Samimiyet çağrısı

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, 8 Kasım’da Kadıköy’de düzenleyecekleri mitingin bir hak talebini içerdiğini belirterek Sünni yurttaşlara da katılım çağrısında bulundu. İktidarın 4 Alevi çalıştayı düzenlediğini ancak somut adım atılmadığına dikkat çeken Balkız, “Mahkeme kararlarını uygulamamak anayasal suçtur” dedi.

Yayınlanma: 06.11.2009 - 08:55
Abone Ol google-news

Alevi örgütleri 8 Kasım Pazar günü Kadıköy’de düzenleyecekleri “Ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkı” mitinginde, bugüne kadar sıraladıkları talepleri bir kez daha dile getirecekler. Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız, mitingin bir hak talebini içerdiğini belirterek Sünni yurttaşlara da katılım çağrısında bulundu.

ABF öncülüğünde düzenlenecek olan ve çok sayıda Alevi örgüt temsilcisi ile yurttaşın katılacağı “Ayrımcılığa karşı, eşit yurttaşlık hakkı için buluşuyoruz” mitingi Kadıköy’de 8 Kasım Pazar günü saat 13.00’te başlayacak. Mitingde Diyanet İşleri Başkanlığı ile zorunlu din derslerinin kaldırılması ve içeriklerin değiştirilmesi, Alevi köylerine cami yapılmaması, Madımak Oteli’nin müze olması, cem ve kültür evlerinin yasal statüye kavuşturulması talepleri yüksek sesle dile getirilecek. Yüz binlerce Alevi yurttaşın bir araya gelmesinin beklendiği mitingde Alevi örgütü temsilcileri konuşmalar yapacak, ardından sanatçı Sabahat Akkiraz, Edip Akbayram, Suavi, Emre Saltık, Ferhat Tunç ve Şevval Sam sahne alacak.

 

"Suç işleniyor"

ABF Genel Başkanı Balkız, taleplerinin eşit yurttaşlık hakkı ile bu çerçevede laiklik ve demokrasiye dair istemleri olduğunu belirterek “Ayrıca özgürlükçü, demokrat, laik anayasa istemimiz de bulunuyor” dedi. Seçim ve Siyasi Partiler Yasası’nın değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Balkız “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, demokratik açılıma bunlar yapılarak başlanmalıdır” diye konuştu.

Alevilerin son yıllarda sıklıkla taleplerini dile getirerek, kamuoyu baskısı oluşturması nedeniyle AKP iktidarının geçen yıldan bu yana 4 kez Alevi Çalıştayı düzenlediğini, 5’incisinin ise önümüzdeki günlerde yapılacağını anımsatan Balkız, geçen süre zarfında hiçbir somut adım atılmadığına dikkat çekti. Balkız, “Bazı talepler için çalıştay düzenlemek gerekmiyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, Danıştay ve kimi idari mahkemelerin aldığı kararlar var. Mahkeme kararlarını uygulamamak anasayal suçtur” dedi.

 

"Sunnilerin desteğini alamdan zor"

Alevilerin örgütlenerek hak aramaya başladığını anlatan Balkız, geçen yıl Ankara’da düzenledikleri mitinge 135 bin kişinin katıldığını anımsattı. Alevilerin sorunlarını Sünni yurttaşların desteği olmadan çözmesinin zor olduğunu vurgulayan Balkız, şunları söyledi: “Bu bir vicdan, ahlak işidir. Onlar bizi anlıyorlar, biz onlarla çok sohbet ediyoruz, kapı komşusuyuz, hısım akrabayız ancak taleplerimizi devlete anlatmakta zorlanıyoruz. Türkiye’de 70 bin civarında cami var. Cemevleri de 300 kadar. 20 milyon Alevinin yaşadığını varsayarsak, bu sayının çok az olduğunu görüyoruz. Cemevleri hem ibadet yerleri hem de kültür merkezleridir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler