'Allianoi'nin yok edilmesine izin vermeyeceğiz'

Allianoi Girişim Grubu Dönem Sözcüsü Alime Mitap, Allianoi Antik Kenti'nin yok edilmesine izin vermeyeceklerini bildirdi.

Yayınlanma: 15.11.2009 - 16:28
Abone Ol google-news

Allianoi Girişim Grubu Dönem Sözcüsü Alime Mitap, Bergama Müzesi'nin önünde TEMA, Doğa-Der, Fotoğrafçılar Derneği, Ege Çevre Kültür Platformu, Hasankeyf Yaşatma Derneği, İzmir Dersim Kültür Derneği, Tiyatro Evi Kültür Derneği üyeleriyle yaptığı basın açıklamasında, insanlık mirası Allianoi'nin baraj suları altında bırakılması yönündeki yetkili devlet kurumlarının ''ardı arkası kesilmeyen girişimleri, hukuk tanımaz tutumlarının'' kendilerini kaygılandırdığını belirtti.

Allianoi Antik Kenti'nin yok edilmesine izin vermeyeceklerini ifade eden Mitap, şunları kaydetti: ''Pek çok yasal kazanımlar elde edilmiş olunmasına karşın Allianoi'nin oldu bittiyle yok edilmesinden korkuyoruz. Çevre ve Orman Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığının açıklamaları bu endişelerimizi daha da artırıyor. Mille örtülmesi ve ardından baraj sularına gömülmesini öngören İzmir 2. Nolu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'nun 10 Ekim 2007 tarihli kararı hakkında Danıştay, davalı Kültür ve Turizm Bakanlığının savunmasını dahi almadan yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Henüz gün yüzüne çıkarılmamış olan yüzde 80'lik alanın da insanın kültür mirasına katılması için umut doğmuştu. İzmir 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 25 Eylül 2009 tarihli yeni kararında 'Allianoi'de ortaya çıkarılan kültür varlıklarını korumak için en uygun yöntemin mille kaplamak olduğu, mille kaplandıktan sonra da Yortanlı Barajı'nda su tutulmasında sakınca olmayacağı' ifade edildi. Bu karar Danıştayın 23 Haziran 2009 tarihli yürütmeyi durdurma kararını yok saymaktır. Anayasa yargı kararlarının geciktirilmeden uygulanmasını emrettiğinden kurulun bu kararı anayasaya aykırıdır. Alianoi Antik Kenti'ni, sağlık yurdunu yok edecek her türlü işlemi yapan ve eylemde bulunan kamu görevlilerinin hukuksal ve cezai sorumluluğu olacaktır. Tarihi ve kültürel eserlerimizin baraj suları altında bırakılmasına izin veremeyiz.''

Yetkililerin yörenin su gereksinimi için başka çözümler üretmesi gerektiğini belirten Mitap, şöyle konuştu: ''Allianoi'yi sular altında bırakmaya çalışanları hem hukuken hem de tarih önünde mahkum ettirmek için her türlü meşru yola başvuracağımızı vurguluyoruz. 1. derece arkeolojik sit alanı olan Allianoi'nin yok edilmesine yönelik yasa tanımaz, her yolu geçerli sayan tutumları şiddetle kınıyoruz. Allianoi'de kazılar tekrar başlatılsın kampanyasını ilan ediyoruz. Allianoi'de bilimsel kazıya izin verilinceye dek her türlü meşru yolla mücadelemize devam edecek, sanat gösterileri ve çeşitli etkinliklerle kamuoyunun bilgilenmesini sağlayarak kampanyamızı ülke çapında sürdüreceğiz. Allianoi'nin yok edilmesine izin vermeyeceğiz.''

Öte yandan, grup üyeleri, basın açıklamasından önce, Allianoi Antik Kenti'de tiyatro gösterisi sergiledi, köylülerin getirdiği ev ekmeği, peynir ve zeytinden yedi.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler