1. Uluslararası İstanbul Bale Yarışması sona erdi

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü organizasyonuyla 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti projesi olarak düzenlenen 1. Uluslararası İstanbul Bale Yarışması sona erdi. Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleşen ödül töreninde, ''İstanbul Grand Prix Ödülü''ne Türkiye'den genç yetenek Kadir Okurer layık görüldü.

Yayınlanma: 14.09.2008 - 11:16
Abone Ol google-news

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü organizasyonuyla 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti projesi olarak düzenlenen 1. Uluslararası İstanbul Bale Yarışmasının gala gecesi ve ödül töreni, Cemal Reşit Rey Konser Salonunda yapıldı.

Geceye, bale ve dans dünyasının efsane ismi eski Bolşoy Balesi Direktörü Vladimir Vasiliev ve eşi Bolşoy Balesi'nin prima dansçısı Ekaterina Maximova onur konuğu olarak katıldı.

Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Türkiye'de ilk kez uluslararası düzeyde bir bale yarışması yapıyoruz. Bunun İstanbul'a çok yakıştığını ve gelenekselleşmesi gerektiğini düşünüyorum'' diye konuştu.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen de yarışmanın, Türk balesinin hangi düzeye geldiğini gösterdiğini ifade ederek, bu yarışmayla Türk balesinin yeni yıldızlarının ortaya çıkacağını söyledi.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Komitesi Başkanı Nuri Çolakoğlu ise Avrupa'dan 400 yıl daha geç Türkiye'ye gelen bale sanatında 60 yılda önemli bir aşama kaydedildiğini belirtti. Çolakoğlu, 2010'a kadar yarışmayı kararlı bir şekilde yürütüp, ondan sonra da yarışmayı İstanbul'un sanat ajandasına eklemek istediklerini söyledi.

 

Ödüller

Törende, daha sonra yarışmada 'İstanbul Grand Prix Ödülü'nü kazanan Türkiye'den genç yetenek Kadir Okurer'e ödülünü Kültür ve Turizm Bakanı Günay verdi.

Yarışmanın 'büyükler' kategorisinde birinciliği kazanan Moldovalı sanatçı Christina Terentieva ödülünü eski Bolşoy Balesi Direktörü Vladimir Vasiliev'den, ikinci Burak Serkan Cebeci Vasiliev'in eşi ve Bolşoy Balesi'nin prima dansçısı Ekaterina Maximova'dan, üçüncü Burcu Olguner de Nuri Çolakoğlu'ndan aldı.

'Küçükler' kategorisinde ise birinci olan İtalyan genç yetenek Davida Dato'ya jüri başkanı Charles Jude, ikinci Eldar Sarsembaev'e Rengim Gökmen ve üçüncü Balkiya Zhanburchinova'ya da yarışmanın sanat direktörü Nilay Yeşiltepe Güngör ödüllerini sundu.

Türk balesinin kurucusu 'Dame Ninette de Valois' adına jüri özel ödülüne layık görülen Yücel Emre Kaynarsu'ya ödülünü, Devlet Sanatçısı balerin Meriç Sümen Kanan verdi.
Yarışmada 'Yükselen Dansçı Ödülü', Bulgaristan'dan Christina Aleksandrova Chochanova'ya, Dance Europe Magazine editörü Emma Menning tarafından verildi.

Bu arada, 'İstanbul Grand Prix Ödülü'nü kazanan Kadir Okurer'e, Münih Bale Akademisi Heinz Bosl Vakfı adına 2 yıllık tam öğrenim bursu, jüri üyesi Konstanze Vernon tarafından sunuldu.

Yarışmada, 'İstanbul Grand Prix Ödülü' sahibi ve 'büyükler' kategorisi birincisi ile Devlet Opera ve Balesi'nde misafir sanatçı olmak üzere sözleşme imzalanacağı belirtildi.

'İstanbul Grand Prix Ödülü' için 6 bin avro, yarışmanın 'büyükler' kategorisinde birinci olan yarışmacıya 4 bin avro, ikinciye 3 bin avro, üçüncüye 2 bin avro para ödülü verildi.
'Küçükler' kategorisinde birinci olan yarışmacı 3 bin avro, ikinci olan yarışmacı 2 bin avro ve üçüncü olan yarışmacı bin avro aldı.

Törende, Türk balesinin 60. yılı anısına bir sinevizyon gösterisi gerçekleştirildi.

Türkiye'den birçok başarıya imza atmış, uluslararası yarışmalarda madalya kazanmış 'Türk Bale Yıldızları' da gösteri sundu.

Gala gecesinde ayrıca, ödül almaya hak kazanan dansçılar da birer parçayla sahne aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler