İstanbul'da 'suç örgütü' operasyonu

İstanbul'da kredi kartı yolsuzluğu yaptığı belirlenen bir çeteye yönelik olarak düzenlenen operasyonda, gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 7 kişiden suç örgütünün elebaşı olduğu bildirilen Çağatay Evyapan, yardımcısı Hakkan Öztan, Habib Bayram ve Samet Yağcı tutuklanarak Ümraniye Cezaevi'ne konuldu.

Yayınlanma: 13.09.2008 - 15:08
Abone Ol google-news

İstanbul'da Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü ekiplerince, 8 Eylül 2008'de, ''başkalarına ait kredi kartlarını kopyalayarak sattıkları, bu kartlardan para çektikleri ve suçta kullanılmak üzere imal ettikleri otomatik para çekme makinesi (ATM) düzeneklerini yurt dışında pazarlayarak yaklaşık 500 milyon dolarlık haksız kazanç elde ettikleri'' iddiasıyla gözaltına alınan 7 kişi, dün Kadıköy Adliyesi'ne gönderildi.

Bu kişilerden aralarında suç örgütünün elebaşı konumunda bulunan Çağatay Evyapan ve yardımcısı Hakkan Öztan ile Habib Bayram ve Samet Yağcı, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak Ümraniye Cezaevi'ne konuldu. Diğer 3 kişiden 2'si mahkemece, biri de savcılıkça serbest bırakıldı.

 

Suç örgütü elebaşı adım adım izlenmiş

Polis yetkilileri, operasyon öncesi adresi tespit edilen Evyapan'ı, ciddi bir suç işlediğini kanıtlamak için operasyon gününe kadar gerek sanal ortamda, gerekse fiziksel olarak 3 ay boyunca adım adım izlediklerini ifade ettiler.

Amerika Federal Soruşturma Bürosu (FBI) mensuplarının da peşinde olduğu Evyapan'ın, sanal ortamda dolandırıcılık gerçekleştiren kişilere ''bilirkişilik'' ve ''aracılık'' yapan dünyadaki 4 kişiden biri olduğu kaydedildi. Polise yakalanmaması durumunda bir ABD bankasından 5 milyar dolarlık dolandırıcılık yapma hazırlığında olduğu öne sürülen Evyapan'ın, internette bu dolandırıcılığı araştıran ve FBI'a yardım ettikleri ileri sürülen bazı kişilerin çeşitli internet sitelerine virüs bulaştırarak, bu kişileri zarara uğrattıkları bildirildi.

Öte yandan, FBI görevlilerinin, yakalamaya çalıştıkları Evyapan'ın imalatını yaptığı kredi kartı şifre kopyalama düzeneklerini pazarladığı ve çok özel üyelerin girebildiği internet sitesine ''Hacker görevliler'' soktuğu, ancak Evyapan'ın burada kullandığı ''Chao'' rumuzu dışında hiçbir adres ya da kimlik bilgisine ulaşılamadığı belirtildi.

 

Kriptonlu mailler

Türk polisi tarafından Tuzla'daki villasında gözaltına alınan Çağatay Evyapan'ın, polisin teknik takibinden kurtulmak için genelde telefon kullanmadığı saptandı. Evyapan ve elebaşılığını yaptığı suç örgütünün, internet ortamında birbirleriyle ve kredi kartı bilgilerinin kopyalanmasında kullanılan aletlerin pazarlanması için irtibat kurdukları kişiler ile iletişime geçmek için yeni bir sistem geliştirdikleri belirlendi.

Bu sistem sayesinde suç örgütü üyeleri ve irtibata geçtikleri kişilerin, kriptolama sistemine sahip elektronik posta adreslerinden yolladıkları mesajlarla iletişim kurdukları anlaşıldı.
Ürettikleri ürünler ile başkalarına ait kredi kartı bilgilerini elde ederek bu kartlardan para da çeken suç örgütünün elebaşı olan Evyapan'ın Tuzla'daki villasında ele geçirilen bilgisayarlara kopyalanmış ve başkalarına ait olan 10 bin adet kredi kartı bilgisine ulaşıldığı da ifade edildi.

 

''Ergenekon" örgütünün ''hacker" iddiası

Evyapan'ın gözaltında sohbet ettiği polislere bazı bilgiler verip, yurt dışında birçok gizli servisin kendisi gibi kişileri desteklediğinden bahsederek, Türkiye'de kendisi gibi insanların olumlu amaçlar için kullanılmamasından yakındığı öğrenildi. Evyapan'ın, bir televizyon kanalının kendisi hakkında ''Ergenekon'un Hacker'ı'' şeklindeki haberinin hatırlatılması üzerine, ''Ergenekon terör örgütü'' ile bir ilişkisi olmadığını söylediği kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler