Türkiye'deki reform süreci büyüteç altında

Türkiye-AB Troykası toplantısı Dışişleri Bakanı Babacan'ın katılımıyla yarın Brüksel'de yapılacak. Ankara'nın Ulusal Program hazırlıklarını tamamlamasının ardından gerçekleşecek toplantıda Türkiye'deki reform süreci ile Gürcistan ve Irak başta olmak üzere, bölgesel sorunlar üzerinde durulacak.

Yayınlanma: 14.09.2008 - 09:11
Abone Ol google-news

Türkiye’de’deki reform süreci yarın Brüksel’de yapılacak olan bakanlar düzeyindeki Türkiye-AB Troykası toplantısında ağırlıklı bir gündem maddesi oluşturacak. Ankara’nın Ulusal Programı hazırlıklarını tamamlanmasının ardından gerçekleşecek toplantıda Türkiye’deki reform süreci ile Gürcistan ve Irak başta olmak üzere, bölgesel sorunlar üzerinde durulacak.

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan’ın Türk heyetine başkanlık edeceği Brüksel’deki toplantıya AB Dönem Başkanı Fransa’nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’in başkanlığındaki üst düzey bir heyet katılacak. AB heyetinde, 1 Ocak’ta AB başkanlığını devralacak olan Çek Cumhuriyeti’nin Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg, Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ve AB Konseyi yetkilileri yer alacak.

 

Bölgesel Sorunlar

Türkiye’nin AB üyeliğine resmen aday ilan edildiği 1999 yılından bu yana her AB dönem başkanlığında bir defa düzenlenen bakanlar düzeyindeki Troyka toplantısında uluslararası ve bölgesel sorunlarına ilişkin görüş alışverişinde de bulunulacak. Tarafların özellikle Gürcistan ve Irak ile ilgili gelişmelere ağırlık vereceği kaydediliyor. Ali Babacan’ın da Türkiye’nin Gürcistan sorununun çözümü için yaptığı diplomatik girişimleri anlatması ve Ankara’nın önerdiği “Kafkas İşbirliği ve İstikrar Platformu”na ilişkin bilgi vermesi de bekleniyor. AB tarafının, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde son dönemde yaşanan gelişmeleri, bu konudaki Ankara’nın yaklaşımı ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Erivan ziyareti konularında bilgilendirilmesi de beklenen toplantıda Türkiye’nin İsrail ile Suriye arasındaki aracılık çabaları, İran ve enerji konularının da gündeme gelebileceği ifade ediliyor. Bir önceki Bakanlar Troykası toplantısı 6 Mayıs’ta Ankara’da gerçekleştirilmişti.

 

İkili temaslar

Öte yandan, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Troyka toplantısının marjında üst düzey AB yetkilileriyle ikili görüşmelerde bulunacak. ABHabere göre, Ali Babacan, Troyka toplantısı öncesi Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg ile görüştükten sonra AB Yüksek Temsilcisi ve Konsey Genel Sekreteri Javier Solana ile biraraya gelecek. Babacan, daha sonra Avrupa Komisyonu’nun Bilgi Toplumu ve Medya’dan sorumlu üyesi Viviane Reding ile de buluşacak. Akşam saatlerinde Türkiye-AB Troikası Bakanlar Toplantısına katılacak olan Babacan, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ile de ikili bir görüşme gerçekleştirecek


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler