelerinde aralıklarla yağmur yağdığı bildirildi.


Karaman

Karaman'da dün başlayan yağmur yüksek kesimlerde kara dönüştü. Karaman'a bağlı Kılbasan beldesi yakınlarında eski bir volkanik dağ olan Karadağ'a mevsimin ilk karı düştü. Karadağ'ın zirvesi ve zirveye yakın kesimleri kar yağışıyla birlikte beyaza büründü.

 

Gümüşhane

Gümüşhane'nin Kürtün ilçesindeki yaylada enerji nakil hattı çeken 15 işçinin, kar yağışıyla birlikte yayla yolunun kapanması sonucu mahsur kaldığı bildirildi.


Güneydoğu Anadolu Bölgesi

Başta Siirt ve Şanlıurfa olmak üzere bölge genelinde etkili olan ve can kaybı ile büyük maddi hasara yol açan yağışlı hava, bugünden itibaren Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni terk edecek.

Meteoroloji Diyarbakır Meydan Müdürü Şevket Özaslan, yaptığı açıklamada, son 5 gündür bölge geneline çok miktarda yağış düşmesine neden olan havanın bölgeyi terk etmeye başladığını belirterek, yarından itibaren sıcaklığın yaklaşık 5 derece artacağını söyledi.


Çanakkale

Çanakkale'de, sabah saatlerinde başlayan sağanak yağış aralıklarla sürüyor. Kent merkezinde başlayan ve aralıklarla süren sağanak nedeniyle, kentin bazı noktalarında su birikintileri oluştu. Çanakkale Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, son 5 saatte metre kareye 9 kilogram yağış düştüğünü kaydetti. Çanakkale Belediyesi ekipleri, olası tıkanma ve su birikintilerini önlemek için rögar kapaklarını açma çalışmalarını sürdürüyor.


Antalya

Antalya Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Antalya'nın, Orta Akdeniz üzerinden gelen aşırı yağış ve fırtınalı havanın etkisi altına girdiği ve bugün bölgeye ortalama 84 kilogram yağış düştüğü belirtildi. Fırtınanın hızının zaman zaman 88 kilometreye ulaştığı vurgulanan açıklamada, sabah saatlerinden itibaren alçak yerlerde bulunan bazı konutlarda su baskınları meydana geldiği kaydedildi. Meteorolojik uyarılarda, fırtınanın zaman zaman hızını azaltacağı ve yağışın bu akşam saatlerinde de devam edeceği hatırlatılan açıklamada, yağış ve fırtına nedeniyle Antalya'da genel hayatı etkileyecek herhangi bir olumsuz durum bulunmadığı belirtildi. Tatil ilan edilen okullarda yarın eğitime devam edileceği hatırlatılan açıklamada, yarın da etkili olabilecek yağış nedeniyle öğrencilerin ulaşımı için veliler, okul yöneticileri ve eğitimcilerin tedbirli olmaları uyarısında bulunuldu.

 

Diyarbakır

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde şiddetli yağış nedeniyle köprünün yıkılması sonucu mahsur kalan 3 çoban, sivil savunma ekiplerince kurtarıldı.


İzmir

İzmir'de dün akşam saatlerinde başlayan sağanak ve zaman zaman kuvvetli esen rüzgar hayatı olumuz etkiledi.

 

Kuşadası

Aydın'ın Kuşadası ilçesinde süren aşırı yağış ve şiddetli lodos günlük hayatı olumsuz etkiliyor.

 

Yurtta soba zehirlenmeleri

 

Ankara

Cebeci'deki Mahmut Esat Bozkurt Caddesi 44 numarada oturan Menderes Tüy, Muammer Tüy, Deniz Kaplan, Miraç Ataseven ve Kamil Polat, sabaha karşı zehirlenme belirtileri üzerine eve çağrılan ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.

Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi altına alınan ve gazdan zehirlendikleri belirlenen söz konusu kişilerin hayati tehlikelerinin bulunmadığı öğrenildi.

 

Kocaeli

Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde 2 kişi, sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlendi.
Edinilen bilgiye göre, Ufuk Aktaş, Arslanbey Orta Mahalle'de oturan annesi Saliha ile babası Hilmi Aktaş'ı ziyarete gitti. Ufuk Aktaş, evde baygın bulduğu anne ve babasını aracıyla Arslanbey Sağlık Ocağı'na götürdü. Sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlendikleri belirlenen Aktaş çifti, buradaki ilk müdahalenin ardından Kocaeli Devlet Hastanesi'ne sevk edildi.

 

Kayseri

Kayseri'de çadırda kalan 4 kişi, sobadan karbonmonoksit gazı sızması sonucu zehirlendi.
Kayseri'nin Bünyan ilçesi Gölbaşı Mahallesi'nde pancar tarlalarında mevsimlik işçi olarak çalışan Hasibe Çalgıç, Hicran Çalgıç, Burak Uzlaş ve Feyyaz Remzi, barınmak için kurdukları çadırda bulunan sobadan karbonmonoksit gazı sızması sonucu zehirlendi.
Diğer çadırlarda kalan yakınları tarafından baygın halde bulunan 4 kişi, Bünyan Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı. Zehirlenen 4 tarım işçisinin hayati tehlikeyi atlattığı bildirildi.

 

Zonguldak

Zonguldak'ın Devrek ilçesinde sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenen 1 kişi öldü, 1 kişi tedavi altına alındı. Yağmurca köyünde, Asım Karaman (50) ve eşi Durdu'nun uzun süre dışarıya çıkmamasından şüphelenen komşuları, kapının kilidini kırarak eve girdi.

Evde, Durdu Karaman'ın cesediyle karşılaşan komşuları, baygın vaziyetteki eşi Asım'ı Devrek Devlet Hastanesine kaldırdılar. Asım Karaman'ın sağlık durumunun iyi olduğu, çiftin sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlendiğinin belirlendiği bildirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler