Dünya tehlike altında

Dünya domuz gribi teklikesiyle sarsılıyor... Birleşik Krallık'ta domuz gribi vakaları 84 bine çıkarken; İsveç'te aşıların tükendiği bildirildi. Ukrayna'da, nüfusun yarıdan fazlasının domuz gribine yakalanma riskiyle karşı karşıya olduğu açıklandı. Bulgaristan'da ise ulusal salgın ilan edildi.

Yayınlanma: 06.11.2009 - 09:10
Abone Ol google-news

İngiltere'nin ulusal sağlık sistemi kuruluşundan (NHS) yapılan açıklamada, geçen hafta 78 bin olarak duyurulan yeni vakaların sayısının, bir haftada 6 bin arttığı belirtildi.

Hükümetin sağlık alanındaki en üst düzey yetkilisi olan Kamu Sağlığı Genel Müdürü Sir Liam Donaldson, genel sayı artmasına rağmen, ülkede okulların yarı dönem tatilinde olması nedeniyle, virüsten etkilenen genç yaş grubundaki insanların sayısının bir önceki haftaya göre az olduğunu kaydetti.

Birleşik Krallık'ta H1N1 virüsünün görüldüğü geçen ilkbahardan bu yana, 154 kişi hayatını kaybetti.

Ülkede, domuz gribine yol açan H1N1 virüsüne karşı aşı programına ise geçen ay sonunda başlandı. Öncelikle hamilelerin ve bağışıklık sistemi problemi olanların aşı olması gerektiğini belirten NHS, gelecek hafta sonuna kadar ülkedeki bütün kliniklere aşıların dağıtılmış olacağını duyurdu.

 

Ukrayna'nın yarıdan fazlası virüs kapacak

Ria Novosti ajansının haberine göre, Ukrayna'da bugüne kadar A/H1N1 virüsünün tespit edildiği doğrulanan 28 kişiden 13'ü öldü.

Ukrayna Olağanüstü Haller Bakanlığı yetkilisi Aleksey Gromazin, uzman tahminlerine dayandırarak yaptığı açıklamada, Ukrayna halkının A/H1N1 virüsüne direnci bulunmadığını ve ülke nüfusunun yüzde 60'a yakınının domuz gribine yakalanacağını söyledi.

Uzmanların, domuz gribinin ikinci dalgasının ilk bahara doğru, üçüncüsünün ise gelecek sonbaharda Ukrayna'ya ulaşacağını tahmin ettiklerini ifade eden Gromazin, zamanında hastanelere başvuran hastalarda domuz gribinin tedavi edilebildiğine dikkati çekti.
Ukrayna Sağlık Bakanlığı, salgının başlama tarihinden bu yana çeşitli grip türlerinden toplam 109 kişinin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.
 

İsveç

Öte yandan İsveç'te havaların soğumasıyla birlikte domuz gribi salgınında artış görülürken, büyük kentlerde aşılar tükendi.

Ülke genelinde risk grubunda bulunanlar ile öğrencilerin aşılanması sürdürülürken, bunların dışındaki yetişkinlerin bir süre daha, yeni aşının ülkeye gelmesini bekleyecekleri bildirildi.
Başkent Stockholm başta olmak üzere, birçok büyük şehirde domuz gribi aşısı tükenirken, Sağlık Bakanlığı, yeni aşı siparışleri verildiğini ve yakında yeni aşıların ülkeye ulaşmasıyla birlikte aşı programlarının devam edeceğini duyurdu.

Belediyelerin programları çerçevesinde, sağlık çalışanları, hamileler, yaşlılar ile anaokulu, ilköğretim ve lise öğrencilerine öncelikli olarak domuz gribi aşısı yapılıyor.

Ülkede domuz gribinden bugüne kadar 4 kişinin hayatını kaybettiği, ekim ayından bu yana 120 bin ila 300 bin kişinin domuz gribi şikayetleriyle hastane ve sağlık ocaklarına başvurduğu bildirildi.

 

Bulgaristan'da ulusal salgın ilan edildi

Bulgaristan Sağlık Bakanlığı, ülkedeki domuz gribi ve diğer grip türlerinden hastalananların oranının resmi verilere göre binde 21'e çıkması üzerine "ulusal salgın" ilan edilmesine karar verdi.

Bakanlığın kararı çerçevesinde, ülke genelinde üniversiteler dışındaki bütün okullar, pazartesi gününden itibaren bir hafta süreyle kapatılacak. Kültürel ve diğer sosyal toplu etkinliklere de mümkün olduğu kadar kısıtlama getirileceği bildirildi. Bakanlık, ayrıca hastanelerde sadece acil servis bölümlerinin çalışacağını, bütün hastanelere ziyaretçi girişinin de yasaklandığını açıkladı.

Yetkililer, tiyatro, sinema, bar ve lokantalar için ise şimdilik herhangi bir kapatma kararı alınmadığını belirtirken, vatandaşlara kalabalık yerlerden mümkün olduğu kadar uzak durmaları çağrısında bulundu.

Sağlık Bakanı Bojidar Nanev, ulusal salgın ilan edilmesine rağmen paniğe gerek olmadığını kaydederek, yeterli ilaç stokları bulunduğunu bildirdi. Bulgaristan'da şimdiye kadar domuz gribinden 5 kişi hayatını kaybetti. Grip salgınından etkilenenlerin sayısının ise 200 bini aştığı tahmin ediliyor.

 

Hollanda'da ölenlerin sayısı 17'ye yükseldi

 Hollanda'da domuz gribi vakalarının hızla yayılma eğilimi içine girdiği ve son iki haftada 11 kişinin yaşamını yitirmesiyle, bu hastalıktan ölenlerin sayısının 17'ye yükseldiği bildirildi.

Devlet Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü'nden (RIVM) yapılan açıklamada, grip belirtileri nedeniyle aile doktorlarına başvuran hastaların tamamına yakınının domuz gribi kaygısı taşıdığı belirtildi.

Domuz gribi teşhisiyle hastanelere kaldırılan hasta sayısının da yükseldiği ifade edilen açıklamada, çocuk ve gençlerde görülen domuz gribi virüsünden çok fazla kaygılanmaya gerek olmadığı, hastaneye kaldırılan çocukların kısa sürede iyileştiği kaydedildi.
RIVM'nin çocukların hızla iyileştiklerini belirtmesine karşılık, bu hafta domuz gribinden ölen 7 kişiden ikisini 3 ve 5 yaşlarında çocuklar oluşturuyor.

Hollanda'da domuz gribi aşısı vurulmasına 4 Kasım Çarşamba günü başlandı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler