Belgede yalnız imza incelenmiş

Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu, “ıslak imzalı” İrticayla Mücadele Eylem Planı’nın orijinalinin henüz Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderilmediğini, belge için düzenlenen Adli Tıp raporuna göre yalnızca imza incelemesinin yapıldığının anlaşıldığını söyledi.

Yayınlanma: 14.11.2009 - 11:59
Abone Ol google-news

Genelkurmay Başkanlığı’nda yapılan basın toplantısında, gündemdeki gelişmeler değerlendirildi, sorulara yanıtlar verildi. İç güvenlik olayları hakkında bilgi veren Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, 10 ve 11 Kasım günlerinde toplam 9 terör örgütü mensubunun Şırnak’ın Silopi ilçesinde güvenlik güçlerine teslim olduklarını, adli işlemlerinin sürdüğünü bildirdi.

Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularına yanıt verildi. Yoğun olarak Ergenekon soruşturması kapsamında sorulan soruları Hıfzı Çubuklu yanıtladı. Çubuklu, Genelkurmay Askeri Savcılığı’nca açılan soruşturmanın sürdüğünü, dördüncü kez istenmesine karşın ıslak imzalı belgenin henüz gelmediğini söyledi. Belge için hazırlanan Adli Tıp raporunda parmak izi, kâğıdın Genelkurmaya ait olup olmadığı, hangi yazıcıda basıldığı, bu yazıcının kime ait olduğu yönünde bir araştırma olup olmadığı ve raporun Genelkurmay’a ulaşıp ulaşmadığı yönündeki soru üzerine Çubuklu, şu yanıtı verdi:

Parmak izi, diğer şeyler bildiğim kadarıyla yok ama bu da gizlilik kapsamında olduğu için çok fazla açıklama yapmam zor olacak bu konuda. Ancak bilebildiğimiz kadarıyla sadece imza üzerinde bir inceleme var. Rapor askeri savcılığa gönderildi. Burada sadece imza tetkiki üzerinde; yani parmak izi ya da hangi yerden çıkmış teferruatlı bir inceleme yok. Sadece imza üzerine bir inceleme var.

Çubuklu, belge orijinalinin Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderilmemesi nedeniyle ilgililer hakkında suç duyurusu yapılıp yapılmadığı yönündeki soru üzerine, Suç duyurusunda bulunuldu mu, o askeri savcının takip ettiği bir konu. Bir şey söylemek uygun olmayacaktır. Yasaların el verdiği çerçevede gereğini yapacaktırdedi. Sivil savcılığın istediği 3 bin sayfalık andıcın gönderilmemesi nedeniyle belgenin orijinalinin gönderilmediği yönündeki yorumların anımsatılması üzerine Çubuklu şu değerlendirmeyi yaptı:

3 bin sayfa söz konusu değil

Genelkurmay Başkanlığına intikal eden, cumhuriyet savcılıklarından veya mahkemelerden, sadece bununla ilgili söylemiyorum, yasaların öngördüğü çerçevede, ki bu bize yükümlülük veriyor. Her kuruma veriyor. Bunu geçen hafta da söylemiştim. Bütün taleplere anında, tabii istenen talepler kapsamlıysa bunlar incelenmek, ilgili yerlerden sorulmak suretiyle anında cevap veriliyor. Bazı medya kuruluşlarında yer aldığı gibi gönderilmeyen 3 bin yüz sayfa, bin sayfa kesinlikle söz konusu değildir. Onu özellikle belirtmek istiyorum. Personel isteniyorsa o da aynışekilde gönderilmektedir.

Basında yer alan medya andıcına yönelik Başbakanlık’ta bir bilgi olmadığı yönündeki haberlerin anımsatılması üzerine Çubuklu, Yapılan açıklamada net olarak cevaz veren 2000 yılına ait belgenin olduğunu söylemiştik. Onda bir değişiklik yok, aynışeyi tekrar ediyoruz dedi. Çubuklu, Genelkurmay Başkanı’nın görevden alınması yönünde görüşler olduğu belirtilerek bu konuda yasal durumun sorulması üzerine, Her kamu personelinin görevden alınmasına ilişkin, usulde paralellik ilkesi, nasıl atanıyorsa ona ilişkin hükümler var. Kamu personeli bu idari işlemden dolayı haksızlığa uğradığını düşünüyorsu bu konuda yargı mercii idari yargıdır biliyorsunuz. Askeri personelse askeri idare mahkemesi, sivil personelse genel idari yargıda hakkını arama, her kamu personelinin hakkıdır yanıtını verdi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler